Ezért jön elő gyakrabban a hólyaghurut a változókorban

Szponzorált tartalom

2024. január 9. Kontent

uz2.jpg

A női életciklusban a klimax olyan természetes folyamat, amely számos fizikai és érzelmi változással jár. Nem véletlen, hogy ez a fázis a felfázásként ismert hólyaghurut gyakoribb előfordulásának rizikófaktora.

A menopauza, vagyis a legutolsó menstruáció általában 51 éves korban következik be. A petefészek-működés hanyatlása, majd végleges megszűnése 45-55 éves korban számos tünettel járhat, amelyekről részletesen is írtunk már a Gyógy Tudor cikkeiben. Ezek közé tartoznak a hőhullámok, hangulatingadozások, alvásproblémák és a szexuális vágy csökkenése.

Az egyénileg eltérő, hogy kit mennyire és hogyan érintenek a menopauza okozta tünetek, ami viszont biztos, hogy az életmódnak nagyobb hatása lehet ebben az időszakban, mint azt gondolnánk. A kulturális tényezők is fontosak lehetnek: a modern nyugati társadalmak fiatalságkultuszával szemben például a majáknál a termékeny életszakasz lezáródása új társadalmi státuszt és lehetőségeket nyújtott a nők számára.

De mi köze a változókornak a felfázásos panaszokhoz?

A menopauza idején a női szervezetben bekövetkező hormonális változások jelentős hatással vannak a szervezet különböző részeire, beleértve az urogenitális traktust is. A csökkenő ösztrogénszint következtében a nyálkahártyák atrófiája és funkcióromlása következhet be. A hüvely szárazabbá, érzékenyebbé válik, és nemcsak a hüvelyt, de a húgyutakat bélelő hámszövet is elvékonyodik, sorvad.

A leggyakoribb változókori tünetek:

  1. menstruációs zavarok,
  2. mellfeszülés, -fájdalom,
  3. hőhullámok,
  4. szédülés, alvászavarok, hangulatingadozások,
  5. súlygyarapodás,
  6. hajhullás, körömtöredezés,
  7. a szexuális élet zavarai (csökkent nemi vágy, fájdalmas közösülés),
  8. hüvelyszárazság,
  9. vizelettartási problémák.

A húgyhólyag irritációjának és a fertőzéseknek a kockázata nő. Vagyis gyakoribbá válhat a hólyaghurut a menopauzát követően, és komoly kellemetlenségeket okozhat a nők számára.

A menopauzában kiemelt figyelem jár az egészségnek

A változókor nem csupán életciklusunk egyik természetes állomása, hanem olyan időszak is, amikor nekünk, nőknek kiemelt figyelmet kell fordítanunk az egészségünkre.

Az életmódbeli változtatások segíthetnek ugyanis abban, hogy a hormonhiánnyal járó tüneteket enyhítsük, és minimalizáljuk a húgyúti problémák kialakulásának kockázatát. Ugyan csodaszer nem létezik a változókori hólyaghurut ellen, ám néhány praktikával tehetünk ellene. Mutatjuk, mik ezek:

Hidratálás. A kiszáradt, elvékonyodott, sérülésre hajlamos hüvelyhámot érdemes hormonmentes vagy hormontartalmú hüvelykúpokkal, kenőcsökkel ápolni, de akár lézeres terápia alkalmazásával is javítható a szövetek állapota.

Helyes WC-használat. WC-használat után a gáttájékot mindig elölről hátrafelé töröljük, és ne csak WC-használat után, hanem előtte is mossunk kezet!

Vigyázz a hüvelyflórád egészségére! Kizárólag orvosi javaslatra végezzünk hüvelyöblítést, és kerüljük az illatosított intim mosakodógéleket. Válasszunk természetes anyagú, kényelmes fehérneműt.

Fogyassz sok folyadékot! A javasolt folyadékmennyiség napi két-három liter, de a vizelet színén is látjuk, hogy eleget ittunk-e, ugyanis ilyenkor az egészen világos lesz. A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot. Igyunk alkalmanként csalán-, rozmaring-, aranyvessző- vagy hibiszkuszteát. Amennyiben nem fogyasztunk elég folyadékot, akkor a hólyagba jutott baktériumok könnyebben megtapadnak, és a pangó vizeletben gyorsan elszaporodnak.

Ha megtörtént a baj...

Ha az óvintézkedések ellenére mégis beütött a hólyaghurut, a húgyutak „átöblítése” érdekében kiemelten fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve az is, hogy kezeljük a bajt. Ma már számos vény nélkül elérhető készítmény létezik a hólyaghurut tüneteinek enyhítésére.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr118285727
süti beállítások módosítása