Nedves törlőkendő vagy WC-papír?

Szponzorált tartalom

2024. május 9. Kontent

pr1.jpg

Az aranyér, bár kényelmetlen, sőt, fájdalmas, nem szabad, hogy megakadályozzon a végbél környékének tisztántartásában. A tisztálkodás rendkívül lényeges, hogy enyhüljenek a kínzó tünetek.

Az aranyérbetegség nem válogat, a fiataloknak és az idősebbeknek is problémát okozhat, ezért érdemes tudni, hogy mi segíthet, ha megjelennek a tünetei. Ráadásul nem is ritka, sőt, olyannyira gyakori kórkép, hogy ötvenéves koráig a férfiak és nők mintegy felét érintheti.

Az aranyérbetegség a végbélnyílás feletti bélszakasz falában, közvetlenül a nyálkahártya alatt elhelyezkedő vénák betegsége. Az érinett vénák kitágulnak, a faluk elvékonyodik és be is gyulladhatnak. Leginkább idősebb korban gyakoriak az aranyeres panaszok, de valójában bárkinél előfordulhatnak, főleg, ha az illető sokat ül, illetve, ha székrekedése alakul ki, mondjuk a rostban szegény táplálkozás miatt. Nőknél sok esetben a terhesség alatt vagy szülés közben jelentkezik ez a probléma.

Belső vagy külső?

Elhelyezkedésétől függően kétféle aranyeret különböztetünk meg. A belső aranyér a végbélnyílás felett helyezkedik el és gyakran sokáig fájdalommentes, hacsak nem nyúlik ki a végbélnyíláson kívülre. A vérzés foka és az aranyeres csomó előesése alapján a betegségnek több stádiuma is lehet. A külső aranyér a belső aranyér súlyosabb stádiuma, és általában a kialakulásakor azonnal panaszt okoz, kellemetlen, viszket, később fáj is. Belső és külső aranyér esetén is gyulladással és fájdalommal számolhatunk, az érintett terület rendkívül érzékeny lehet.

Tisztálkodás jelentősége aranyér esetén

A higiénia elhanyagolása súlyosbíthatja a tüneteket és növelheti a fertőzés kockázatát. A megfelelő tisztálkodás nemcsak a fájdalom enyhítésében segíthet, hanem hozzájárulhat az általános komfortérzet fenntartásához és az egészség megőrzéséhez.

Aranyér otthoni ápolása – amit kerüljünk

A végbélnyílás bőre nagyon vékony, ezért nem szabad semmilyen durva hatásnak kitenni. Sajnos a túlzott súrolás-dörzsölés csak ront a helyzeten. A száraz törlés ugyan gyors, könnyen kivitelezhető és olcsó megoldás, de a durva törlőkendők vagy a papír irritálhatja az érzékeny területet. Másrészt nem biztosítják a megfelelő tisztaságot, mivel a végbél sűrű, redőzött bőrfelülete alapvetően nehezen tisztítható.

Jó megoldásnak tűnhetnek elsőre a külön erre a célra ajánlott tisztító termékek, de ahogy egy könyvet sem szabad megítélnünk a borítója alapján, úgy a termékeiket „természetesnek” nevező címkék is rejthetnek szintetikus vegyszereket, amelyek irritálják az aranyeret. Hasonlóképpen az erre a célra kifejlesztett törlőkendők is, bizonyos esetekben akár többet ártanak, mint használnak. A magas alkoholkoncentrációjú formulák, a hintőpor, a hidrogén-peroxid, a nem hígított illóolajok, illatanyagok mind csak rontanak a helyzeten.

Nedves törlőkendő, szabad-e?

A nedves törlőkendőknek meg lehet az az előnyük, hogy gyengédek az érzékeny területeken, hatékonyan tisztítják és frissítik az aranyér érintett területét. Csakhogy általában tartalmaznak irritáló illatanyagokat vagy alkoholt, amelyek további kellemetlenséget okozhatnak.

A bidé lesz a nyerő?

Használata alaposabb tisztítást biztosít, segít megelőzni a bőrirritációt és a fertőzéseket, természetes és kevésbé irritáló, mint a száraz törlés. Hátránya viszont az, hogy nem mindenki számára elérhető. Másrészt, fontos arra is ügyelnünk, hogy a terület a tisztítás után száraz maradjon, ezért szánjunk időt arra, hogy gyengéden megszárítsuk (ne dörzsöljük, inkább itassuk fel a nedvességet) egy puha és tiszta törölközővel. Ugyanez igaz arra, ha székelés után meleg ülőfürdőt alkalmazunk, vagy zuhany alatt leöblítjük a területet.

A folyó víz mindenki számára elérhető

Általában az egyszerű megoldások érik a legtöbbet, vagyis az aranyér legmegfelelőbb tisztítási módja a langyos, kellemes folyóvízzel való leöblítés minden székelés után. Ügyeljünk arra, hogy a vízsugár legyen enyhe, nehogy felsértsük a gyulladt bőrt, ha pedig szappant használunk, válasszunk antiallergén vagy kifejezetten az intim területekre ajánlott tisztálkodószert. A megtisztított, majd megszárított bőrfelületet célirányosan ápolhatjuk egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett végbélkúppal vagy kenőccsel.

A legfontosabb az, hogy mindenki megtalálja azt a módszert, amely a legkényelmesebb és leghatékonyabb számára, és rendszeresen alkalmazza annak érdekében, hogy minimalizálja a tüneteket és megelőzze a további kellemetlenségeket és fertőzéseket.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018398637
süti beállítások módosítása