Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Természetes intim változások szülés után: jobb félni, mint megijedni

Szponzorált tartalom

2023. május 16. Kontent

shutterstock_2115089237_ck4.jpg

A szülés hatalmas erőfeszítés a női test számára, természetes, ha időre van szükség a regenerálódáshoz. Azonban sok frissen szült anyát megijesztenek az intim zónában tapasztalható változások. Ha ezt a cikket olvasod, ne ess pánikba, a legtöbb kellemetlenség idővel és némi odafigyeléssel, kezeléssel rendszerint elmúlik.

Fontos tudnod, hogy a természetes változásokat nem lehet százszázalékos biztonsággal elkerülni, még akkor sem, ha tudatosan felkészültél a szülésre. Egy gyermek világrahozatala előre nem látható testi és lelki változásokkal járhat, és hatalmas erőfeszítést jelent a női testnek.

Gondolj csak bele, a várandós nők teste a terhesség kilenc hónapja alatt folyamatosan alakul, és ezek a változások nem érnek véget a szüléssel. Sőt. A szülés során előfordulhatnak szülési sérülések is, amelyek a hüvelyhám apró sérülésétől, a hüvelyi szakadástól akár a medencefenék sérüléséig terjedhetnek. Ezek természetesen nem törvényszerűek, ugyanakkor fontos tudni, hogy előfordulhatnak. Lentebb részletesebben is mutatjuk, milyen sérülésekre gondolunk.

De kezdjük inkább a gyakoribb, kisebb, de kellemetlen elváltozásokkal, amelyek sok nőt váratlanul érnek, és a különféle társadalmi tabuk miatt nehezen is beszélnek róluk. Pedig ezek teljesen normális panaszok, mint például a szülés utáni vérzés. A gyermekágyi időszakban ugyanis a nők teste elkezd regenerálódni, ennek része a hetekig elhúzódó vérzés. Függetlenül attól, hogy a kismama hüvelyi úton vagy császármetszéssel szült, számítani lehet rá. A világrahozatal után a méh azonnal elkezd összehúzódni – ez sajnos nem teljesen fájdalommentes –, és ahol a méhlepény levált, ott vérzés lép fel. A vér mellett szövetdarabok és felgyülemlő váladék is távozik, így tisztul a méh.

A vérzés hossza és erőssége egyénenként változó: van, akinél olyan, mint egy elhúzódó menstruáció, míg másoknál több hétig, akár a hatodik héten esedékes kontrollig is tarthat.

A kitágult hüvely

Sok nő félelme, hogy a hüvelye kitágul a szülés után, és tönkrevágja a szexuális életét. Megnyugtatásul írjuk, hogy a vagina valójában nagyon rugalmas: optimális esetben egy 3-3,5 kilós baba viszonylag simán préselődik át rajta. A hüvely tágulását azonban jelentősen befolyásolja a kitolás időtartama, a baba nagysága és súlya. És ne legyenek illúzióink, szülés után nem ugrik vissza az eredeti állapotába, a regenerálódás eltarthat hónapokig, de akár évekig is. A hüvely izomzatának megerősítésében sokat segíthet az intim torna, a helyes táplálkozás, és ha tudatosan figyelünk a testsúlyunkra szülés után. Amennyiben a hüvely még egy évvel a szülés után is tág, nem rugalmas, mindenképp forduljunk orvoshoz, előfordulhat ugyanis, hogy csak a hüvelyszűkítő kezelés hoz tartós megoldást.

Hüvelyszárazság

A tévhitekkel ellentétben a hüvelyszárazság nemcsak a menopauzába lépő nők problémája, hanem fiatalabb korban is jelentkezhet, akár a stressz vagy szülés után a hormonális rendszer felborulásának következtében is előfordulhat. A szülés után hirtelen csökken a hüvelyváladék termelődését is serkentő ösztrogén mennyisége, ez a szoptatással tovább apad, mert helyette egyéb hormonok – például a tejtermelést segítő prolaktin – termelődnek nagyobb mennyiségben. Ez kellemetlen érzést okozhat, sőt fájdalmassá teheti a nemi érintkezést. A megoldással nem érdemes várni, számos módon lehet segíteni a problémán hormonmentes hüvelyi hidratálók, hormonok alkalmazásával és síkosítók használatával az együttlétek során.

