Aranyér-kisokos a megelőzésért

Szponzorált tartalom

2022. február 22. Kontent

shutterstock_160379219_pr7.jpg

Az aranyeresség kellemetlen, bár nem mindig súlyos betegség, ugyanakkor fontos jelzés a szervezetedtől, hogy egészségesebben étkezz, több folyadékot igyál, vagy hogy rendszeresen mozogj. Aranyér-kisokosunkból megtudhatod, milyen kezelésekkel lehet megszüntetni a kellemetlen altáji tüneteket, illetve, hogy miként előzheted meg a bajt.

Mi az aranyér és kiket érinthet?

Az aranyérbetegség a végbélnyílás feletti bélszakaszban lévő, vagy a végbélnyílás körüli vénás csomók megnagyobbodását, duzzanatát, gyulladását jelenti. Nőknél sok esetben a terhesség alatt vagy szülés közben alakul ki ez a probléma. Leginkább idősebb korban gyakoriak az aranyeres panaszok, de valójában bárkinél előfordulhatnak, főleg, ha az illető sokat ül vagy áll, illetve, ha rostban szegény táplálkozást folytat. Az aranyér olyannyira gyakori kórkép, hogy ötvenéves koráig a férfiak és nők mintegy felét érintheti. A jó hír az, hogy az aranyér ugyan néha fájdalmas tüneteket okoz, ám ha odafigyelünk rá, ritkán válik veszélyes betegséggé.

Mi okozza az aranyeret?

Az aranyér jellemző kiváltó oka lehet a székrekedés, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulhat elő. A székletürítési nehézségek ugyanis erőlködéshez vezetnek, ami nyomást gyakorol a végbél területén lévő vénákra, így azok kitágulását okozhatja. A nagyfokú alhasi erőterhelés, például a nehéz súlyok emelgetése szintén szerepet játszhat a betegség kialakulásában, valamint kiváltó ok lehet az elhízás vagy a mozgásszegény életmód is.

Többféle típusa van?

Igen: a belső, illetve a külső aranyér eltérő tünetekkel jelentkezik. A belső aranyér például lehet fájdalommentes, hacsak nem nyúlik ki a végbélnyíláson kívülre – ami ugyan fájdalmas, de nem különösen veszélyes állapot.

Figyelj a következő jelekre és tünetekre:

  • Anális fájdalom
  • Anális viszketés
  • Lilás csomó a végbélnyílás körül
  • Vöröses szövettömeg a végbél körül
  • Élénkvörös vér a toalettpapíron vagy a székleten, a WC-csészében vagy az alsóneműn
  • Nyálka az alsóneműn
  • Székletmaradék az alsóneműn

Az aranyerességnél tapasztalható tünetekhez hasonlóak előfordulhatnak más kórképek, például végbélrepedés (kis bőrszakadások a végbélnyílás körül) vagy vastagbélrák esetén is. Az utóbbi szerencsére viszonylag ritka, de a súlyosabb betegségek felismerésének, illetve kizárásának legjobb módja, ha vizsgálatot kérsz az orvosodtól. Sokan rettegnek az efféle „altáji” vizsgálódástól, pedig az a pár perc kellemetlenség egy sor további fájdalomtól óvhat meg minket, ráadásul így időben fény derülhet súlyosabb betegségekre is, amelyek esetében a korai felismerés és kezelés akár életmentő lehet.

Mi történik az orvosi vizsgálaton?

Az orvos először is gumikesztyűs kézzel betapint a végbélbe (nem hangzik jól, de ki lehet bírni), hogy kiderítse, van-e ott belső aranyér vagy más duzzanat, esetleg tályog. Ne aggódj, ha fájdalmat vagy érzékenységet jelzel, az orvos helyi érzéstelenítőt fog használni. Előfordul, hogy a belső aranyér nem mutatható ki ezzel a vizsgálattal, ilyenkor az orvos úgynevezett anoszkópot, rektoszkópot vagy szigmoidoszkópot fog használni. Ezek olyan rugalmas csövek, amelyek segítségével a szakember számára láthatóvá válik a végbélnyílás és a végbél belseje. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, akkor további vizsgálatokra is szükség lehet.

