Könnyű és gyors receptek nyári vacsorákhoz

2023. július 12. Kontent

shutterstock_279495818_rf3.jpg

Hoztunk néhány hasznos tippet, valamint két finom és nagyon egészséges receptet, amelyeket érdemes kipróbálni. Pláne, ha átlépted a változókor kapuját.

A menopauza jelentős változásai idején fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. Megkönnyítheti a helyzetünket néhány modern konyhai kiegészítő is, mint például az air fryer, amely egy olyan újdonság, amely lehetővé teszi az egészséges és ízletes ételek elkészítését, minimális zsiradékkal, ráadásul rövidebb idő alatt és kevesebb energiafelhasználással. Ez nyáron különösen előnyös lehet, az alábbiakban összeszedtük, miért:

  • Egészségesebb ételek készülnek benne

Az air fryer az ételek forró levegős sütésének technológiáját alkalmazza, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb zsiradékot igényel a hagyományos sütéshez képest. Ez különösen előnyös lehet a változókorban, amikor az anyagcsere lassulása miatt gyorsabban jönnek fel a kilók. Az air fryerben készített ételek ízletesek és ropogósak, ugyanakkor alacsonyabb kalóriatartalmúak, mivel kevesebb zsiradékot tartalmaznak.

  • Gyors és kényelmes

A nyári hónapokban gyakran keressük az egyszerű és gyors ételkészítési lehetőségeket. Az air fryer ebben a tekintetben is ideális, mivel pár perc alatt megsüti számunkra a finomságokat, így nem kell sok időt eltölteni a konyhában, ami különösen nyáron, amikor meleg van, sokat számít.

És ha már az egészséges ételeknél tartunk, fontos kiemelni két, fantasztikus konyhát, ami különösen hasznos lehet a menopauza idején.

Ez pedig a mediterrán és az ázsiai étkezés.

A magyar konyha nem éppen arról híres, hogy könnyű és egészséges. Nem úgy a mediterrán étkezés, amely gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, halban és egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerekben, például olívaolajban. Ezek az ételek segítenek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenthetik a hormonális változások okozta tüneteket. A mediterrán étrend továbbá hozzájárulhat a testsúly megőrzéséhez és az általános jóllét javításához.

Az ázsiai konyha szintén sok friss zöldséget, halat, hüvelyeseket és fűszereket tartalmaz. A szójatermékek, például a tofu, a szójaszósz és a miso gazdagok fitoösztrogénekben, amelyek segíthetnek a hormonális változásokkal járó kellemetlen tünetek enyhítésében. Az ázsiai étrend magas rosttartalmú, ami elősegíti az emésztést és az egészséges testsúly fenntartását.

Íme két gyorsan elkészíthető recept mindkét konyhából:

Citromos tőkehalfilé pár perc alatt

shutterstock_760808254_rf3_2.jpg

Végy egy tőkehalfilét, majd forgasd meg korianderben, paprikában és római köményben, majd olívaolajon pirítsd meg mindkét oldalát! Ezután fokhagymával, olívaolajjal és citromlével megöntözve helyezd a sütőbe! És persze elkészítheted air fryerben is. Rizzsel vagy krumplival tálald! Ugye, milyen egyszerű?

Pár perces ázsiai leves

shutterstock_2127895361_rf3_3_2.jpg

Mi kell hozzá?

  • 125 g tojásos ázsiai tészta (= 2 tömb)

Egyéb hozzávalók:

●     300 g csirkehús, vagy tofu

●     300 g spenót

●     1 csomag póréhagyma

●     150 g csiperkegomba

●     100 g zöldborsó

●     1 l víz

●     2 evőkanál ázsiai levesfűszer (ha van friss koriandered, ne hagyd ki!)

●     3 evőkanál szójaszósz

●     1 evőkanál földimogyoró-olaj

●     fél lime

Így készítsd el!

●     Darabold fel a csirkehúst, majd egy edényben olajon pirítsd meg!

●     Adj hozzá szójaszószt, vizet és a levesfűszert, majd főzd 2-3 percig!

●     Add hozzá a félbevágott csiperkegombát, a borsót és a tésztát, majd főzd tovább 8 percig!

●     Vágd fel a spenótot, keverd hozzá a leveshez, majd hagyd benne 2 percig!

●     Az elkészült levest felkarikázott újhagymával tálald, locsold meg lime-lével, így lesz igazán üde.

+1 tanács: Ne feledkezz meg a vitaminokról!

A megfelelő étkezés mellett gondoskodj ásványi anyagokról és vitaminokról is: a kalcium, D-vitamin, E-vitamin és B-vitamin bevitele különösen fontos ebben a korban. Mutatjuk, mikben találod ezeket a fontos anyagokat:

  • Kalcium

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok erősségéhez és az egészséges izomfunkcióhoz. Jó forrásai a tejtermékek, a sajtok, a kalciummal dúsított növényi tejek és a leveles zöldségek, mint például a brokkoli.

  • D-vitamin

A D-vitamin fontos a kalcium felszívódásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. A legjobb természetes forrása a napfény, de megtalálható tojásban, halakban és D-vitaminnal dúsított élelmiszerekben is.

  • E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a szívbetegségek és a rák megelőzésében. Gazdag forrásai a mandula, a dió, az avokádó és a növényi olajok.

  • B-vitaminok

A B-vitaminok, különösen a B6, B12 és a folsav fontos az idegrendszer egészségéhez és a kognitív funkciók fenntartásához. Megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben és a húsban.

Receptek: BBC, Streetkitchen

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

rf-doboz-120db_legfrisebb.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4318162118
süti beállítások módosítása