Mi az a ferritin? És mi köze van a vastartalékaimhoz?

Szponzorált tartalom

2022. június 28. Kontent

shutterstock_1809828760_mf7.jpg

Ha ferritintesztet rendel el az orvosod, akkor nagy eséllyel vashiányra, vashiányos vérszegénységre vagy akár túlzott vastartalomra gyanakszik. Mutatjuk, mi fán terem az a ferritin, és mit jelez, ha sok vagy épp kevés van belőle.

A ferritinszint azt mutatja, hogy a szervezet mennyi vastartalékkal rendelkezik, illetve információt adhat a vashiány mértékéről is. Meghatározását általában a vas, a transzferrin, azaz a vasat szállító fehérje, valamint a teljes vaskötő kapacitás vizsgálatával egyidejűleg végzik (egy kisebb tűszúrással meg is úszod a vizsgálatot). A ferritintesztre olyan esetekben van szükség, ha a páciens tünetei arra utalnak, hogy probléma lehet a szervezet vastartalmával.

A ferritin ugyanis olyan fehérje, amely a vasat tárolja, ha pedig kevés van belőle, akkor kevés a szervezetben a vas is, aminek következtében előbb-utóbb vashiányos vérszegénység léphet fel. Ezt általában a tünetek is megerősítik, amelyek közül a leggyakoribb:

  • a fáradékonyság, koncentrációzavar,
  • hajhullás, töredezett körmök,
  • sápadt bőr és nyálkahártyák,
  • terhelési szívdobogásérzet,
  • szédülés,
  • légszomj.

Az alacsony ferritinszint a szervezet vasraktárainak kimerülésére utal, amelynek hátterében egyebek mellett pajzsmirigy-alulműködés vagy lisztérzékenység is állhat. A ferritin normál értéke férfiaknál 24-336 mikrogramm/liter, nők esetében 11-307 mikrogramm/liter.

Lehet túl alacsony és túl magas is az érték

Az alacsony ferritinszint vashiányt, vashiányos vérszegénységet jelez. Azonban ennek a fordítottja is előfordulhat: a magas ferritinérték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el, ami legalább annyira veszélyes tud lenni, mint a súlyos vashiány. Épp ezért nagyon fontos az orvosi kivizsgálás. A magas vasszintnek is vannak tünetei, amelyek lehetnek szívpanaszok, fogyás, kimerültség, sárgaság, hasi panaszok.

A szervezet vassal való túltelítettségét a vas túladagolásán kívül egyes betegségek is okozhatják, köztük a hemokromatózis, gyulladásos kórképek, illetve bizonyos daganattípusok. Szintje gyakran megemelkedik a vasat raktározó, ezért viszonylag sok ferritint tartalmazó szervek (máj, lép, csontvelő) betegsége esetén is. A magas ferritinszint (és a magas vasszint) terápiája az alapproblémától függ, általában vasszegény diétát is szükséges tartani.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5217865741
süti beállítások módosítása