Tuti tippek, hogy könnyebben viseld el a pollenszezont

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 11. Kontent

shutterstock_1876122295_rl4.jpg

Ha a pollenszezonban te is könnyezel, tüsszögsz, a szemeid „vérben úsznak” és viszket a bőröd, akkor jól jöhetnek az alábbi tanácsok, amelyek a tüneteket ugyan nem szüntetik meg teljesen, de enyhíthetik a pollenben gazdag időszak szenvedéseit.

Az emberi szervezetet úgy „tervezték”, hogy elhárítsa a káros anyagok támadását, például a vírusokat vagy a baktériumokat, de bizonyos esetekben védekezik az egyébként ártalmatlan anyagokkal, például a pollenekkel és a porral szemben is. Az immunrendszer úgy védekezik, hogy bizonyos hisztamin, citokin és leukotrién nevű vegyi anyagokat szabadít fel vagy termel, amelyek általában támogatják azt, amit a rendszer összességében el akar érni (azaz semlegesítik az idegen anyagot), de eközben kellemetlen (vagy szélsőséges esetben életveszélyes) reakciókat váltanak ki az allergiás személyben.

Az allergia tehát olyan fiziológiai reakció, amelyet az immunrendszer egy adott idegen anyagra (allergénre), például pollenre vagy penészspórákra adott reakciója vált ki. Sok fa, fűféle és gyomnövény tartalmaz apró és könnyű polleneket, amelyeket a szél könnyen magával sodor, így tavasszal fellángolnak az allergiás tünetek.

Allergiám van, vagy egy vírussal küzd a szervezetem?

A hirtelen váltás a hűvös és a meleg hőmérséklet között, például amikor a klimatizált irodából kisétálunk a hőségbe, megnehezítheti az allergiás reakció megkülönböztetését a megfázástól vagy egy-egy vírustól, különösen akkor, ha addig nem szenvedtünk szezonális allergiától. Dr. Neil L. Kao, a Greenville-i Allergiás Betegségek és Asztma Központ kutatási igazgatója szerint allergiára kell gyanakodni, ha a tünetek több mint két hétig tartanak, vagyis, ha a szem, az orr és a szájüreg viszket; ha a nyálka híg és tiszta; vagy ha a tünetek súlyosbodnak szabadtéri tevékenység közben. A láz és a fájdalmak hiánya szintén arra utal, hogy valószínűleg allergiáról van szó, nem pedig megfázásról vagy más vírusról.

A modern életmód, az elvárosiasodás és még számos tényező összjátékának eredménye, hogy az allergiások száma globálisan évről évre nő, így nagy eséllyel a cikk olvasói között is bőven akadnak olyanok, akik ismerik a heves tüsszögési rohamot, a torokviszketést vagy a könnyezést. Ezek az allergiás reakciók jól ismert tünetei, de ide tartozik még a

  • vörös, viszkető, vizenyős szem (allergiás kötőhártya-gyulladás)
  • vörös, viszkető, száraz bőr (atópiás dermatitis)
  • csalánkiütés vagy viszkető hólyagok (urtikária)
  • viszkető kiütés (kontakt dermatitis)
  • légszomj, köhögés és zihálás (asztma)

Az allergiás rohamok megelőzésének egyik legjobb módja, ha az allergiaszezon kezdetén a háziorvos vagy az allergológus által felírt gyógyszert alkalmazzuk. A gyógyszer folyamatos használatával és a potenciális kiváltó okok elkerülésével az allergiás tünetek minimálisra csökkenthetők. A tartósabb tünetekkel küzdők számára az allergia elleni vakcinaterápia jelenthet megoldást.

A gyógyszerek időzítése mellett különféle tippeket is bevethetünk, amelyek enyhülést hozhatnak a pollenszezonban:

  • Végezz alapos takarítást. A tél folyamán az ablakok, a könyvespolcok és a légkondicionáló szellőzők összegyűjtik a port és a penészt, ezek pedig allergiás tüneteket idézhetnek elő. A takarítás alkalmával ezeket eltüntethetjük, ám az sem mindegy, hogy allergiásként hogyan takarítasz. Erről bővebben itt írtunk
  • Rosszul hangzik, főleg nyáron, de érdemes megfogadni, hogy a pollenszezon közepén minimalizáljuk a szabadtéri tevékenységet. Arról, mikor mi virágzik vagy mikor magas a pollenszám a levegőben, például itt tudsz tájékozódni.
  • Vedd be a gyógyszereket legalább 30 perccel a szabadtéri tevékenység előtt.
  • Zárd be az ablakokat a házban azokon a napokon, amikor a pollenek száma magas. Kerüld az olyan ablakok vagy ventilátorok használatát, amelyek a polleneket befelé vonzhatják.
  • Hetente mosd ki az ágyneműt meleg vízben.
  • Szárítsd a tiszta ruhát zárt térben. A kint lógó lepedők könnyű célpontjai a polleneknek.
  • Lefekvés előtt zuhanyozz le és mosd meg a hajadat, ugyanis a pollenek összegyűlnek a hajon és a bőrön.
  • Amennyire lehetséges, tartsd távol a háziállatokat a kárpitozott bútoroktól és a hálószobától. A pollenek megtapadhattak a kutyán vagy macskán, mialatt kint tartózkodott.
  • Gyepnyíráskor vagy kertészkedéskor viselj maszkot, de a legjobb, ha ezt a tevékenységet másra bízod.
  • Használj légkondicionálót a házban és az autóban.
  • Tartsd szárazon a beltéri levegőt páramentesítővel.
  • Tisztítsd gyakran a padlót HEPA-szűrővel ellátott porszívóval.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2617895973
süti beállítások módosítása