Amikor úgy érezzük, ok nélkül fáj a testiség

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 30. Kontent

shutterstock_2114325014_mv8.jpg

A fájdalmas együttlét megkeserítheti a nemi életet, pláne, ha úgy tűnik, nincs semmi oka: nincsenek fizikai tünetek, nincs pszichés akadály, kívánjuk a partnerünket, mégis rettentő kellemetlenné válnak az intim percek. Vajon mi állhat a háttérben?

A szexuális együttlét fájdalma sok nő számára elkeserítő jelenség lehet. A fájdalmas együttlétet okozhatja a jól ismert hüvelyszárazság, az előjáték hiánya, de bizonyos esetekben a hüvelygomba egyik alattomosabb formája is állhat a háttérben. Ilyen esetben ugyanis az a megtévesztő, hogy nem jelentkeznek a tipikus tünetek, mint a jelentős folyás, az égő érzés vagy a viszketés.

Ahogy azt már az előző cikkeinkben is leírtuk, a gombás fertőzés leggyakoribb kiváltó oka a Candida albicans nevű gomba, amely normális körülmények között is jelen van a női nemi szervekben. Bizonyos tényezők, mint például a hormonális változások, a stressz vagy az antibiotikumok szedése azonban elősegíthetik a gomba elszaporodását és fertőzést okozhatnak.

A rejtett tünetekkel járó gombás fertőzés esetén a gomba száma a normálisnál magasabb lehet a hüvelyben, és bár nincsenek markáns tünetek, az irritáció és a nyálkahártya sérülése okozhat fájdalmat szexuális együttlét közben. A gombatelepek irritálhatják a hüvely falát, amely érzékeny terület. Emiatt a szex során fellépő súrlódás és nyomás fájdalmat okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy minden nő teste másként működik, így az előbb említett rejtett tünetekkel járó gombás fertőzés nem minden esetben azonos módon jelentkezik. Egyes nők esetében előfordulhat enyhe viszketés vagy égő érzés is, bár nem mindig olyan intenzitással, hogy azt a fertőzéssel kapcsolják össze.

Mit tegyél, ha fáj a szex?

Amennyiben fájdalmas szexuális együttlétet tapasztalsz, és a jellegzetes tünetek, mint a folyás vagy viszketés hiányoznak, érdemes konzultálni a nőgyógyászoddal. Ő képes felismerni és diagnosztizálni a rejtett tünetekkel járó gombás fertőzést. A kezelés általában gombaölő gyógyszerek, például kúpok vagy krémek formájában történik, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely normális állapotát és csökkentik a gyulladást.

Az egészséges életmódra és higiéniai szokásokra is oda kell figyelni a gombás fertőzések megelőzése érdekében. Például érdemes elkerülni a túlzottan szűk vagy szintetikus anyagú alsóneműk viselését vagy a gyakori hüvelyöblítést, mivel ezek megzavarhatják a hüvely természetes pH-egyensúlyát és kedvező környezetet teremthetnek a gombák számára.

A páromtól kaptam el?

Nem, a hüvelygombát nem a partnerünktől vagy egy WC-ülőkéről kapjuk el. A Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása okozza a betegséget, amely az egészséges hüvelyben is megtalálható. Sőt, nemcsak a hüvelyben, hanem az egészséges emberek szájában és az emésztőrendszerében is. Külső vagy belső tényezők hatására azonban a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat, és ilyenkor a hüvelyi pH enyhén lúgos irányba tolódik, így a körülmények ideálissá válnak a gombák elszaporodásához. A fertőzést tehát minden esetben a hüvelyflóra egyensúlyának a zavara és a pH emelkedése előzi meg. A hüvelygomba leggyakoribb és legkellemetlenebb tünete a sűrű, szemcsés-túrós, sárgás vagy fehér folyás, az égő, viszkető érzés a szeméremtesten, illetve a hüvelybemenet környékén, a kivörösödés az intim tájékon, amin a vakarás sokat tud rontani. Ne feledd, gyakran a hüvelygomba első jele a szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.pngFotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2318198027
süti beállítások módosítása