A szülés utáni időszaknak nem kell a panaszokról szólnia

Szponzorált tartalom

2021. május 21. Kontent

ck_6.jpgNem titok, hogy a terhesség komoly megterhelést jelent a női szervezet számára. A test külsőleg megváltozik, de ilyenkor számtalan belső átalakulás is zajlik. Ezek a hormonális, illetve fizikai változások az intim zónánkra is kihatnak, ugyanakkor a kellemetlen tünetek enyhíthetők, sőt, akár meg is szüntethetők.

A terhesség óriási metamorfózis minden nő életében, bár az már alkati, valamint életmódbeli kérdés, hogy kinek, milyen mértékben változik meg ilyenkor a teste. Egy biztos: a szervezet komoly átalakuláson megy keresztül a kilenc hónap alatt, illetve a szülést követően is sok külső és belső változást tapasztalhatunk. Azonban fontos tudni, hogy egyik kellemetlen panaszra sem kell úgy tekintenünk, mint az anyaság hosszú távú velejárójára, hiszen ma már a legtöbb tünetre van megoldás.

Csak azért, mert szültél, nem kell szenvedned!

Gyakori, hogy a nők inkább csendben tűrnek, és különösen az intim testrészeikhez köthető panaszokat „titkolják”, mondván, ez az élet rendje, hiszen a szülés után időre van szükség a regenerálódáshoz. Ebben van némi igazság, legalábbis olyan szempontból, hogy a türelmetlenség nem segít; a tapasztalatok szerint az első bébi születését követően 1-1,5 évbe, a második vagy sokadik gyermek születését követően 1,5-2 évbe is beletelik, míg egy anya teste visszanyeri a terhesség előtti állapotát.

Ugyanakkor akadnak olyan tünetek, mint például a hüvelyszárazság, amit egyrészt nem szabad elbagatellizálni, másrészt jobb időben foglalkozni vele, semmint arra várni, hogy magától elmúljon.

A természetes, azaz hüvelyi szülés általában nyomot hagy az intim zónán, hiszen megváltozhat a hüvely mérete, rugalmassága, hiszen hatalmas táguláson, erőfeszítésen ment keresztül, valamint számos apróbb sérülés is érhette a baba kitolása közben. A hüvely mérete általában pár hónappal a szülés után rendeződik, azonban akadnak nők, akik később is úgy érzik, tágabbak lettek odalent. A szakemberek szerint az intim torna is elősegítheti a hüvely regenerálódását, ám akkor sem kell kétségbe esni, ha a gyakorlatok hatására sem változik a helyzet, hiszen ma már egy rutinműtéttel helyre lehet állítani a korábbi belső méretet.

Nem kell megbarátkozni a hüvelyszárazsággal

Szülés után, általában az első menstruáció visszatéréséig a hüvely érzékeny és száraz lehet, sőt, a szoptatás miatt ez az időszak még inkább elhúzódhat. Az okok mögött egyszerű biológiai változások állnak: a várandósság alatt fokozódik az ösztrogénhormon termelődése, majd szülés után a szintje hirtelen leesik. Mivel az ösztrogén felelős a hüvelyi váladék termelődéséért, az ösztrogénszint csökkenésével annak mennyisége is kevesebb lesz.

Ezek lehetnek a hüvelyszárazság tünetei:
  • intim együttlétek alatt diszkomfortérzet, fájdalom;
  • égő, feszítő érzés a hüvelyben;
  • érzékenység, irritáció, kipirosodás

A helyzeten a szoptatás sem segít, ekkor ugyanis a tejelválasztáshoz szükséges prolaktin hormonból termel többet a testünk, ami tovább csökkenti az ösztrogén szintjét. Mindemellett a szülés komoly trauma a hüvely számára, a világra jövő baba könnyen okozhat hámsérüléseket a hüvely falán, a csökkent váladéktermelődés ennek is lehet a mellékhatása.

Szerencsére a szoptatási időszak befejeztével az ösztrogénszint újra emelkedni kezd, de addig is érdemes olyan hüvelyi hidratáló, ápoló készítményeket használni, amelyek képesek újra feltölteni nedvességgel a hüvelyhámot, erősítik a szövetek szerkezetét, javítják azok tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát. A legjobb, ha erről a kérdésről konzultálsz a patikussal vagy a nőgyógyászoddal, ugyanis nem árt, ha egy szakember segít eligazodni a széles választékban elérhető gyógyszerek között.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1116566000
süti beállítások módosítása