A sport önmagában nem elég: gondoskodj a vaspótlásról!

Szponzorált tartalom

2022. június 14. Kontent

shutterstock_516937234_mf4.jpg

A sport fontos, ahogy az is, hogy a sok mozgás mellett megfelelő mennyiségű tápanyagot, nyomelemet és vitamint juttass a szervezetedbe. Ha például az intenzív edzés mellett nem pótlod a vasat, az nemcsak a külsődön, hanem a teljesítményeden is meg fog látszani.

A sport önmagában nem elég!

Amennyiben rendszeresen sportolsz, jó, ha tudod, hogy a vas elengedhetetlen az energia-metabolizmushoz, az oxigénszállításhoz és a sav-bázis egyensúlyhoz, vagyis, ha nincs belőle elég a szervezetedben, akkor előbb-utóbb nehezebben fog menni az edzés. Sajnos a sportolók gyakran megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, amelyek hiánya hozzájárul a vashiányos állapot kialakulásához, amely nemcsak kellemetlen tünetekkel járhat, de súlyos vashiányos vérszegénységhez is vezethet.

Persze a vas nem csupán a sportolók számára elengedhetetlen a szervezetük működéséhez, hiszen elősegíti a vörösvértestekben a hemoglobin előállítását, amely támogatja az oxigénszállítást az egész testben. Mindemellett jelentős szerepe van a tápanyagszállításban, az energiatermelésben és az immunrendszer védelmében is.

Ha tehát rendszeresen sportolsz, legyen szó bringázásról, futásról vagy fitneszről, gondolnod kell a vaspótlásra, hiszen sokkal nagyobb a vasforgalmad, így gyorsabban merülnek ki a vasraktáraid, mint azoknak, akik kevesebbet mozognak. A fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, mivel a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Emiatt megnő a vörösvérsejtszám és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükséglettel jár. Nekünk, nőknek különösen oda kell figyelni erre, hiszen a menstruáció alatt alapból több vasat veszítünk, illetve a serdülők fejlődő szervezete is jobban ki van téve a vaskészlet kimerülése veszélyének.

Figyelj oda a táplálkozásra!

Ha rendszeresen sportolsz, a megfelelő étkezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted jól működjön, bírja a fizikai terhelést és az izmaid is megfelelően fejlődjenek. Az egysíkú táplálkozás vagy a kész- és gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása egyaránt lehet kiváltó oka a vashiányos állapotnak. Szintén veszélyeztetettek a vegán és vegetáriánus étrend követői is, akik előbb-utóbb vashiányosak lehetnek, ha nem gondoskodnak a vaspótlásról, ugyanis a növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával – különösen erőteljes sport- vagy fizikai aktivitás mellett – nem tudjuk biztosítani a megemelkedett vasszükségletünket, miután azokból jóval kevesebb vasat képes hasznosítani a szervezetünk.

Amennyiben azt veszed észre, hogy töredezik a hajad, elvékonyodott a körmöd, fáradékonynak érzed magad, és a sport sem úgy megy, mint korábban, akkor nagy valószínűséggel vaspótlásra van szükséged. Ha a vashiány már kialakult (ez vérvétel segítségével deríthető ki), az intenzív mozgás mellett már nem biztos, hogy elegendő lesz a helyes táplálkozás. Sokan gondolják azt ilyenkor, hogy a multivitaminok elegendők lehetnek a vasraktárak feltuningolásához, de az étrend-kiegészítők csekély vastartalmuk miatt szintén nem alkalmasak a vashiány kezelésére, hiszen azok csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben a készítményekben ráadásul előfordulhatnak olyan összetevők – mint például kalcium, magnézium – amelyek megakadályozzák vagy legalábbis megnehezítik a vasfelszívódást.

Olyan vaspótló készítményt vásároljunk, amely elegendő mennyiségű elemi vasat tartalmaz jól felszívódó formában, ugyanakkor biztonságos is, azaz túladagolva sem okoz problémát, mert csak annyi vas hasznosul belőle, amennyire a szervezetnek aktuálisan szüksége van. A vastúladagolás ugyanis legalább annyira veszélyes, mint a vashiány, hiszen hosszú távon cukorbetegséget, szívbetegséget és májzsugort is okozhat. Érdemes a vaspótló szer elemi vastartalmát is ellenőrizni, hogy elegendő-e a vashiány megelőzésére, és vashiány esetén a hatásos kezelésre ajánlott vasbevitelhez. Ebben a cikkünkben részletesen is összeszedtük, mire figyelj vaspótláskor.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4117850541
süti beállítások módosítása