Ne várd meg, míg eldurvul a helyzet: ezek az aranyér stádiumai

Szponzorált tartalom

2022. február 3. Kontent

kep2.jpg

Pironkodás, szégyenkezés helyett jobb képbe kerülni az aranyérrel kapcsolatban: mutatjuk, hogyan néz ki és milyen stádiumai vannak ennek a kellemetlen altesti betegségnek.

Ha szemet hunyunk a testünk kellemetlenebb panaszai felett és nem beszélünk róluk, azzal csak eltávolítjuk magunkat attól, hogy minél hamarabb megoldást találjunk a sokszor kellemetlen helyeken előforduló betegségek, így például az aranyér kezelésére. A struccpolitikával csak felesleges szenvedésnek, nagyobb kockázatnak, valamint nehezebb és hosszabb gyógyulási folyamatnak tesszük ki magunkat. Az időben nem kezelt aranyér ugyanis súlyosbodni fog. A folyamatnak négyféle stádiumát különböztetjük meg.

Tudtad?
A tévhitekkel ellentétben az aranyér nem kizárólag az idősek problémája, hanem kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. És bár a genetika is szerepet játszik a kialakulásában, az életmódunk ugyancsak jelentősen befolyásolja az aranyérbetegség kockázatát. Hajlamosító tényező lehet az ülőmunka vagy a nehéz és tartós fizikai munka, bizonyos sportok vagy éppen a rendszeres testmozgás hiánya, a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel.

Létezik külső és belső aranyér, amelyek tüneteikben is eltérőek. A belső aranyér sokáig csak a végbél vizsgálatával érzékelhető, viszont gyakori tünete a vérzés, a viszketés és a váladékozás. Az érintettek gyakran érzik úgy, hogy a székletet nem sikerül tökéletesen kiüríteniük. Székelés után csomót tapinthatnak a végbélnyílás környékén, amely az erőlködés megszűntével eleinte spontán visszahúzódik a végbélbe, később azonban már állandóan kint maradhat. Intenzív fájdalommal és további súlyos tünetekkel jár, ha ezeket az előesett csomókat a záróizomzat kizárja a végbélnyíláson kívülre. Ilyenkor a záróizom reflexes görcse miatt leáll a keringés a kint rekedt érpárnában, amely fájdalmasan megduzzad és begyullad. Ebben a helyzetben mindenképpen sürgős orvosi segítségre van szükség.

Első stádium:

Az első stádiumban a tünetek alig észrevehetők, fájdalmat sem éreznek a páciensek. Kezdjünk el azonban gyanakodni, ha viszketést tapasztalunk a végbélnyílás környékén, illetve világosabb piros színű vér látható a székleten vagy a WC-papíron.

Így néznek ki az aranyér szakaszai:

kep3.jpg

Második stádium

Ennél a fokozatnál már jelentkezhetnek kellemetlenebb tünetek: fájdalom, égő érzés, nedvesség a végbélnyílás környékén, és előfordulhat, hogy idegentest érzetet tapasztalunk a végbélnyílásban. Ebben a stádiumban az aranyér már kifordulhat, ám ekkor még spontán vissza is húzódik.

Harmadik stádium

A harmadik stádiumban a kifordult aranyeres csomó már nem húzódik vissza spontán, vérzékeny lesz és nedvedzik. Fokozódhat a fájdalom, a viszketés és a vérzés.

Negyedik stádium

A negyedik stádiumban már stabilan kifordult állapotban lévő, vissza nem helyezhető aranyérről beszélünk. Ekkor a fájdalom és viszketés mellett állandósulhat az idegentestérzés a végbélnyílásban, továbbá nehézzé válhat a széklettartás is.

A külső aranyér: Csomó tapintása és a kifejezett fájdalom utal a külső aranyérre, és mivel a külső aranyereket bőrszövet fedi, ezek kevésbé hajlamosak vérzésre. A külső aranyér lényeges megkülönböztető jegye, hogy a kitüremkedő csomók nem helyezhetők vissza a végbélbe. Ezt nem lehet kúpokkal vagy kenőccsel hatásosan kezelni, hanem már sebészeti beavatkozás szükséges.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalatod, nagy eséllyel aranyered van:

  • Viszketés, pirosság, duzzanat a végbélnyílás körül

  • Tartós záróizom-összehúzódás, erős székelési ingerek, esetleg váladékozás

  • Erős fájdalom, amely néha kisugárzik a gátba és az alhasba

  • Fájdalmas székelés, ami vérzéssel is járhat (friss, piros vér ürülése a széklettel)

Amennyiben az aranyér tüneteit észleled magadon, fordulj orvoshoz, ugyanis a kezdeti stádiumban könnyen kezelhetők a panaszok, amelyek később csak egyre kellemetlenebbé válnának.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1716828614
süti beállítások módosítása