6 fura jel, ami azt mutatja, vashiányos lehetsz

Szponzorált tartalom

2020. augusztus 19. Kontent

Miért jár állandóan a lábad, miért kívánsz ehetetlen dolgokat, és mi köze van mindennek a vashiányhoz?
shutterstock_228932107.jpg

Tipikus vashiányos tünet, ha sűrűn rossz a közérzeted, fáradékony vagy, és napközben úgy érzed, állva is el tudnál szundítani, pedig nem is hajnalban keveredtél az ágyba. Ezeken kívül jellemző a kórképre a töredezett köröm és nagy adagban hulló haj is. Vannak azonban kevésbé közismert, nem éppen egyértelmű panaszok, amelyek szintén vashiányra utalhatnak. Mutatjuk, mik ezek!

Tudtad?

Az emberiség nagy része a táplálékkal nem jut elegendő vashoz. A vas az a nyomelem, aminek hiányában világszerte – még a fejlett országokban is – a leggyakrabban alakulnak ki betegségek. A WHO adatai szerint 1,62 milliárd anémiás ember él, ami a Föld népességének majdnem a fele. Az anémia (vérszegénység) pedig az az állapot, ami az egészséges vörösvértestek mennyiségének csökkenésében mutatkozik meg, hátterében pedig legtöbbször a vas hiánya áll.

Véreset, vagy sötétet pisilsz 

A sportolóknál – különösen a futóknál – a komoly fizikai megterhelés tüneteként előfordulhat véres vizelet. Más egészségügyi problémát is jelezhet, mindenképp fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod.

Sápadtság

Ha fakó, a megszokottnál sápadtabb az arcod, vagy mostanában többen is megjegyezték, hogy kimerültnek tűnsz, akkor gond lehet a vastartalékoddal. Ha az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél, akkor feltétlenül érdemes elmenni egy vérvételre.

Ha gyerekkorodban rendszeresen földet eszegettél, valószínűleg vashiányos voltál

A kutatók még mindig keresik a választ arra, hogy az erősen vashiányos emberek miért sóvárognak gyakran ehetetlen dolgok után, mint kosz, agyag, szilárd festékdarabok, kartonpapír és különféle takarítószerek. Ezt a jelenséget pica-nak (ejtsd: pika) nevezik, kisgyerekeknél és terhes nőknél gyakoribb ez a furcsa sóvárgás. Ha tehát ehetetlen dolgokra támad étvágyunk, nagy eséllyel vészesen ürülnek a vasraktáraink.

Jeget akarsz!

Mármint enni. És állandóan. Ez is a pica egyik formája, pontosabban pagophagia (ejtsd: pagofágia) a neve, és az egyik legáltalánosabb tünete a komoly vashiánynak. Néhány kutató azt állítja, hogy a jég rágcsálása fokozza az éberséget a vashiányos emberekben, akik egyébként jellemzően fáradtak, kimerültek.

Állandóan mozgó lábak

Biztos érezted már a kényszert, hogy ülés közben mozgasd a lábadat: nem jó érzés, az pedig még rosszabb, ha szinte állandósul ez a kényszerérzet. A nyugtalan láb szindróma egy alvászavart okozó mozgási rendellenesség, mely során a beteg lefekvés után intenzív késztetést érez a lába mozgatására, amitől nem tud elaludni, vagy képtelen végigaludni az éjszakát. Az orvosok máig nem tudják, mi okozhatja ezt a furcsa állapotot, de hátterében vashiányt is feltételeznek. 

Alig fér a nyelved a szádba

A másik nem annyira nyilvánvaló, de nagyon kellemetlen tünete a vashiánynak az atrophiás glossitis (ejtsd: atrófiás glosszitisz), vagyis a duzzadt, érzékeny nyelv. Ilyenkor a nyelv annyira megdagad, hogy az már a rágásban, a nyelésben és a beszédben is nehézséget okozhat. 

Ha a fenti tünetek ismerősek, vagy akár többet is tapasztalsz magadon, akkor érdemes időpontot kérni az orvosnál. Ha nincsenek panaszaid, akkor is érdemes odafigyelned a táplálkozásodra: sok vasat tartalmaz pl. a marhahús, a hal, a csirke és az osztriga is. Párosítsuk mindezt C-vitaminban gazdag ételekkel (a citrom leve jó választás, és pikáns ízt ad), hogy segítsük a vas felszívódását.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7016138810
süti beállítások módosítása