Nincs miért szégyenkezned: 6 tévhit a bakteriális vaginózisról

Szponzorált tartalom

2024. március 12. Kontent

vg3_1.jpg

A bakteriális vaginózissal kapcsolatban számos tévhit létezik, ezért jó tisztában lenni azzal, hogyan kezeljük ezt a sokszor félreértett állapotot.

A bakteriális vaginózis (röviden: BV) rendkívül gyakori fertőzés a nők körében, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyi mikrobiom egyensúlya megbomlik. Kétszer olyan gyakori, mint a hüvelygomba, és a két betegséget gyakran össze is keverik, a nem megfelelő kezelés pedig a betegség visszatéréséhez és számos frusztrációhoz vezet. Ebben az sem segít, hogy sok tévhit él még ma is a két betegséggel kapcsolatban.

1. tévhit: A bakteriális vaginózist is gomba okozza

Valóság: A bakteriális vaginózis – ahogy az elnevezése is utal rá – bakteriális eredetű hüvelyfertőzés. Bár kétszer gyakrabban fordul elő, mint a hüvelygomba, a betegek több mint 60 százaléka hüvelygombának gondolja a betegséget. Mivel a hüvelygombát szélesebb körben ismerik, a nők sokkal nagyobb valószínűséggel gondolnak gombás fertőzésre.

2. tévhit: A bakteriális vaginózis szexuális úton terjed

Valóság: A bakteriális vaginózist a test saját baktériumai okozzák, tehát nem a partnertől lehet elkapni, bár a szex növeli a kialakulásának a kockázatát.  Számos egyéb tényező befolyásolhatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Ilyen például a gyakori, indokolatlan hüvelyöblítés, a tanga viselése, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata. De a természetes hormonális változások – mint például a változókor vagy a terhesség –, esetleg az antibiotikumok használata is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ugyancsak tévhit, hogy WC-ülőkére ülve kaphatod el a fertőzést. 

3. tévhit: A bakteriális vaginózis mindig kellemetlen szagot okoz

Valóság: Bár a kellemetlen szag gyakran a bakteriális vaginózis tünete, nem mindig jelentkezik. Előfordulhatnak tünetmentes esetek, míg mások enyhe vagy mérsékelt tüneteket tapasztalhatnak. A tipikus tünetek a bőséges, híg szürkésfehér hüvelyváladék, erős, ammóniára vagy halra emlékeztető szag, állandó nedvességérzés.

4. tévhit: A bakteriális vaginózis nem okoz komoly egészségi problémákat

Valóság: Ha nem kezelik, a bakteriális vaginózis növelheti a meddőség, a terhességi komplikációk és más egészségi problémák kockázatát, valamint a bakteriális vaginózisban szenvedő terhes nők nagyobb valószínűséggel hoznak világra koraszülött kisbabát (a terhesség 37 hete előtt). A gyakori fertőzést okozó baktériumok néha megfertőzhetik a reproduktív szervek más részeit, és kismedencei gyulladásos betegséget okozhatnak.

5. tévhit: A bakteriális vaginózis önmagától meggyógyul

Valóság: Ez egy olyan állapot, ami magától nem múlik el, éppen ellenkezőleg: szakszerű kezelést igényel. Ha hosszabb időn át nem kezeltetjük, a legrosszabb esetben akár meddővé is válhatunk miatta.

6. tévhit: A bakteriális vaginózis a hiányos intimhigiéné eredménye

Valóság: A bakteriális vaginózis nem kizárólag az elhanyagolt testhigiéné következménye lehet. Sőt: a túlzott hüvelytisztítás is hozzájárulhat a bakteriális vaginózis kialakulásához. Ha hajlamos vagy a fertőzésre, jó, ha kerülöd az illatos szappanok vagy antiszeptikus termékek használatát, mivel ezek megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát. Ezenkívül a dohányzás, a rossz egészségi állapot, vagy akár a meleg hőmérséklet is a fertőzés kockázati tényezője lehet. Menopauza és cukorbetegség esetén a bakteriális vaginózis előfordulásának rizikója magasabb.

A bakteriális vaginózis miatt nem kell szégyenkezni, viszont fontos kezeltetni. Ez is csak olyan betegség, mint a többi, éppen ezért titkolni, tabuként kezelni sem szabad.  Ha bármilyen tünetet észlelsz, fontos az orvosi vizsgálat és a megfelelő kezelés.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1418349055
süti beállítások módosítása