Ezekkel az otthoni praktikákkal gyorsabban legyőzheted a náthát

Szponzorált tartalom

2023. február 14. Kontent

 shutterstock_1064307497_rl4.jpg

Amennyiben a meghűlés kellemetlen tüneteit tapasztalod magadon – tüsszögsz, bedugult az orrod és kicsit gyengének érzed magad – érdemes elkezdeni kúrálni magad. Mutatjuk, hogyan és mivel.

A jól ismert téli náthát, vagy más néven a meghűlést nem a hideg, hanem zömében vírusfertőzés okozza. Az enyhébb meghűlés azonban gyorsan súlyosbodhat: ha az immunrendszerünk nem elég erős a kórokozók támadásával szemben, megjelenhet a bakteriális felülfertőzés. Az ilyen szövődmény tünete rendszerint a láz, a tartós köhögés, a megváltozott színű és állagú orrváladék és köpet, valamint az arcüregi, homlok- és fülfájdalom. Hogy a további szövődményeket elkerüljük, nagyon fontos a megfelelő higiénia, vagyis a gyakori kézmosás, a papírzsebkendők higiénikus kezelése, a gyakori szellőztetés, a tömeg kerülése (magunk és mások miatt is). Otthon is érdemes mielőbb elkezdeni az óvintézkedéseket, amelyek leginkább abban segíthetnek, hogy a szervezetünk minél hamarabb legyőzze a kórokozókat.

Egy jó húsleves sosem árt

Bár specifikus hatással nincs a húsleves a náthából való felgyógyulásra, mégis ajánlott betegség esetén. Egyrészt, mert ilyenkor fontos az elegendő folyadékbevitel, másrészt a levesben található fehérje regeneráló hatással van a sejtjeinkre, így ennek fogyasztása hozzájárul az egészséges immunrendszerhez. Ráadásul a meleg, gőzölgő finomság jóleső és könnyen fogyasztható, értékes táplálék.

Ne feledd a C-vitamint!

Egy vírusfertőzés esetén nagyon fontos, hogy megerősítsd az immunrendszeredet, amit leginkább a megfelelő C-vitamin-bevitellel tudsz megtenni. Egyél sok citrusfélét, vagy fogyaszd táplálékkiegészítő formájában.

Légy előrelátó!

Amennyiben úgy érzed, hogy bujkál benned a nátha, érdemes felkészülni a nehezebb napokra: vásárolj magadnak elég zsebkendőt, legyen otthon lázcsillapító, gyógytea, orrcsepp, orrkenőcs és torokfertőtlenítő.

Szellőztess!

A gyakori szellőztetéssel, a friss levegő beengedésével sokat segíthetünk, ezért naponta többször is érdemes jól kicserélni a szoba levegőjét.

Párásíts!

Ahogy azt korábban is megírtuk, a fűtéstől száraz levegő irritálja a légúti nyálkahártyákat, ezért tanácsos párásítani. Főleg, ha egy betegség egyébként is jobban igénybe veszi a nyálkahártyát. Ehhez elég lesz egy sóoldattal vagy kamillafőzettel teli tálka is a radiátoron. Ha pedig igazán jót szeretnél magadnak, akkor tegyél a párologtatóba menta, eukaliptusz, fenyő vagy citrom illóolajat, ami a levegőt fertőtleníti és frissíti.

Igyál eleget!

Megfázáskor az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetednek, ezért fogyassz minél több mézes, citromos teát, és a fentebb említett meleg leves is beválik. Kerüld azonban a koffeintartalmú és az alkoholos italokat.

Néhány gyógytea, amit ilyenkor érdemes bevetni:

  • a zsálya, mert gyulladáscsökkentő
  • a borsmenta, mert pusztítja a torok és a szájüreg kórokozóit,
  • echinacea (kasvirág), mert enyhíti a megfázás tüneteit és aktiválja az immunrendszert.

Az egyik kedvencünk a gyömbéres tea, ami különösen jól jön a téli hónapokban, hiszen a benne található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Mindemellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Hozzávalók:

Elkészítése:

  • A friss gyömbért megmossuk és lereszeljük.
  • Összekeverjük a reszelt gyömbért a 6 dl vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük.
  • Levesszük a tűzről, leszűrjük, és amikor már ihatóra hűlt, elfogyasztjuk.

 

Pihenj, amennyit csak tudsz!

Hamarabb fogsz meggyógyulni, ha nem játszod a hőst, és néhány napot rászánsz arra, hogy otthon maradsz pihentetni a szervezetedet. Egyrészt így megkíméled a munkatársaidat a fertőzéstől, másrészt saját magadat a további szövődményektől. Teljesen természetes, ha többet alszol ilyenkor, hiszen az alvás a leghatékonyabb immunerősítők közé tartozik.

Ne használj egyből lázcsillapítót!

Bár még mindig él a köztudatban az a tévhit, hogy a magas testhőmérsékletet egyből „le kell húzni”, érdemes tudni, hogy a láz egy jótékony folyamat a szervezetben, ezért a legújabb orvosi ajánlások szerint csak abban az esetben szükséges a lázcsillapítás, ha azt a beteg rossz közérzete indokolja.

Próbálj meg enni!

Bár lehet, hogy nincs elég étvágyad, ahhoz, hogy ne gyengülj le, fontos, hogy adj energiát a szervezetednek. Próbálj meg napi ötször, kisebb adagokat fogyasztva étkezni. Lehetőleg könnyű, vitaminban gazdag ételeket fogyassz.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618044450
süti beállítások módosítása