Nem véletlen, ha kibújnál a bőrödből, mielőtt menstruálsz

Szponzorált tartalom

2021. április 23. Kontent

pms_6.jpgA menstruációs ciklus alatt meghatározott rendben változnak a női hormonszintek a szervezetedben, és ez a folyamat egyeseknél komoly érzelmi hullámvasutazást eredményezhet. Érdemes tudnod, hogy melyek ezek a hormonális változások, és mit tehetsz azért, hogy kevésbé daráljon be az érzelmi spirál.

Nem véletlenül érzed magad furcsán

Ingerlékenység, érzékenység, dühös érzések – ezek mind előfordulhatnak a menstruációt megelőző egy-másfél hétben, és nem véletlenül törnek rád ilyenkor az emocionális viharok, hiszen hatalmas hormoncunamiban van részed. A menstruációs ciklust ugyanis a petefészkekben termelődő hormonok irányítják, amelyeket az agyban a hipotalamusz szabályoz. Ez a folyamat úgy zajlik, hogy először a hipotalamusz bocsát ki hormont, ami az agyalapi mirigyben két további hormon termelését fokozza. Az egyik a follikulus-stimuláló, azaz tüszőérlelő hormon (FSH), a másik pedig a luteinizáló, avagy sárgatestserkentő hormon (LH). Ezeknek a hormonoknak fontos szerepük van abban, hogy az ovuláció létrejöjjön, és mindemellett arra ösztönzik a petefészket, hogy ösztrogént és progeszteront állítson elő, amelyek hatására a méh felkészül az esetleges terhességre.

A sok hormon a hangulatunkat is befolyásolhatja, negatív és pozitív irányba, ekkor szokott jelentkezni az oldalunkon már részletesebben is bemutatott PMS (premenstruációs szindróma).

Ilyenkor sok nő komoly érzelmi hullámokat élhet át, amelyek problémát jelenthetnek a mindennapi élet során, legyen szó a magánéletről vagy a munkahelyen való helytállásról.

Sokáig nem ismertem fel az összefüggést, de észrevettem, hogy vannak olyan időszakok, amikor gyakrabban keveredek konfliktusba emberekkel.”

mondja a 35 éves Zsófi, aki sokáig szenvedett az érzelmi tünetek következményeitől.

„Ilyenkor sokszor úgy érzem, hogy indokolatlanul kemények velem, ezért vagy mindenre nagyon gyorsan, indulatosan reagálok, vagy csak egyszerűen elsírom magam. Aztán egyszer szembejött velem egy cikk a PMS-ről, és akkor realizálódott bennem, hogy hoppá, velem is ez történik. Nem mondom, hogy ezzel a felismeréssel eltűntek a hangulati kilengéseim, ugyanakkor ma már tudom, hogy ezeken a napokon jóval labilisabb, érzékenyebb vagyok a megszokottnál, és erre fel is hívtam a környezetem figyelmét. Például a párom múltkor felhozott egy témát, ami higgadt megbeszélést igényelt volna, de én tudtam, hogy erre most egyszerűen nem lennék alkalmas, vagy csak nagy erőfeszítések árán. Kértem, hogy napoljuk el egy kicsit ennek az érzékenyebb témának a megvitatását egy olyan napra, amikor nem tombolnak bennem a hormonok” – meséli a marketingesként dolgozó nő, aki azóta sokat olvasott a témában, és mióta tud arról, hogy rá erősebben hat a menstruációs ciklus eljövetele, próbálja ezt kompenzálni ő maga és a környezete is, mivel tudják, hogy ilyenkor mi zajlik benne.

Katalin is hasonló élményekről számol be:

„Általában higgadtan reagálok a konfliktusokra, de tavaly volt egy levelezésem a főnökömmel, amely során magamat is meglepve, nagyon indulatosan kommunikáltam, és emiatt keletkezett egy törés az egyébként jó munkakapcsolatunkban. Aztán pár héttel később, a menzeszem előtt azt vettem észre, hogy összevesztem az édesanyámmal, a testvéremmel, és még egy barátnőmmel is szóváltásba keveredtem. Egyébként ő volt az, aki megkérdezte, hogy nem fogok-e hamarosan menstruálni, mert nála is elő szokott fordulni, hogy ilyenkor nagyon érzékeny. Ekkor esett le, hogy úristen, tényleg. A tanácsára utánaolvastam, milyen hormonális változások érik ekkor az agyamat, mi az a PMS, és egyértelművé vált számomra, hogy ilyenkor jóformán ki vagyok szolgáltatva a biológiai változásoknak, így nem csoda, ha furcsán reagálok helyzetekre”

Ahogy látod, nem kevés hatás éri ezekben az időkben a testedet, és mások is küzdenek a PMS tüneteivel. Így talán azt is könnyebb megérteni, elfogadni, hogy miért érezzük magunkat másként a menstruáció előtti pár napban – és persze alatta. Tehát érdemes elfogadóbbnak lenned magaddal szemben, amikor úgy érzed, hogy nem lehet könnyű veled. 

Enyhítheted a panaszokat

Mindemellett akadnak már olyan segítségül hívható megoldások is, amelyek enyhíthetik a hormonális változások tüneteit. Természetesen ez ügyben konzultálnod kell az orvosoddal is, hogy megtaláljátok a neked legmegfelelőbb megoldást. Egyeseknél például indokolt és hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása. Ezek hormonális fogamzásgátlókat jelentenek, vagy más, az ovuláció visszaszorítására szolgáló készítményeket. Fontos tudni azonban, hogy a hormonkezelés sem jelent mindenkinek megoldást, sőt, előfordulhat, hogy fokozza a tüneteket.

Ha a hormonkezeléstől ódzkodunk, akkor alkalmazhatunk külön-külön tünetenyhítő szereket: gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, esetleg vízhajtót, nyugtatót, feszültségoldót vagy altatót. Számos termék recept nélkül is megvásárolható, ám ezeknél is fontos, hogy mindig pontosan tartsuk be az adagolásra és az alkalmazásra vonatkozó előírásokat, figyelmeztetéseket. Sokak számára lehet hormonmentes segítség a nők barátjaként is emlegetett barátcserje, ez a Földközi-tenger keleti vidékén, elsősorban patakok és folyók partján honos gyógynövény. Termésének növényi hatóanyagai képesek hatékonyan befolyásolni a női hormonális szabályozó rendszer működését, enyhítik a testi tüneteket, illetve a lelki nehézségeket.

A mozgás is segíthet, hiszen ahogy a szervezetünk egészére, a menstruációs ciklusra is pozitív hatással van, és csökkenti a depresszió kialakulásának a lehetőségét is, ami jellemző a PMS szindrómára. Törekedjünk a környezeti stressz elkerülésére, vagy annak csökkentésére, nehezebb élethelyzetekben hasznos lehet pszichológushoz fordulni, aki szintén segíthet a mentális és fizikai tünetek javításában.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1216506360
süti beállítások módosítása