Bumeráng-effektus a női bugyiban

Szponzorált tartalom

2021. június 7. Kontent

mv_2.jpg

Sok nő küzd visszatérő gombás hüvelyi fertőzéssel, de csak kevesen tudják, hogy az újra és újra megjelenő tünetek milyen okokkal állnak összefüggésben, vagy hogy néhány praktikával hogyan lehet tenni ellenük.

Hosszú éveken át rendszeresen megjelentek a panaszok. Olykor pár hónapig semmi, aztán jöttek a jól ismert tünetek. Időbe tellett, amíg eljutottam egy olyan orvoshoz, aki végre el is magyarázta, mi zajlik ilyenkor a testemben, és hogy mit tudnék ellene tenni” 

– mondja a harmincas éveiben járó Eszter, aki ma már jól tudja, mi áll a visszatérő hüvelyfertőzés mögött, amely általában a menzesz előtt okozza a „távolról” is felismerhető panaszokat, ahogy azzal is tisztában van, mit lehet tenni, hogy megelőzze a kiújulást.

Bumeráng-effektus

Eszter – ahogy rajta kívül még sok nő – sokáig nem tudta, hogy a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzést nem valaki mástól, és pláne nem a partnerétől kapja el, hanem a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása a kiváltó ok. Ugyanis ilyenkor a hüvelyben jelen lévő Lactobacillusok száma csökken, ami miatt a hüvely önvédelmi rendszere meggyengül, így a különböző baktériumok és gombák gyorsan el tudnak szaporodni. Ekkor tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket, például a gombás fertőzés esetén a darabos folyást, valamint az égő, viszkető érzést a szeméremtesten.

Természetesen ilyenkor a legjobb szakemberhez fordulni a panaszokkal, hogy pontos diagnózist kaphassunk, és a jó hír pedig az, hogy a mai gombaellenes készítményekkel általában gyorsan és jól kezelhető a fertőzés.

Megelőzés, megelőzés!

Ugyanakkor legalább ennyire fontos a hüvelyflóra helyreállításáról és az egyensúly fenntartásáról gondoskodni, hiszen ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, ahogyan azt sem árt tudnunk, melyek azok az életmódból fakadó kockázati tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlásához.

Ez nem azt jelenti, hogy szigorú tiltásokat kell bevezetnünk a mindennapjainkba, viszont szükséges lehet a tudatosabb életvezetés.

Talán nem is gondolnád, de hüvelygombára hajlamosíthat a hormonális fogamzásgátlás, a tisztasági betét és a tampon használata, a műszálas fehérnemű vagy a szexinek mondott tanga viselése. Kockázati faktort jelent továbbá a tartós stressz, a hosszabb utazások, (amikor sokat ülünk egy helyben), a korábbinál intenzívebb szexuális élet, de a túl sok élesztő, illetve szénhidrát fogyasztása is mind-mind felboríthatja az intim zónánk nyugalmát – még ha ezek a rossz étkezési szokások csupán közvetve okozói a problémának.

Fókuszban a menzesz

A menstruáció ideje alatt még inkább figyeljünk oda az intim higiéniára. Ugyanakkor kerüljük az intim törlőkendők használatát, az irrigálást, az intim parfümöket. Tampont lehetőleg ne is használjunk, ha pedig mégis, akkor legfeljebb pár órán keresztül viseljük, a felhelyezés előtt és után pedig mossunk kezet. Használjunk pamut fehérneműt (sőt, a menzeszen kívül is ezt érdemes viselnünk), ha strandolunk, lehetőleg ne pancsoljunk hosszasan. Ha mégsem bírunk ellenállni a víznek, a fürdőzés, úszás után azonnal cseréljük a tampont. És ha már a nyárnál tartunk: mindig legyen nálunk száraz fürdőruha, amire át tudjuk váltani a nedves dresszt. A nyirkos környezet ugyanis kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának – erről bővebben itt írtunk.

Mi a helyzet az étkezéssel?

Bár a túl sok élesztő és szénhidrát fogyasztása növelheti a rizikót, az is biztos, hogy a hüvelygomba elkerülésének kulcsa nem az étkezésben rejlik. Természetesen fontos az egészséges étkezés, a hüvelyflóránk védelmében érdemes kerülni például az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma és színezőanyagok vannak, vagy amelyek cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak.

(Forrás: Dr. Újházy András: A recidiváló gombás hüvelyfertőzés diagnosztikájának és kezelésének szempontjai)

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8016580902
süti beállítások módosítása