Így takaríts, ha allergiád van

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 9. Kontent

shutterstock_1096409588_rl3.jpg

Azoknak, akik tüsszögéstől, orrfolyástól, szemviszketéstől szenvednek, kiváltképpen, ha a poratkák az ellenségeik, különösen alaposan kell takarítaniuk. De nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan tartod tisztán az otthonodat. Íme egy kis segítség allergiásoknak:

1. Elő a maszkot!

Milyen jó, hogy beraktároztunk magunknak orvosi maszkból a koronavírus-járvány idején! Ha ugyanis allergiás vagy, akkor takarításhoz is felveheted, sőt, a védőszemüveg sem rossz ötlet, hiszen a por a szemet is irritálja.

2. Cseréld le gyakran az ágyneműdet!

Pláne, ha kisállatod van, és különösen akkor, ha az a kisállat az ágyadra is felmegy. Egyébként is ajánlatos rendszeresen és viszonylag sűrűn, azaz hetente lehúzni az ágyneműt, hiszen a párnákon rengeteg elhalt bőr, állatszőr, penész és pollen gyűlhet össze a hajunkról, valamint az arcunkról. Ha allergiás vagy, soha ne teregesd ki az ágyneműt száradni a szabadba, ugyanis a kültéri pollenek a lepedővel együtt bejutnak. Válassz mosható ágytakarókat vagy paplanokat.

3. Ne használj illatosított tisztítószereket!

Az egyes tisztítószerekben található erős illatanyagok allergiás vagy asztmás tüneteket válthatnak ki, irritálhatják a légutakat. Keresd az illatmentes tisztítószereket és termékeket!

Tipp: Természetes módon friss illattal töltheted meg az otthonodat, ha felszeletelt citromot párologtatsz vagy mentalevelet aprítasz.

4. Takarításkor használj nedves ruhát!

A száraz ruha használata kevésbé hatékony módja a tisztításnak. Egy vízzel vagy bútorápolóval megnedvesített ruha azonban segít felfogni a port ahelyett, hogy az a levegőbe vagy a padlóra kerülne.

Tipp: Próbáld ki a mikroszálas kendő használatát! A mikroszálas kendő sokkal jobban vonzza a port, mint a hagyományos kendő vagy papírtörlő, ráadásul az anyag nem koptató hatású, így nem karcolja meg a felületeket.

5. Használj porszívót seprű helyett!

A seprű használata több port ver fel, mint amennyit eltávolít. A porszívó a legjobb választás, ha az allergéneket fel akarod fogni ahelyett, hogy a levegőbe juttatnád őket.

Tipp: Győződj meg róla, hogy a porszívó nagy hatékonyságú és (HEPA) szűrővel rendelkezik. Ezek a szűrők arra készültek, hogy az allergéneket felfogják, így azok nem jutnak vissza a levegőbe.

Tippek az allergének csökkentésére az otthonodban:

 

  • Szabályozd a beltéri hőmérsékletet és a páratartalmat! A poratkák és a penészspórák szeretik a hőt és a párás környezetet. Ha a hőmérsékletet 20-22˚C között tartod, a páratartalom pedig nem haladja meg az 50 százalékot, csökkentheted az elszaporodásukat.
  • Használj kis részecskeszűrőket a központi fűtő- és hűtőrendszerekben és a szobai légkondicionálókban. Havonta cseréld vagy tisztítsd a szűrőket.
  • Ne engedd meg, hogy a lakásban bárhol is dohányozzanak.

6. Tisztítsd meg a levegőt!

Az otthonodban keringő levegő szűrése jó módja annak, hogy megszabadulj a levegőben lévő allergénektől. 3-6 havonta cseréld az allergiabarát szűrőt. A hordozható légtisztítók szintén segíthetnek az allergének csökkentésében.

7. Tartsd zárva az ablakokat!

Küzdj a késztetés ellen, hogy kinyisd az ablakokat, és beengedd a hűvös, nyári szellőt. Tudjuk, hogy nehéz, de ezzel csak beinvitálod az ablakon kívüli allergéneket, például a polleneket.

8. Rend a lelke mindennek!

A rendetlenség, a tárolódobozok, a csecsebecsék és a felesleges ruhák menedéket jelenthetnek a por és más allergének számára. Ezeknek a tárgyaknak a mozgatása megnehezíti a takarítást, és felesleges porszemcséket kever a levegőbe. A tavaszi nagytakarítás például remek alkalom arra, hogy fontolóra vedd az adományozást, az eladást és a már nem szükséges vagy nem kívánt extra tárgyak kidobását.

Tipp: A megtartani kívánt tárgyak esetében fontold meg az átlátszó műanyag tárolóedények használatát, amelyeket a pincében vagy a padláson is tárolhatsz, ahol nem lehetnek útban.

9. Takarítás után menj el otthonról!

Ahogy takarítasz, felkavarod a levegőben lévő allergéneket, például a poratkákat és a szőrszálakat. Időbe telik, amíg ezek a részecskék újra leülepednek, és amíg a levegőben vannak, kiválthatják az allergiás tüneteket.

10. Kérj segítséget!

Nyugodtan kérhetsz segítséget a barátaidtól, a családtagjaitól, illetve, ha nem okoz anyagi megterhelést, akkor egy takarító szolgáltatását is igénybe veheted. Egy poros sarok kitakarítása nem éri meg az allergiás tüneteket.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8717895951
süti beállítások módosítása