A tested is jelzi, ha depresszióban szenvedsz

Szponzorált tartalom

2021. december 9. Kontent

shutterstock_1920705785_december_rv3.jpg

Nem is gondolnád, de az elhúzódó mentális problémák testi tünetekben is jelentkeznek. Mutatjuk, milyen fizikai panaszok mögött állhat a depresszió, és a cikkből az is kiderül, miért látják ilyenkor a betegek szürkének, homályosnak a világot.

A tavalyi kijárási korlátozások rám is rossz hatással voltak. Két hónap bezártság és egyedüllét után először azt vettem észre, hogy durva hangulatingadozásaim vannak, elvesztettem a motivációmat, majd később elkezdett szúrni a mellkasom, több kilót fogytam és az alvás is nehezen ment” – meséli Kati, aki végül orvoshoz fordult, mert arra gondolt, hogy valamilyen szervi probléma állhat a panaszai hátterében. Alaposan kivizsgálták, így kiderült, hogy nincs fizikai oka a mellkasi fájdalomnak, ám egyúttal napvilágra került az is, hogy a 37 éves nő elhúzódó depresszióban szenved, amely valóban okozhat akár komoly testi panaszokat.

Lássuk, milyen tünetei lehetnek ennek az egyre gyakoribb és egyre több embert érintő mentális betegségnek.

1. Alvászavar

„Onnan tudom, hogy Péternek kiújult a depressziója, hogy rengeteget alszik, és alig lehet kirobbantani reggel az ágyból” (Vera, 25)

Gyakori, hogy a depressziósok rengeteget alszanak, alig bírnak felkelni. Úgy érzik, egyre csak aludnának, de előfordulhat az ellenkezője is: a beteg nehezen alszik el, szakaszos a pihenése, esetleg hajnalban felébred és egyáltalán nem tud már visszaaludni. A kevés, nem elég pihentető alvás önmagában is depresszióhoz vezethet, emiatt ördögi kör alakulhat ki, ezért a legjobb a problémát szakember segítségével mihamarabb orvosolni.

A kezelés elején is jelentkezhetnek fizikai tünetek:
A depressziót típusától és súlyosságától függően kezelik. A gyógyszeres kezelés kezdetekor az antidepresszánsok mellékhatásaként is felléphetnek testi panaszok, ám ezek általában rövid idő alatt elmúlnak.

2. Kimerültség, fáradtság
Szintén nagyon jellemző tünet: a legtöbb depressziós számára a reggeli felkelés is nehéz, súlyosabb esetben szinte lehetetlen feladatnak tűnik.

3. Mellkasi fájdalom
A depresszió jele lehet a rendszeres mellkasi fájdalom, amellyel mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen jelezhet valamilyen szívproblémát is.

4. Izom- és ízületi fájdalom
Kevesen gondolnák, de a depresszió fokoz minden krónikus fájdalmat, ezért például az ízületi fájdalom súlyosbodása is jelezheti ezt a gyakori mentális problémát.

5. Fejfájás, migrén
Ha már a fájdalomnál tartunk, jellemző kísérő tünet lehet a fejgörcs, a fejfájás és a migrén. Utóbbit a túlzott stressz is okozhatja.

6. Libidó csökkenése
A túlzott, tartós stressz számos módon károsíthatja az egészségünket, következménye lehet például a csökkent libidó vagy az orgazmusra való képtelenség. A stressz ráadásul depresszióhoz vezethet, ami a nemi vágy további csökkenését okozhatja, sőt a beteg eljuthat odáig, hogy teljesen elveszíti az érdeklődését a szex iránt.

7. Nagy fogyások, nagy hízások
A depresszió gyakran jár falási rohamokkal, vagy épp ellenkezőleg, az étvágy drasztikus csökkenésével. Van, aki ebben a mentális állapotban jobban kíván bizonyos élelmiszereket, főleg a szénhidrátban gazdag vagy a cukros ételeket, amelyeknek a túlzott fogyasztása aztán jelentős testsúlygyarapodást eredményezhet. Másoknak viszont egyáltalán nincs kedvük enni, vagy egyszerűen képtelenek pár falatnál többet lenyelni, ezért náluk a jelentős fogyás lehet a depresszió következménye.

8. Gyomorfájdalom
A gyomorban tapasztalható, nehezen meghatározható érzés, amit leginkább „gyomoridegnek” szoktunk hívni, a depresszió egyik legkönnyebben felismerhető jele. Persze ha a hasad görcsölni kezd, olyankor könnyen gondolhatsz arra is, hogy ez “csak” menstruációs fájdalom, esetleg hogy átmeneti emésztési problémáid vannak. Ám az elhúzódó fájdalom a depresszió tünete is lehet. A Harvard Medical School kutatói szerint az olyan gyomorpanaszok, mint a görcsök, a puffadás és a hányinger a rossz mentális egészség jelei lehetnek. A kutatók szerint ugyanis a depresszió gyulladást okozhat az emésztőrendszerben, ezért a nagyon általános tünetet könnyen összetéveszthetik még a szakemberek is az olyan betegségekkel, mint a gyulladásos bélbetegség vagy az irritábilis bél szindróma.

Tudtad?

Az orvosok és a tudósok néha a bélrendszert "második agyként" emlegetik, mivel kapcsolatot találtak a bélrendszer egészsége és a mentális jóllét között. A bélrendszerünk tele van baktériumokkal, és ha a jó és rossz baktériumok egyensúlya megbomlik, szorongás és depresszió tünetei jelentkezhetnek.

9. Emésztési zavarok
Az olyan érzelmek, mint a szomorúság, a szorongás vagy a túlterheltség ugyancsak megzavarhatják az emésztési működésünket. Egy 2011-es tanulmány, a Trusted Source szerint kapcsolat van a szorongás, a depresszió és a gyomor-bélrendszeri problémák, fájdalmak között. Ezért van az, hogy hányinger, émelygés, hányás, hasmenés, krónikus székrekedés is előfordulhat azoknál, akik depressziósak. De persze más problémát is jelezhetnek, ezért, ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, fordulj orvoshoz.

10. Szemproblémák vagy csökkenő látás
És még egy utolsó tünet, amiről csak ritkán hallunk, pedig előfordulhat a depressziós személyeknél. Egy 2010-es németországi kutatás szerint ez a mentális egészségügyi probléma ugyanis hatással lehet a látásra. Ebben a 80 ember bevonásával folytatott vizsgálatban kiderült, hogy a depressziós egyének nehezen látták a fekete és a fehér közötti különbségeket. A kutatók által "kontrasztérzékelésnek" nevezett jelenség magyarázatot adhat arra, hogy a depresszió miatt miért tűnhet homályosnak, szürkének a világ.

Fontos tudni, hogy a testi tünetek jelentkezése esetén mindig szükséges a fizikális kivizsgálás, mert csak így zárhatók ki, vagy épp diagnosztizálhatók a háttérben esetlegesen meghúzódó testi betegségek.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816769584
süti beállítások módosítása