„Nekünk, férfiaknak is tudnunk kell, mi történik ilyenkor a női testben!”

Szponzorált tartalom

2022. április 5. Kontent

shutterstock_1034150995_pm2.jpg

Durva hangulatingadozás, érzelmi viharok, fizikai fájdalom: a PMS számtalan nőnek nehezíti meg a mindennapjait, miközben plusz terhet ró a párkapcsolatra is. Dávid és Juli most arról mesélnek, hogyan küzdenek meg ezzel az időszakkal.

„Amíg nem tudtam, mi történik ilyenkor Julival, nemcsak neki, de nekem is nehezebb volt”

– kezdi a történetüket a 35 éves Dávid, aki öt éve él együtt Julival. A fiatal nő premenstruációs szindrómával (PMS) küzd, amelynek változatos tünetei igencsak megkeseríthetik a hétköznapokat. A kellemetlen panaszok menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek, aztán a vérzés kezdete után nem sokkal el is múlnak. A PMS mintegy 150 regisztrált tünete között szerepel egyebek között a fejfájás, a fokozott verejtékezés, az ingerlékenység, a mellfeszülés és a hasi görcsök is. Megjelenhetnek a bőrön pattanások, de emésztési zavarok, illetve álmatlanság is előfordulhat. A PMS-t nagy valószínűséggel a menstruációs ciklust szabályozó tüszőhormon és sárgatesthormon egyensúlyának megbomlása okozza.

„Megfigyeltem, hogy Juli bizonyos időszakokban jóval érzékenyebb, mint általában lenni szokott, sértődékenyebb, indulatosabb. Olyankor úgy éreztem magam mellette, mintha tojáshéjakon járkálnék, annyira oda kellett figyelnem, hogy fel ne bosszantsam valamivel. Ám minden igyekezetem ellenére ez szinte lehetetlen volt. Egy ponton leültem vele beszélni, és rákérdeztem, mi a gond. Elmesélte, hogy maga sem tudja, mi történik ilyenkor vele, de a menstruáció előtti bő egy hétben egyszerűen nem tud uralkodni az érzelmein, arról nem beszélve, hogy ilyenkor komoly alhasi fájdalmakkal is küzd. Javasoltam neki, hogy menjünk el a nőgyógyászához, nehogy valami komolyabb probléma álljon a háttérben” – meséli Dávid.

„Ez nagyon jó ötlet volt Dávid részéről, ugyanis az orvosnál eszméltem rá, mi az oka annak, hogy vannak olyan időszakok az életemben, amikor gyakrabban keveredek konfliktusba a körülöttem lévőkkel. Mivel Dáviddal élek együtt, így érthető módon ő szenvedett ettől a legtöbbet. Mindeközben nekem is nagyon rossz volt, mert nem elég, hogy borzasztó görcsök kínoztak, úgy éreztem, Dávid sem ért meg, és fogalmam sem volt, mi történik velem, velünk. – emlékszik vissza Juli. –  A doktornő elmagyarázta, hogy a menstruációt megelőző egy-másfél hétben nem véletlenül törnek rám emocionális viharok, mert ilyenkor hatalmas hormon-cunamiban van részem, és én ráadásul azok közé a nők közé tartozom, akiket ez különösen megvisel.

Juli úgy érzi, a felismerés megkönnyítette az életüket: egyrészt elfogadóbbá váltak mindketten a tünetekkel szemben, másrészt tanácsokat is kaptak az orvostól arra vonatkozóan, hogyan vészeljék át a menstruáció előtti napokat.

 „Az orvos elmondta, hogy nekünk, férfiaknak nem szabad úgy gondolkodnunk a menstruációs panaszokról, mintha az csak női hiszti lenne. Férfiként is érdemes utánaolvasni, mi történik ilyenkor a nő szervezetében” – mondja Dávid, akit saját bevallása szerint a megszerzett tudás valóban közelebb vitt ahhoz, hogy megértse Julit, mert azóta könnyebben átérzi, milyen lehet az, amikor a PMS tünetei eluralkodnak a női test és psziché felett.

„Ezeket a panaszokat nem ők választják. A PMS a női léthez tartozik, amivel meg kell tanulni (jól) együtt élni, nemcsak a nőknek, hanem a párjuknak is” – vallja Dávid.

Bár Juli tünetei nem szűntek meg teljesen, ma már mindketten igyekeznek a lehető legjobban kezelni a PMS időszakát: Dávid ilyenkor türelmesebb, Juli pedig különböző „stratégiákat” talált ki ezekre a napokra.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr317792433
süti beállítások módosítása