Így történik az aranyér kezelése:

Korai stádiumban elégséges kezelés lehet például a meleg (nem forró) ülőfürdő, amelyet naponta háromszor-négyszer jégpakolás követ. Az aranyérkrémek, illetve végbélkúpok szintén enyhülést jelentenek. A terület nagyon kíméletes, nedves tisztítása – ilyenkor inkább hanyagoljuk a száraz WC-papírral való törlést – szintén segít csökkenteni az irritációt.

Tartósabb vagy fájdalmasabb aranyér esetén a szakorvos javasolhatja a gumiszalag-ligatúrát: ilyenkor gumiszalagok segítségével elzárják az aranyér keringését, így az idővel elsorvad és leesik. További minimálisan invazív kezelésnek számít a szkleroterápia, ami nem más, mint egy injekció, amely összehúzza az aranyeret, míg a lézer- vagy hőterápia olyan kezelések, amelyekkel a belső aranyér zsugorodása érhető el.

Abban a ritka esetben, ha az aranyér nem reagálna jól a fenti kezelések egyikére sem, illetve ha a helyzet súlyos, az orvos műtétet isjavasolhat. A ma már rutinműtétnek számító beavatkozást általában proktológus vagy kolorektális sebész végzi.

Hogyan kerülhetem el az aranyerességet?

Az aranyérbetegség kialakulását elsősorban egészséges táplálkozással és sok testmozgással kerülhetjük el. Minderről bővebben már korábban is írtunk, ám ha mégis megvan a baj, akkor néhány életmódbeli változtatással megakadályozhatjuk legalább azt, hogy a betegség tovább súlyosbodjon.

Mivel a székrekedés az egyik fő bűnös, érdemes tanácsot kérnünk a kezelőorvosunktól, milyen étrendbeli változás, esetleg gyógyszeres kezelés segíthet a problémánkon.

A székrekedés általában enyhíthető rostban gazdag étrenddel (teljes kiőrlésű gabonafélékkel, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel), továbbá legalább napi hat pohár folyadék fogyasztásával (az alkohol és a koffein persze nem tartoznak ide, ezek ugyanis dehidratálnak!). Ez a fajta táplálkozás lágyítja a székletet, az ürítés tehát könnyebbé, erőlködésmentessé válhat. Kerüld továbbá a finomított, feldolgozott élelmiszereket, így a péksüteményeket, chipseket, édességeket, mert ugyan lehet, hogy finomak, ám sajnos székrekedést okozhatnak, amivel hajlamosítanak az aranyér kialakulására.

A székrekedés kialakulásában a mozgáshiány is közrejátszhat -- és főleg a túl sok ülés! Ezen segíthetsz napi sétával vagy rendszeres sporttal, ami lehet például jóga, Pilates vagy úszás. Amennyiben aranyérbetegséged van, konzultálj az orvosoddal, mielőtt új edzésprogramba kezdenél, mert a nagy súlyok emelgetése például ronthat a helyzeten.

Ne olvasgass a WC-n!

A jó székelési szokások szintén fontosak az aranyér megelőzésében. Ez mit jelent? Ne olvasgass, ne pörgesd a telefonodat a toaletten, ha ugyanis hosszú ideig üldögélsz a WC-n, az túl nagy nyomást vagy terhelést gyakorolhat a végbélnyílásra és a végbél környéki vénákra. A végbélnyílás gyengéd megtisztítása székelés után szintén segít megelőzni a terület irritációját. Lányok, ne feledjétek, ilyenkor mindig elölről hátrafelé töröljetek, mert ezzel megelőzhetitek az intim betegségek kialakulását is.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3317594526
süti beállítások módosítása