A hialuronsav segít megfiatalodni, odalent is

Szponzorált tartalom

2023. május 25. Kontent

shutterstock_1055331131_ck7.jpg

Láthattad már anti-aging szérumokban, napi arctisztítókban vagy akár étrend-kiegészítőként. A hialuronsav (HA) ma az egyik legtrendibb összetevő a drogériák polcain, ám azt csak kevesen tudják, hogy hatékonyan alkalmazható hüvelyszárazság esetén is.

Bizony, a nőgyógyászok, kismedencei terapeuták, onkológusok és még sokan mások egyre gyakrabban ajánlják a hialuronsavat, mint hatékony hatóanyagot az érzékeny vagy sérült szövetek kezelésében. A tanulmányok azt mutatják, hogy a mindennapos hüvelyszárazsággal küzdő nők bármely életkorban szintén profitálhatnak a nagy vízmegkötő képességéről ismert összetevőt tartalmazó hidratáló krémek rendszeres használatából.

Ahogy azt a korábbi cikkeinkben leírtuk, a hüvelyszárazság bármely életkorú felnőtt nőnél előfordulhat, és sokféle oka lehet. A 60 év alatti nők mintegy 20 százaléka, a 60 év feletti nők kétharmada pedig azt állítja, hogy a hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb problémájuk a szexuális élet terén.

Íme a hüvelyszárazság leggyakoribb okai:

  • menopauza
  • szoptatás és szülés utáni időszak
  • fogamzásgátlás
  • kemoterápia
  • a petefészkek műtéti eltávolítása
  • autoimmun betegségek, mint például a Sjögren-szindróma
  • nem megfelelő izgalmi állapot
  • alacsony szexuális vágy
  • trauma vagy stressz

 

5 ok, amiért érdemes kipróbálni a hialuronsavat

Egy 2013-as vizsgálatban a hialuronsavat egy népszerű ösztrogénkrémmel hasonlították össze a hüvelyszárazság enyhítésére. A szerzők a hialuronsavat ugyanolyan hatékonynak találták, mint az ösztriolt, és nemcsak a hüvelyi ösztrogének alternatív kezeléseként javasolják a hialuronsavas helyi készítmény használatát, hanem megfontolandónak tartják általános alkalmazását bármilyen okból jelentkező hüvelyszárazság esetén.

1. Anti-aging tulajdonságokkal rendelkezik

A kollagénhez vagy a kalciumhoz hasonlóan a szervezetünk bőségesen termel hialuronsavat egészen addig, amíg fiatalok vagyunk, de ahogy öregszünk, egyre kevesebb lesz belőle, ami szárazabb bőrt, a szövetek lassúbb regenerálódását és kevésbé rugalmas ízületeket eredményez. Ha azonban hidratáló krémmel (speciálisan hüvelyi alkalmazásra kifejlesztett kúp, kenőcs, gél is van), szérummal, kozmetikai töltőanyaggal vagy étrend-kiegészítővel visszaadjuk a szervezetünknek a hialuronsavat, megállíthatjuk, sőt visszafordíthatjuk az öregedés ezen jeleit.

2. Megtartja a nedvességet

Napjainkban a hialuronsav azért került a címlapokra, mert képes megtartani a nedvességet ott, ahol a legnagyobb szükség van rá, és vízből a súlyának többszörösét képes megkötni. Továbbá krémekhez, gélekhez vagy szérumokhoz adva tartósabbá teheti azok hidratáló hatását.

3. A szülész-nőgyógyászok is ajánlják

Ahogy korábban említettük, a szülész-nőgyógyászok élen járnak a hialuronsav-használat új módjainak kidolgozásában, különösen a menopauzán vagy rákkezelésen áteső pácienseknél használják. A változókor általában évekig tart, és az ösztrogéntermelés fokozatos csökkenésével járó tünetek miatt ijesztőnek tűnhet. Az ösztrogénhiány egyik leggyakoribb következménye a vulvovaginális atrófia, vagyis a hüvely és a szeméremtest hámszövetének elvékonyodása, sorvadása, amely szárazsággal és irritációval jár az érintett területen. A hüvelyi atrófia gyakran előfordul rákos betegeknél is, akiknél a kezelések hirtelen hormonális változásokat okozhatnak.

4. Újra élvezetessé teheti a szexet

Allison Ariail gyógytornász szerint a hüvelyszárazság javítása olyan kezelésekkel, mint a hialuronsav, sok nő esetében jelentősen javíthatja a fájdalmas szex tüneteit.

5. Hatékony hormonpótló alternatíva lehet

Számos oka lehet annak, hogy a betegek más alternatívát választanának a hormonkezelés helyett, például, ha ösztrogénreceptor-érzékeny rákot diagnosztizáltak náluk, vagy egyszerűen csak el akarják kerülni, hogy szintetikus hormonokat juttassanak a szervezetükbe.

Hirdetés
A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8918130124
süti beállítások módosítása