Erre figyelj a menstruációd alatt, ha később gyermeket szeretnél

Szponzorált tartalom

2021. április 28. Kontent

pms_7.jpgFontos dolgok történnek a testedben egy menstruációs ciklus alatt, ilyenkor több tényező is befolyásolhatja a jövőbeni teherbeesést. Ilyen például az "anyasági hormon" szintjének alakulása.

Amennyiben babát szeretnénk, különösen fontos, hogy a menstruációnk rendben legyen, azaz ne legyen rendszertelen, és az is lényeges, hogy ne legyen túl magas a vérben a prolaktin hormon szintje, az ugyanis megakadályozhatja a megtermékenyülést.

A prolaktin a menstruációs ciklust szabályozó hormonok egyike, más néven „anyasági hormonnak” is nevezik. Egyéb nemi hormonokkal együtt a prolaktin részt vesz az anyagcsere, illetve a növekedés folyamataiban, de legfőbb feladata a szülés után a tejelválasztás serkentése. Tehát a szülés után fontos, hogy a megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre az anya szervezetében.

Külső tényezők is alakíthatják a prolaktinszintet

Ilyen például a túlzásba vitt sportolás, a fehérjében gazdag táplálkozás, egyes sebészeti beavatkozások, illetve a túlzott stressz is bekavarhat. Így a magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormon mértékét a szervezetben.

A prolaktin termelését a hipofízis biztosítja, így az emelkedett hormonérték létrejöhet a hipofízist érintő elváltozások miatt is. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, a prolaktinóma is felelős lehet, mert a normálisnál nagyobb mértékű prolaktintermelést eredményez a szervezetben. De más hormontermelő hipofízisdaganathoz is társulhat emelkedett prolaktinszint, ilyen a Cushing-kór is.

Mik lehetnek a magas prolaktinszint tünetei?

  • terhességtől, szoptatástól függetlenül jelentkező tejcsorgás
  • hízás
  • fáradékonyság
  • apró lilás foltok megjelenése a lábon
  • hajhullás
  • alvászavarok
  • libidó csökkenése
  • menstruációs problémák
  • férfiaknál merevedési problémák, emlőmegnagyobbodás

 

Mi az ideális mennyiség?

  • A szakemberek szerint a nők esetében a prolaktin vérplazmában kimutatható mennyisége 25 mikrogramm/liter felett tekinthető kórosnak.

A pontos diagnózis felállításához több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges. A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik, előfordulhat, hogy sebészeti eljárásra van szükség, de a legtöbb esetben az emelkedett prolaktinérték gyógyszerekkel normalizálható.

Segíthetnek a hormonmentes, természetes megoldások is, mint például a barátcserje, amelyet már az ókorban és a középkorban is használták női bajok kezelésére. A növény termésének a hatóanyagai ugyanis pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozórendszer működését.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2716510738
süti beállítások módosítása