Ilyen menopauza-barát kezdeményezések vannak itthon

Szponzorált tartalom

2023. július 20. Kontent

shutterstock_2168057837_rf5.jpg

Ma már egyre több cég ismeri fel az ötven feletti nőkben rejlő potenciált, a munkáltatók rádöbbentek végre, hogy az érdemi munkavégzésben sokszor nagyobb hasznát vehetik a tapasztaltabb kollégáknak. Az idősebb nők jellemzően hűségesebbek is a cégükhöz, és nagy munkatapasztalattal, tudással rendelkeznek, így érdemes őket megbecsülni és támogatni a változókor tünetei közepette.

A menopauzához kapcsolódó stigma megszüntetése kulcsfontosságú a változatosabb és befogadóbb munkahely létrehozásához, ahol a nők életük ezen szakaszában is komfortosan érezhetik magukat. Ha ugyanis a barátokkal, családtagokkal vagy kollégákkal nyíltabban lehet beszélni a menopauzáról, az normalizálhatja a megítélést, és megszüntetheti azokat a félelmeket, amelyekről sok nő úgy érzi, hatással vannak a mindennapjaira.

Magyarországon például nem olyan rég menopauza-barát munkahely lett a Tesco, az erről szóló elismerést az Egyenlítő Alapítvány nőnapi konferenciáján vették át Iványi Orsolya menopauza-aktivistától.

A „Menopauza-barát Munkahely” akkreditációval a szervezet olyan munkáltatókat ismer el, akik „elfogadják és megértik”, hogy a menopauza milyen hatással lehet a dolgozó nőkre, és támogatják őket ebben az életszakaszban. Közleményében a Tesco azt írta, hogy 2020-ban indított el egy menopauza-programot, ami „őszinte és támogató hátteret” és egy „párbeszédre alkalmas platformot” biztosít a munkatársainak.

Szerencsére egyre több, hasonló támogató program születik itthon is, amelyek segítenek a változókorban lévő nőknek megérteni és kezelni ezeket a változásokat. Az ilyen kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők megtalálják azokat az erőforrásokat és információkat, amelyek segítségével egészségesebb és boldogabb életet élhetnek ebben az időszakban. Nézzünk néhány hazai példát:

Egészségügyi ellátás és felvilágosítás

Az egészségügyi intézmények és szakemberek fontos szerepet játszanak a változókorban lévő nők támogatásában. Számos nőgyógyászati rendelés és klinikai központ kínál specializált ellátást és tanácsadást a menopauza tüneteinek kezelésére és az egészséges életmód stratégiáinak kidolgozására. Emellett a nőgyógyászok és más orvosok gyakran részt vesznek tájékoztató programokban és kampányokban, hogy felhívják a figyelmet a változókor jelentőségére és a rendelkezésre álló támogatási lehetőségekre.

Online források és közösségi média

Az internet és a közösségi médiaplatformok lehetővé teszik a változókorban lévő nők számára, hogy könnyen hozzáférjenek hasznos információkhoz, és kapcsolatba lépjenek sorstársakkal. Számos hazai weboldal, blog és online fórum szolgál információkkal, tanácsokkal és támogatással a változókorral kapcsolatban. Ezenkívül néhány csoport a közösségi média platformokon, például a Facebookon, dedikáltan foglalkozik a változókorral kapcsolatos kérdésekkel, és támogatást nyújt a tagoknak. Ilyen például a már korábban is említett Második tavasz, amely egy olyan biztonságos, zárt, online közösség, ahol a változókorba lépő vagy épp az előtt álló nők bátran beszélhetnek a bennük felmerülő kérdésekről, a tapasztalataikról, és kapaszkodót kaphatnak ebben az új, ismeretlen időszakban.

Civil szervezetek és támogató programok

Magyarországon működnek olyan civil szervezetek és kezdeményezések, amelyek speciálisan a változókorban lévő nők támogatására fókuszálnak. Ilyen például a Magyar Menopausa Társaság, egy nonprofit szervezet, amely széles körű információval és segítséggel látja el a menopauzában lévő nőket. Rendszeresen szerveznek workshopokat, rendezvényeket és szakértői előadásokat a változókorról és a vele járó kihívásokról.

Munkahelyi támogatás

Ahogy fentebb említettük, a változókorban lévő nők számára a munkahelyeken is támogatást kell biztosítani. Egyes vállalatok és szervezetek rugalmas munkaidőt és speciális egészségügyi programokat kínálnak a menopauzában lévő nőknek. Néhány vállalat már bevezette a menopauza-barát munkahely programokat, amelyek segítenek az alkalmazottaknak kezelni a tüneteket és kényelmesebben érezni magukat a munkahelyi környezetben.

Az említett példák csak néhány lehetőséget mutatnak be a változókorban lévő nők támogatására Magyarországon. Fontos hangsúlyozni, hogy a társadalomban egyre inkább felismerik és elismerik a változókor kihívásait, és egyre több kezdeményezés és erőforrás áll rendelkezésre a nők számára, ugyanakkor még bőven van mit változtatni. A cél az, hogy a változókorban lévő nők egészségesek maradjanak, jól érezzék magukat, és felismerjék a változókor lehetőségeit és előnyeit.

 

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

rf-doboz-120db_legfrisebb.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818169713
süti beállítások módosítása