Ezért egyél sok gyümölcsöt és zöldséget a várandósság idején

Szponzorált tartalom

2022. február 10. Kontent

shutterstock_698108728_pr4.jpg

Nem elég, hogy átalakul a test, a terhes nők ötven százalékának az aranyerességgel is meg kell küzdenie. Hogy mi köze ehhez a gyümölcsöknek és a zöldségeknek: máris mutatjuk.

Az aranyér sajnos igen gyakori a terhesség alatt, különösen a harmadik trimeszterben, amikor a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a medencealapi vénákra. A betegség kellemetlen tüneteket produkál: viszkethet, vérezhet és fájdalommal is járhat.

Mi az az aranyér?

Az aranyérbetegség a végbélnyílás körül vagy a végbél alsó szakaszában alakul ki, a végbél környéki artériák és vénák találkozási pontjának túlzott nyomásterhelése miatt. Általában a székrekedést kísérő erőlködés, vagy a cipekedés váltja ki, de egyéb tényezők is elősegíthetik a megjelenését – egyebek között az izomzat és a kötőszövetek életkorral járó változásai, a terhesség vagy a nem megfelelő életmód.

Mindez különösen megterhelő lehet egy olyan életszakaszban, mint a terhesség, amikor egyébként is sok fiziológiai változás megy végbe a testben. A jó hír az, hogy az aranyér a szülés után akár kezelés nélkül is teljesen eltűnhet, miután a test működése visszarendeződött az eredeti állapotra.

De mi okozza a terhesség alatti aranyeret?

  • Ahogy a születendő baba növekszik, a méh is egyre nagyobb lesz, és ez a növekedés nagy nyomást gyakorol a végbélnyílás közelében lévő vénákra, amelyek ennek következtében megduzzadhatnak.
  • A terhesség alatt emelkedik a progeszteron szintje, és mivel ez a hormon ellazítja a vénák falát, hajlamosabbak lesznek a duzzanatra, amely aranyeret okozhat. A vértérfogat növekedése szintén hozzájárulhat az aranyeresség kialakulásához a kismamáknál.
  • A székrekedés egyébként is az aranyérbetegség egyik fő kiváltó oka, és ez igaz a terhesség alatt is. A BMJ Clinical Evidence című folyóiratban megjelent kutatás szerint a terhes nők 38 százaléka tapasztal a terhesség valamely szakaszában székrekedést.
  • A sok állás és a sok ülés szintén lehet hajlamosító tényező.

Hogyan előzhetjük meg az aranyeret a terhesség alatt?

A terhesség alatti aranyeres panaszok megelőzésének a leghatékonyabb módja a székrekedés elkerülése. Szorulást okozhat:

  • a hosszú ideig tartó ülés,
  • a hormonális változások,
  • vaspótló készítmények, illetve egyéb étrendkiegészítők szedése.

Néhány tipp a székrekedés megelőzésére:

  • Egyél magas rosttartalmú ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket (jó választás pl. a brokkoli, az articsóka vagy a kelbimbó), teljes kiőrlésű gabonaféléket (zabpehely, barna rizs, quinoa, sőt a pattogatott kukorica is működhet), hüvelyeseket, beleértve a különböző babfajtákat, a lencsét és a zöldborsót; valamint ne feledkezz meg a diófélékről, illetve a magvakról sem.
  • Igyál sok folyadékot, minimum másfél liternyit naponta.
  • Amint késztetést érzel, egyből menj vécére, a széklet visszatartása ugyanis hozzájárulhat a székrekedéshez, ami – ahogy azt fentebb is írtuk – az aranyér egyik leggyakoribb kiváltó oka.
  • Próbálj meg nem túl hosszú ideig ülni vagy állni. Ha ülőmunkát végzel, akkor óránként állj fel és sétálj néhány percet. Otthon feküdj inkább az oldaladon, amikor olvasol vagy tévét nézel, hogy enyhítsd a végbélkörnyéki vénákra nehezedő nyomást.
  • Végezz naponta gátizom-gyakorlatokat, amelyek erősítik a medencefenék izmait, és így segítik a végbél megtámasztását, továbbá javíthatják a végbél környékének vérkeringését. Ezeket a gyakorlatokat szinte bárhol végezheted: otthon, az autóban vagy az irodában is.

Íme egy pár perces gyakorlatsor, amit könnyedén elvégezhetsz:

Mi történik, ha mégis előjön az aranyér a terhesség alatt?

Az aranyér általában magától gyógyul a terhesség után, de van néhány házi praktika, amelyekkel enyhítheted a tüneteket és segítheted a gyorsabb gyógyulást.

  • Naponta többször alkalmazz ülőfürdőt.
  • Használj jégpakolást vagy hideg borogatást az étintett területre, a hideg ugyanis csökkenti a duzzanatot és enyhíti a fájdalmat.
  • Tartsd a végbélnyílást tisztán és szárazon. Alkalmazz törlőkendőt vagy babakendőt székelés után, ez ugyanis kíméletesebb, mint a száraz WC-papír.
  • Fürdés vagy székelés után mindenképpen töröld szárazra az intim területet, mert a túlzott nedvesség irritációt okozhat.
  • Különböző krémek és kúpok is segíthetnek a tünetek megszüntetésében. Ezekkel kapcsolatban kérd ki a háziorvosod, vagy a nőgyógyászod tanácsát.

Szülés után is jelentkezhet?

Igen, az aranyér a terhesség alatt leggyakrabban a harmadik trimeszterben, valamint a szülés alatt és közvetlenül a szülés után alakul ki. A szülés során akkor alakulhat ki aranyér, ha a kitolási szakaszban hosszú és nagy erőlködésre van szükség.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6017089010
süti beállítások módosítása