Tippek, hogy elkerüld az ünnepi depressziót

Szponzorált tartalom

2021. december 16. Kontent

shutterstock_1204898317_rv5.jpg

Már novembertől karácsonyi fényárban úsznak az utcák, még a reklámokból is ünnepi hangulat árad, ám ez az időszak nem jelenti mindenkinek a boldogságot. Sokaknál felüti a fejét az „ünnepi” depresszió.

Az ünnepi időszak főleg az idősebb korosztálynak lehet nehéz, akik között sokan magányosan élik mindennapjaikat, így az ünnepek tájékán még inkább felerősödhet bennük az elmagányosodás nyomasztó érzése. Az ünnepi időszakban az egyébként is depresszióra hajlamos emberek még mélyebbre kerülhetnek, és ilyenkor még azok is borúsabban láthatják a jövőt, akik egyébként nagyobb hangulati kilengések nélkül élték meg az év többi hónapját. Ilyentájt megugrik a lelkisegély-szolgálatok hívásainak a száma is, többen érzik úgy, hogy pszichés támogatásra szorulnak.

Bár az ünnepi depresszió nem hivatalos klinikai diagnózis, az viszont tény, hogy az ünnepi szezon tele van potenciális, depressziót kiváltó tényezőkkel. "Az ünnepek körül fellépő depressziót néha ünnepi depressziónak nevezik" - mondta Gail Saltz MD, pszichológus a Health magazinnak.

A szakemberek szerint a karácsony előtti időszak nemcsak a magányos embereknek lehet nehéz, hanem bárkinek, aki úgy érzi, hogy túlzott nyomás alá kerül a nagy felhajtás heteiben, ami arról szól, miként legyen tökéletes a karácsonyfád, az alátett ajándékod, a sokfogásos menüd vagy a házilag készített bejglid. A magas elvárások mellett a tökéletes fotók látványa is csak megnehezítheti az ünnepet. Különösen azok veszélyeztetettek ebben az időszakban, akik depresszióra hajlamosak vagy akik épp egy elvesztett szerettüket gyászolják. Egy halálesetet követően a szép ünnep fájdalmassá válhat, és ez ellen sajnos nem nagyon lehet mit tenni – azonban az elvárások súlyán mi magunk is könnyíthetünk.

Íme néhány tipp, amivel megakadályozhatod, hogy elkapjon bennünket az ünnepi depresszió:

  • Korlátozd az alkoholfogyasztást. A túl sok alkohol befolyásolhatja a hangulatot és felerősítheti az esetleges negatív érzéseket.
  • Aludj sokat. Próbálj meg minden este meghatározott időben lefeküdni. Ha jól kipihened magad, az javíthatja a hangulatodat és segíthet abban, hogy készen állj az aznapi feladatokra.
  • Tanulj meg nemet mondani. A túltervezés és az, hogy nem szakítasz időt magadra, érzelmi összeomláshoz vezethet. Tanuld meg, hogyan mondj nemet és tarts is ki a döntésed mellett.
  • Legyél nyitott az új dolgokra és ne ragaszkodj túlzottan az elképzeléseidhez. Ahelyett, hogy a tökéletes ünnep illúzióját kergetnéd, próbálj meg örülni annak, ami van.
  • Szerezz támogatást, ha ebben az időszakban egy szerettedet gyászolnád éppen. Ilyenkor az ünnepek érthető módon különösen nehezek lehetnek. Bár csábító elszigetelődni, ám a szakemberek szerint ebben az esetben éppen hogy érdemes a barátaiddal és a családoddal tölteni az időd.
  • Legyél együtt a szeretteiddel. Ahelyett, hogy az ünnepeket egyedül töltenéd otthon, hívd át a barátaidat egy karácsonyi vacsorára.
  • Mozogj rendszeresen. Már egy gyors, 10 perces séta is felpörgeti a pulzusodat, és hangulatjavító endorfinokat szabadít fel.
  • Ha esetleg épp egy szakításon vagy túl, ahelyett, hogy otthon ülnél, töltsd meg a naptáradat tevékenységekkel. Keress a Facebook-on olyan csoportokat, ahol közös programokban lehet részt venni: menj el egy workshopra, próbálj ki egy új hobbit, vagy csak találkozz a barátaiddal.
  • Ha nincs senki, akivel együtt tölthetnéd a karácsonyi ünnepeket, ne keseredj el, ma már erre is találsz Facebook csoportokat, ahol a hasonló helyzetben lévők teszik szebbé egymást karácsonyát egy közös vacsorával, vagy egyéb programmal. Hidd el, sokkal jobb lesz társaságban lenni, még ha idegenekről is van szó, mint otthon búslakodni egyedül.
  • Ha esetleg tudsz más magányos emberről a környezetedben, kedveskedj neki egy gesztussal, például vigyél át neki egy kis kóstolót, beszélgess vele, vagy csak kérdezd meg, van-e szüksége bármire.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016780506
süti beállítások módosítása