Ezért lesz jó barátod a barátcserje és az életmódváltás, ha PMS-gondjaid vannak

Szponzorált tartalom

2023. április 28. Kontent

shutterstock_1217418403_pm8.jpg 

A cikluszavar és a PMS fájdalmas tünetei nem kizárólag hormonpótlással csökkenthetők vagy szüntethetők meg. Léteznek olyan gyógynövényes készítmények, amelyek szintén hatékonyak lehetnek a probléma kezelésében.

Valószínűleg te is ismersz legalább egyvalakit a környezetedben, aki cikluszavarral vagy premenstruációs szindrómával küzd, hiszen a fogamzóképes korú nők 75 százalékát érintheti a PMS. A tünetek sokfélék lehetnek, több mint 150-et tartanak számon (erről korábban ebben a cikkünkben írtunk), és nagyjából 10-ből 4 nőnek van szüksége kezelésre a panaszai miatt. A tünetekre jellemző az érzelmi kilengés, hangulatingadozás, ingerlékenység, idegesség, düh, depresszió, pánikroham, reménytelenségérzés, önvádló magatartás, szorongás, feszültség. De ilyen lehet a mellfeszülés, az ízületi fájdalmak, a fejfájás, a puffadás vagy a koncentrációs nehézségek is. Mindemellett rengeteg nőt érint havi rendszerességgel a cikluszavar, amely szintén számos nehézséget okozhat, ezekről szintén írtunk részletesebben ebben a cikkünkben.

Általában a fentebb említett zavarokat hormontartalmú orális fogamzásgátlókkal próbálják megszüntetni, ugyanakkor a lehetséges mellékhatások miatt sok nő nem szeretné ezt a módszert igénybe venni.

Szerencsére létezik más út is, például a barátcserje nevű gyógynövény termésének kivonata bizonyítottan csökkentheti a PMS tüneteit és segíthet a ciklus szabályozásában. A modern tudomány az 1900-as évek elején fedezte fel a növény menstruációra, illetve menopauzára gyakorolt jótékony hatásait. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás alátámasztotta a barátcserje előnyeit. Egy 2017-ben készült metaanalízis arra jutott, hogy a barátcserje hozzájárulhat a PMS-tünetek enyhítéséhez, ráadásul a menstruációs fájdalmak mérséklésében és a termékenység fokozásában is hatékonynak bizonyult. A barátcserje terméséből előállított készítményeket ajánlják meddőség, menstruációs zavar, cikluszavar, klimax, PCOS kezelésére.

A cikluszavarokra, termékenységi problémákra szokták alkalmazni a maca nevű növény gyökerét is, amelyet nálunk elsősorban por formájában lehet kapni. Jód-, cink- és réztartalma miatt jó hatással lehet a hormonháztartásra. A macagyökér általános energetizáló, vitalizáló, libidónövelő, és a férfiak termékenységére is pozitívan hat.

A gyógynövényes készítmény vagy gyógyszeres terápia mellett érdemes az életmódunkon is változtatni. Mutatjuk, hogyan:

Étkezz jól, étkezz rendszeresen!

Javasolt naponta 5-6 alkalommal étkezni, így elkerülhető a nap végi túlevés. A szénhidrátok fogyasztása elengedhetetlen, de nem mindegy, hogy milyet és mikor fogyasztunk belőlük. A reggeli órákban érdemes a lassú felszívódású formáját fogyasztani, ilyen a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes értékű gabonából készült termékek, míg a gyors felszívódású szénhidrátokat (például natúr joghurt, gyümölcs) a nap folyamán válasszuk inkább.

Együnk sok-sok zöldséget és kerüljük az egyszerű cukrokat tartalmazó ételeket. Részesítsük előnyben a folsavban gazdag növényeket (mint a búzacsíra, szárazbab, cékla, spenót, kelkáposzta, spárga, kelbimbó és mandula), és sokat segíthet a rostban gazdag táplálkozás. A szakemberek szerint megfelelő arányban kell bevinni a megfelelő típusú zsírokat és olajokat is. Figyelem, súlyproblémák esetén a napi energiabevitelnek legfeljebb csak a negyede lehet zsír. Főzéshez, sütéshez az ideális választás a kókuszzsír, az olíva- és a halolaj.

Mozogj, sportolj!

A sport minden szempontból jót tesz a testünknek, a női ivarszervek optimális vérellátásához is elengedhetetlen a rendszeres mozgás. A szakértők szerint hetente egyszer tanácsos beiktatni egy kardiós edzést, pláne, ha hízásra hajlamosak vagyunk. Ha a termékenységre, a női problémákra szeretnél fókuszálni, akkor ajánlott női jógát végezni. Ez például az egyik kedvencünk:

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6518110402
süti beállítások módosítása