A depressziós ember nem szomorú, hanem beteg

Szponzorált tartalom

2021. december 23. Kontent

shutterstock_1504807865_rv7.jpg

“Olyan depis vagyok!” – szokás mondani, holott a múló rosszkedv és a depresszió között nagy a különbség, érdemes tehát óvatosan bánni ezzel a szóval.

Ne viccelj vele!

A depresszió sokkal komolyabb probléma annál, hogy egy buta poénnal elintézzük, ennek ellenére sokan bagatellizálják és összekeverik a lustasággal vagy a gyengeséggel. Úgy tartják, a depresszióból „ki lehet jönni”, mert az csak akarat kérdése. Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint azonban a depresszió nem csak átmeneti hangulatzavar, nem csupán múló rosszkedv, hanem betegség, aminek súlyosabb fajtája kezeletlenül akár tragédiához is vezethet.  Épp ezért a rosszkedvű embereket nem helyes nyomban „depressziósnak” bélyegezni, mint ahogyan egy depresszióban szenvedőre se mondjuk azt, hogy „csak” szomorú.

Ezt a pszichés kórképet nem lehet elűzni egy baráti beszélgetéssel, laza estével vagy kirándulással. A depressziót, mint minden betegséget, kezelni kell!

Mi a különbség a szomorúság és a depresszió között?

Bár vannak közös jellemzők, a depresszió mégis különbözik a például traumatikus életesemények után érzett szomorúságtól. A depresszió általában önutálattal vagy az önbecsülés elvesztésével is jár, míg a szomorúság, vagy akár a gyász után érzett fájdalom jellemzően nem ilyen.

Valódi depressziós epizódról akkor beszélünk, ha a panaszok hosszabb távon, minimum két héten keresztül fennállnak. Általános tünet a lehangoltság, az önbizalom hiánya, a negatív önértékelés, a motiválatlanság, az alvászavar, a túl sok vagy túl kevés alvás. A beteg jellemzően elveszíti a lelkesedését, közönyössé válik és nehezére esnek még a mindennapi tevékenységek is. Az érintettek gyakran érzik magukat tehetetlennek, feleslegesnek és emiatt bűntudatuk, lelkiismeret-furdalásuk is lehet. Súlyosabb esetben a halálvágy, sőt öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.

De mi okozza?

Arról egyelőre nincs teljes szakmai konszenzus, hogy pontosan mi okozza a depressziót, de az biztos, hogy a tartós stressz, a szorongás, az alváshiány, a káros szenvedélyek vagy valamely étkezési zavar egyaránt lehet kiváltó ok. A depressziónak ugyanakkor erős a genetikai háttere, így az érintetteknél egy-egy keményebb élethelyzet könnyen „beugraszthatja” az első vagy a sokadik depressziós epizódot. Ilyen lehet egy szerelmi csalódás, a munkahely elvesztése, haláleset, a pandémia okozta bezártság és még sorolhatnánk. A genetikai háttér lehet a magyarázata annak is, hogy míg egy negatív életesemény egyeseknél depressziót vált ki, másoknál nem jelentkeznek ilyen tünetek és nem alakul ki pszichiátriai betegség.

Tudtad?

  • A depressziónak számos fajtája létezik, ilyen a mániás depresszió, amelyet csak gyógyszerrel lehet kezelni, az általános depresszió, nőknél a szülés utáni depresszió, sőt gyakori a szezonális depresszió is, amely lecsaphat télen és nyáron egyaránt.
  • A depresszió jelenleg világviszonylatban az egyik leggyakoribb lelki eredetű probléma: az emberiség 3 százaléka átélt már életében legalább egyszer depresszív periódust.
  • A depresszió fiatal felnőtteknél jelentkezik a leggyakrabban, főleg a 20-as, 30-as életévekben. A nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál.

A depressziós periódusok hosszúsága, gyakorisága egyénenként változó, illetve a depressziós tünetek is eltérő intenzitásúak lehetnek. Vannak, akik néhány évente élnek át egy-egy depressziós időszakot, ugyanakkor akadnak olyanok, akiknél a probléma akut jelleggel fordul elő, míg másoknál a depresszió állandó állapottá válik.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3516786256
süti beállítások módosítása