Mi köze lehet a joghurtnak az egészséges hüvelyflórához?

Szponzorált tartalom

2022. március 4. Kontent

shutterstock_1699762849_vg2.jpg

Az intim egészség fontos védelmi vonala a hüvelyflóra, amelynek kényes egyensúlyát nekünk, nőknek meg kell óvnunk: az érzékeny terület egészségéért a megfelelő fehérneműválasztástól kezdve az ok nélküli irrigálás mellőzéséig sok mindent tehetünk.

Az egészséges hüvely is termel bizonyos mennyiségű váladékot, amely tiszta, ám egyénenként, valamint a menstruációs ciklus időszakától függően mind állagában, mind mennyiségében változhat – például a peteérés idején a folyás sűrűbbé és fehérebbé válik. A hüvelyváladék jelzi azt is, ha a belső egyensúly valamely okból felborult.

Bakteriális vaginózis esetén például nagy mennyiségű, szürkésfehér színű és bűzös (halszagú) folyást tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy a hüvelyflóra, azaz a hüvelyben található baktériumok összetétele változékony: befolyásolja az ösztrogénszint, a probiotikumok jelenléte, a hüvelyi pH értéke, valamint egy sor életmóddal kapcsolatos tényező, egyebek között a táplálkozás, a tisztálkodási szokások, és az is, hogy szedünk-e éppen antibiotikumot. Amikor felborul a belső rend, az egészséges bakteriális egyensúlyt fenntartó Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) száma csökken, így a hüvely pH-ja lúgos irányba változik, emiatt pedig elszaporodhatnak a gyulladást okozó baktériumok, és megjelennek a nem kívánt tünetek.

Mitől változhat meg a hüvelyflóra?

Az egyik jellemző ok, amitől felborulhat az intim egyensúly, az antibiotikum-szedés, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen baktériumokat, köztük a Lactobacillusokat is megtizedelheti.

Mit tehetsz? 

Ha kénytelen vagy antibiotikum-kúrát alkalmazni, a gyógyszer szedése mellett gondoskodj a hüvelyflóra regenerálásáról is. Egyes vény nélkül kapható hüvelyflóra-regeneráló készítmények a prebiotikum-tartalmuk révén segítik a szervezet saját Lactobacillus-törzseinek újratermelését.

Légyszi, ne öblögess! 

Fontos a higiénia, ugyanakkor az intim területeket csakis körültekintően szabad tisztán tartanunk. A tévhitekkel ellentétben a hüvelyöblítés egyáltalán nem szükséges és nem is hasznos, sőt veszélyeztetjük vele a hüvelyflórát, mert kimoshatjuk onnan a jótékony Lactobacillusokat. Irrigálást a szakemberek szerint is csak indokolt esetben lenne szabad alkalmazni. Hasonló okokból az intim mosakodószereket is érdemes hanyagolni, egy korábbi interjúnkban Dr. Beöthe Tamás nőgyógyász szakorvos pedig azt is elmondta, hogy a legjobb amit tehetünk az intim zónánk érdekében, ha egyszerűen csak vízzel tisztítjuk meg. A megfelelő tisztálkodás mellett fontos az is, hogy pamut alapanyagú, jól szellőző fehérneműt használjunk. A tangát például érdemes csak alkalmanként viselni, ugyanis a fazonja miatt a végbél környékéről könnyen a hüvelybe juthatnak a nem oda való baktériumok.

Legalább ennyire fontos a helyes törlési irány WC-használat után: ügyeljünk rá, hogy a mozdulat mindig elölről hátrafelé történjék, mert így kerülhetjük el, hogy a végbél felől nemkívánatos baktériumok sodródjanak a hüvelybe. Ne maradjon el a kézmosás az illemhely használata előtt sem, pláne menstruáció idején, amennyiben valaki tampont használ. És ha már a tamponnál tartunk: éjjelre maradjunk meg inkább a hagyományos betétnél, valamint ne feledjük, a tampon 5 óránál hosszabban semmiképp ne maradjon a hüvelyben.

Mi a helyzet az étkezéssel?

Léteznek élelmiszerek, amelyek elősegíthetik a hüvely egészségét, és bár ezek fogyasztása önmagában még nem elegendő az egyensúly fenntartásához, ám attól még jótékonyan hatnak a hüvelyflóra egyensúlyára. Mutatjuk, mit érdemes enni és inni, ha azt szeretnénk, hogy minden rendben legyen odalent.

Víz

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása a legjobb módja annak, hogy a szervezetünk hidratált legyen – értve ez alatt a méhnyak nyálkájának megőrzését is –, egyúttal elősegíti a hüvely megfelelő pH-értékének fenntartását.

Joghurt

Ideális a bélflóra egészségének támogatására, fogyasztása csökkentheti a bakteriális fertőzések kialakulásának valószínűségét.

Áfonyalé

Az antioxidánsokban gazdag áfonyalé felveszi a harcot a szabad gyökökkel és a betegségeket okozó toxinokkal szemben. Továbbá segít stabilizálni a természetes hüvely-pH-t, erősítve az immunválaszt a hüvelyben.

Chia

Rostok és esszenciális zsírsavak forrása, segíti a vastagbélben tárolt méreganyagok kiürítését. Ennek révén csökkenhet a baktériumok, így a hüvelyi fertőzésekért felelős kórokozók száma is.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5217770190
süti beállítások módosítása