Nem a pasidtól és nem is a hidegtől lesz felfázásos tüneted

Szponzorált tartalom

2022. október 19. Kontent

shutterstock_1523330789_uz7.jpg

Jön a tél, a fűtésszezon, amikor a testünknek – a megemelkedett rezsiárak ellenére is szüksége van a melegre. A tévhitekkel ellentétben a hidegtől nem fázunk fel, ugyanakkor a lehűlés közvetetten szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában, amit minden nő szeretne elkerülni.

Megfázik a derekad” – hallottam a nagymamámtól vagy az édesanyámtól, amikor túl rövid felsőt vagy csípőnadrágot húztam. „Fel fogsz fázni” – szörnyülködtek, amikor leültem a csupasz kőre. Ma már tudjuk, hogy nem attól fázunk fel, ha zokni nélkül flangálunk otthon, vagy nem teszünk a fenekünk alá két párnát és egy takarót, ugyanakkor a medencénk lehűlésének van némi szerepe abban, hogy előjönnek a fájdalmas tünetek.

Nem felfázás, hólyaghurut

A köznyelv az alsó húgyutak, vagyis a húgycső és a húgyhólyag gyulladását általában felfázásnak nevezi, holott a betegséget nem a hideg, hanem rendszerint baktériumok okozzák, ahogy azt a korábbi posztjainkban leírtuk. Tény, hogy a hűvösebb hónapokban gyakoribb az altest lehűlése, ami ezen a területen meggyengítheti a szervezet védekezőképességét. A gyengébb immunválasz lehetővé teszi, hogy a húgycsövön keresztül a hólyagba jutott baktériumok megtapadjanak, elszaporodjanak és fájdalmas tüneteket okozzanak. A felfázást tehát valójában nem a hideg, hanem a vastagbélben lévő baktériumok idézik elő, amelyek rossz helyre vándorolnak és ott könnyen elszaporodnak. Ezért az anyáinkra, nagyanyáinkra hallgatva érdemes mindig az időjárásnak megfelelően és rétegesen öltözködnünk.

Gondolj a megelőzésre!

  • Mindemellett legalább ennyire fontos, hogy székelés és pisilés után a húgycsőtől a végbél irányába, vagyis hátrafelé töröljük meg a gáttájékot.
  • Egy korábbi cikkünkben részletesebben is kitértünk arra, mennyi egészségkárosító következménye lehet annak, ha visszatartjuk a vizeletet, és ez bizony a húgyúti fertőzések megelőzését is nehezíti. Egyszóval vizelési inger esetén irány a WC!
  • Viselj természetes anyagú, például pamut alsóneműket, hadd levegőzzön rendesen az intim zónád, és mindennap igyál elég folyadékot, lehetőleg vizet, ne cukros üdítőt.
  • A nőknek fontos szabály: szex után a lehető leghamarabb ki kell üríteni a hólyagot, ezzel is eltávolítjuk az odakeveredett baktériumokat.

Elkaphatom-e a hólyaghurutot?

Bár fertőzésről van szó, a gyulladást kiváltó kórokozók általában a saját testünkből származnak. A hólyaghurutok kis százalékáért felel szexuális úton terjedő kórokozó. Szexuális aktus során a végbél táján lévő saját baktériumflóra a húgycsőnyílás környékére kerülhet, és a pénisz mozgása „felmasszírozhatja” azt a húgyhólyagba. Ilyenkor a betegség nem partnerről partnerre, azaz szexuális úton terjed, ugyanakkor a szexuális élet magasabb rizikófaktort jelent. (Lásd: bizonyos pózok segíthetnek a baktériumok hólyagba kerülésében.) Anatómiai adottságaik miatt a nőknek nagyobb esélyük van a felfázásra, mint a férfiaknak. Magasabb a hólyaghurut kockázata vese- vagy hólyagkő, korábbi húgyúti fertőzés vagy cukorbetegség esetén, valamint katéterhasználat mellett.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3517954220
süti beállítások módosítása