A szivárgó vizelet

A szülést követő pár hónapban a nők egyharmada szenved vizeletinkontinenciától. Hatékony megoldás lehet a medencefenék izmainak megerősítése például Kegel-tornával. Amennyiben a rendszeresen végzett gyakorlatok ellenére sem múlik a probléma, érdemes szakembertől segítséget kérni.

Nézzük a fentebb említett szülési sérüléseket:

A gát területének sérülései

A hüvelyi úton szülő nők közül 4-ből 3 nőnél fordul elő gátszakadás vagy gátmetszés. Utóbbit ma már a jobb orvosok igyekeznek elkerülni.

Idegsérülés

Esetenként a gát területén lévő idegek megsérülhetnek a szülés során, ami a pudendalis neuralgiához, azaz a szeméremtájékon jelentkező fájdalmas állapothoz vezethet.

Aranyér

Az aranyér szintén gyakori problémának számít a várandósság harmadik trimeszterében és a szülés utáni, körülbelül 6 hétig tartó időszakban. Statisztikák szerint a terhes nők 50%-át, egyes régiókban akár 85%-át is érinthetik a fájdalmas tünetek, amelyeket a végbélen belüli vagy a végbélnyílás körüli erek duzzadása okoz.

A medencefenék sérülései

A medencefenék a medencében található izmok egy csoportja, amely segít a méh, a húgyhólyag és a bél helyben tartásában. A hüvelyi úton szülő nők akár felénél a medencefenékben maradandó elváltozások keletkeznek a túlnyújtás vagy szakadás miatt.

Szülési trauma

Míg ezek a szülési sérülések fizikaiak, sok anya érzelmi vagy pszichológiai stresszt élhet át a szülés előtt, alatt vagy után. Ezt nevezzük szülési traumának. A szülési trauma kockázatát csökkenthetjük a felkészüléssel, ha tudjuk, hogyan szeretnénk szülni, és persze sok múlik az egészségügyi dolgozók hozzáállásán. A traumával mindenképp forduljunk szakemberhez.

Mi okozhat szülési sérülést?

  • a baba helyzete, például farfekvéses szülésnél
  • nagy méretű (4 kg feletti) baba születése
  • nagyon gyors vagy nagyon hosszú vajúdás
  • szülési komplikációk
  • vákuummal segített szülés
  • kicsi vagy szokatlan alakú medence

Megelőzhető-e a szülési sérülés?

Bár gyakran nem lehet megelőzni a szülési sérülést, van néhány dolog, amit a terhesség alatt megtehetsz a kockázat csökkentése érdekében:

  • Tornázz rendszeresen (győződj meg róla, hogy a terhesség szempontjából biztonságos testmozgást végzel).
  • Erősítsd medenceizmaidat napi medencefenék-gyakorlatokkal.
  • Kerüld a székrekedést vagy a WC-n való erőlködést, mivel az gyengítheti a medence izmait.
  • A császármetszéssel történő szülés megelőzhet bizonyos szülési sérüléseket, de ez egy nagyobb műtét, így egészségügyi kockázatokkal jár.


Hogyan kezelik a szülési sérülést?

Egyes szülés közbeni sérülések kisebbek, és maguktól is begyógyulhatnak – például egy kisebb gátrepedés vagy horzsolás. Más sérüléseknél az adott időpontban kezelésre van szükség, például egy mélyebb szakadásnál, amelyet össze kell varrni.

Súlyosabb szülési sérülés, például jelentős szakadás vagy a medencefenék izmainak sérülése esetén a kezelés magában foglalhat fizioterápiát és rendszeres, célzott gyakorlatokat. Néhány nőnek műtétre is szüksége lehet az egészsége helyreállításához, legyen szó a hüvelytágulásról vagy az inkontinenciáról.

Hirdetés
A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3118120238
süti beállítások módosítása