Egy téma, amibe még felnőttként is belepirulunk

Szponzorált tartalom

2024. május 28. Kontent

pr7.jpg

Egy ilyen apró rész a testünkben, és milyen nagy bajokat okozhat! Az aranyeres fájdalom egy olyan téma, amiről nem szívesen beszélünk, de hidd el, fontos tudni, hogy milyen okai lehetnek a tüneteknek.

Érthető, ha nehezen beszélünk róla, ugyanakkor érdemes rávenni magunkat, hogy legalább olvassunk róla, mert az életünk során bizony találkozhatunk a meglehetősen kellemetlen altesti fájdalommal, amelynek számos oka lehet. Nézzük, milyen betegségektől sajoghat a hátsónk.

Az aranyérbetegség

Na, de mi is az az aranyérbetegség? Nos, ezek kis duzzanatok vagy kidudorodások a végbélnyílás közelében található vénás fonatban, amelyek a gátra nehezedő túlzott nyomás miatt alakulnak ki. A terhesség alatt, szülés után is előfordulhatnak, és még a genetika is szerepet játszhat a kellemetlen betegség kialakulásában.

Mit tehetsz ellene? Először is fontos figyelni az étrendre. A rostban gazdag ételek, elegendő folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás mind hozzájárulhatnak a széklet lágyításához és a kismedencei nyomás csökkentéséhez. Egy dietetikus pedig a szakértelmével segíthet az emésztőrendszeri problémák kezelésében, amelyek a székrekedés megelőzése által hozzájárulhatnak az aranyérproblémák elkerüléséhez.

Végbélrepedés

Az aranyér mellett egy másik kellemetlen kórkép a végbélrepedés. Már pusztán a gondolata is fájdalmas, általában a túl kemény széklet okozhatja. Ezek a hosszanti repedések kicsik lehetnek, de annál fájdalmasabbak.

Hogyan küzdjünk ellenük? Nos, először is, ki kell iktatni azokat az élelmiszereket, amik kevés rostot tartalmaznak. A rostdús étrend mellett ne felejtsd el megfelelően hidratálni a testedet! A fájdalom ellen patikai kenőcsök és kúpok segíthetnek. A végbélrepedések ugyan kis méretűek lehetnek, de kezelés nélkül lassan gyógyulnak.

Végbélsipoly

A sipoly latin neve fistula, amely alagutat, járatot jelent. A végbélsipoly esetében ez a járat egy kóros összeköttetés a végbél és a farpofa bőre között. A végbélsipoly lehet baleset, műtéti beavatkozás vagy a végbél nyálkahártyájában található mirigyek gyulladásának a következménye. Ritkán gyógyul magától, az esetek nagy részében sebészi beavatkozásra van szükség.  Ezután gyakran antibiotikumokat írnak fel a gyógyulás támogatására.

Végbéltályog

Még egy kellemetlen altesti probléma, a végbéltályog. Ez egyfajta fertőzés, amely szintén a végbél mirigyeit érinti, és sajnos az alattuk lévő szövetekre is ráterjed. Habár a tályog felett begyógyul a nyálkahártya, a gyulladás megmarad a mélyebb szövetekben, amit az immunrendszer egy tokba zár. A gondot az okozza, hogy a tokban lévő gennyes váladék nem tud kiürülni. Amennyiben kialakul, csak sebész tudja eltávolítani.

Mit tehetsz ellene? Az orvos a te legjobb barátod ilyenkor. Ő szakértelemmel tudja kezelni ezt a kellemetlen problémát. Általában a kezelés magában foglalja a tályog megnyitását és a váladék eltávolítását, és antibiotikumokra is szükség van a fertőzés leküzdéséhez.

Nos, kedves olvasó, így talán egy kicsit világosabb a kép a végbél lehetséges problémáiról. Ne feledd, a legfontosabb dolog az, hogy ne hagyd figyelmen kívül a jeleket, és bízz a szakemberekben, akik segíthetnek neked átvészelni ezeket a kellemetlen tüneteket.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8118412055
süti beállítások módosítása