Edd tele a vasraktáraidat: három bombabiztos recept, ami segíthet elkerülni a vashiányt

Szponzorált tartalom

2021. november 19. Kontent

mf6_kiemelt.jpg

Előfordulhat, hogy a repedezett körmök, a száraz bőr, a szemek alatt húzódó sötét karikák vagy a krónikus fáradtság mögött vashiány áll. Mutatunk 3 receptet, amivel jól felturbózhatod a vasraktáraidat.

Vashiányra gyanakodhatsz, ha a folytonos fáradtság mellett sápadtabb vagy a megszokottnál, nehezebben megy a munka és a koncentrálás, esetleg hullik a hajad, karikásak a szemeid vagy a jégcsapnál is hidegebbek a végtagjaid. Ezek bizony a legjellemzőbb tünetei a nagyon elterjedt hiánybetegségnek, amely súlyos esetben vérszegénységhez vezethet. A jó hír, hogy tehetünk ellene.

Miért nincs elég belőle?

Jóllehet ez az egyik legfontosabb nyomelem a testünk számára, a szervezetünk azonban a vasat nem képes előállítani, ezért megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ám ha valaki felszívódási problémákkal küzd, még nehezebben juthat hozzá a hasznos vashoz. (Erről bővebben az egyik következő posztunkban olvashatsz.)

Amennyiben nincs felszívódási probléma, és még az első lépcsőfokán áll a vashiány (a szintekről ebben a posztunkban írtunk) a hiányállapotot még helyrebillenthetjük kiegyensúlyozott étkezéssel. Sőt, ha odafigyelünk arra, hogyan étkezünk, meg is előzhetjük a vashiány kialakulását. A vasbevitel szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, hogy miből mennyit teszünk a tányérunkra. A szervezet számára jól hasznosuló vasat főként az állati eredetű ételekből tudunk nyerni, ezek közül is főleg a vörös húsok és a belsőségek a legjobb források. A vegetáriánusok nehezebb helyzetben vannak, ugyanis a növényekből jóval kevesebb vas szívódik fel. Ennek oka, hogy a különböző ételek kétféle vasat tartalmazhatnak: az egyik a hem-vas (a vas azon formája, amely a gyomorból a legkönnyebben felszívódik), a másik pedig a nem-hem vas (amely nem tud olyan mértékben felszívódni, mint a hem-vas). Összehasonlításképp: míg a csak állati húsokban (hús, hal és baromfi) megtalálható hem-vas 30 százalékát képes a testünk felhasználni, addig a növényekben található nem-hem-vas típusú nyomelemnek csupán csak a 2-10 százaléka tud hasznosulni.

Nem mindegy tehát, hogy mit és mivel kombinálunk. Mutatunk néhány receptet, amelyekben az összetevők erősítik egymás jótékony hatását, így jó eséllyel ellátnak bennünket a megfelelő mennyiségű vassal.

Tudtad?

A felszívódást úgy tudjuk segíteni, hogy a nem-hem-vas tartalmú ételeket kombináljuk a hem-vasat tartalmazó húsfélékkel. Továbbá az is segít, ha C-vitaminban vagy folsavban gazdag ételeket eszünk, ezek ugyanis elősegítik a vas felszívódását. Azonban vigyázat: a túl sok növényi rost és némelyik fehérje (például a tehéntej- vagy a szójafehérje), a kalcium, a kávé és a tea viszont az ellenkező hatást érik el, ezért ezekkel érdemes csínján bánni.

Csicseriborsó-saláta roston sült csirkemellel

A csicseriborsó rendkívül egészséges élelmiszer, vaspótlásra is kiváló, ugyanakkor rengeteg módon felhasználható. Az alábbi recept ráadásul pillanatok alatt elkészül:

mf6_csicseri.jpg

A fotó csak illusztráció.

Hozzávalók a salátához:

  • 1 csicseriborsó-konzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • fél citrom leve
  • kevés só, bors

Elkészítés:

A felszeletelt hagymát összekeverjük a csicseriborsóval, hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni egy kicsit a hűtőben.

Amíg a saláta pihen, addig elkészítjük a roston sült csirkemellet.

Hozzávalók:

  • 2 db kicsontozott, bőr nélküli csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors, kakukkfű
  • a megmaradt citrom felének a leve

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra szeleteljük, az olajat összekeverjük a fűszerekkel, majd bepácoljuk a húst, és 30 percre pihenni hagyjuk. Serpenyőben mind a két oldalát pirosra sütjük. A salátával együtt tálaljuk. Vegetáriánusok a csirkét szardíniára is cserélhetik.

Chorizós sült máj salátával

Amennyiben húst is eszel, ez a recept egy igazi vasbomba lesz a szervezeted számára. Ráadásul elkészíteni sem sok idő.

mf6_maj.jpg

A kép csak illusztráció.

Hozzávalók

  • 200 g főtt chorizo kolbász (de a hazai is jó lesz), darabokra vágva
  • 25 g vaj
  • 350 g csirkemáj megtisztítva és feldarabolva
  • 110 g bébisaláta-levél (lehet zacskós)
  • egy csokor petrezselyem, durvára vágva
  • nagy marék dió félbevágva

Az öntethez:

  • 1 evőkanál dióolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben süssük ropogósra a chorizót, majd tegyük félre. Az olajból, amiben sült a kolbász, félreteszünk 1 evőkanálnyit. Az öntethez keverjük össze a dióolajat, a félretett chorizós olajat és a fehérborecetet, majd fűszerezzük.

Olvasszuk fel a vajat ugyanabban a serpenyőben, amíg sisteregni nem kezd, majd süssük a csirkemájat oldalanként kb. 2 percig. Vegyítsünk mindent össze egy nagy tálban, majd locsoljuk meg az öntettel, forgassuk össze, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel, keverjük el – és már tálalható is.

Gyümölcsbomba: feketeribizlis turmix

Napindító vitaminbomba, amivel biztosan megalapozhatod az energiaszintedet.

mf6_desszert.jpg

A fotó csak illusztráció.

Hozzávalók:

 

  • 20 dkg fagyasztott gyümölcskeverék (olyat vegyünk, amiben van feketeribizli is)
  • 2 dl rizstej
  • 2 banán vagy kivi

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a rizstejet, a feketeribizlis gyümölcskeveréket és a meghámozott, feldarabolt banánt vagy kivit, majd ízesítsük mézzel.

Receptek: BBC Food

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6916757916
süti beállítások módosítása