Ezek lehetnek az okai annak, ha fáj a melled

Szponzorált tartalom

2023. április 14. Kontent

shutterstock_2190095223_pm3.jpg

Biztos te is szoktad tapasztalni, hogy PMS idején gyakran feszül, fáj a melled. Ez a PMS egyik tünete lehet, ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy egyéb okból is fájhat a mellünk. Épp ezért érdemes rendszeres önvizsgálatot tartani és orvoshoz fordulni, ha a fájdalom nem köthető a menstruációs ciklushoz.

A menstruáció előtt komoly hormonális változások zajlanak le a testünkben (erről bővebben a ciklustudatossággal foglalkozó cikkünkben írtunk), amelynek hatására az emlők is érzékennyé válhatnak. Ezt nevezzük ciklikus mellfájdalomnak, vagyis tünete lehet az úgynevezett premenstruációs szindrómának (PMS). Ugyanakkor más okok is állhatnak a mellfájdalom mögött. Ezeket szedtük most össze.

Hormonzavarok okozta fájdalom

A mellfájdalom mögött rendszerint normális hormonális változások állnak, ám kóros endokrin állapotok is kiválthatják a mellfájdalmat, ilyen az inzulinrezisztencia, a PCOS vagy a prolaktinoma. A jó hír az, hogy ma már a legtöbb hormonális probléma könnyen orvosolható gyógyszeresen és/vagy életmód-terápiával.

Gyógyszerek mellékhatása

Azt is érdemes számításba venni, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek hormoningadozást okozhatnak, így előfordulhat emiatt is mellfájdalom.

Fibrocisztás mell

Ilyenkor a mellekben jóindulatú, folyadékkal teli, mozgatható ciszta vagy ciszták alakulnak ki. Ezek a csomók a menstruáció közeledtével érzékennyé válnak. Létezik rá terápia, amely leggyakrabban progeszteronpótlással történik, ritkábban műtéti beavatkozás indokolt. Előfordulhat ugyanis annak a veszélye, hogy a ciszta átalakul rosszindulatú daganattá.

Jó- és rosszindulatú daganatok

A legtöbbünk megijed, ha csomót, fájdalmat észlel a mellében, de nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A mellekben lévő csomóknak igen sok típusa ismert, amelyek közt vannak jó- és rosszindulatú elváltozások is. Ezeknek a kivizsgálása biopsziával (szövetkimetszéssel) történik, tehát, ha elváltozást észlelsz a melledben, mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat.

Mellgyulladás

A mastitis bakteriális eredetű fertőzés, és leggyakrabban a szoptató nők szenvednek tőle. A problémát az emlők túltelítődése, a tejcsatorna elzáródása okozza. Ilyenkor fájnak az emlők, kivörösödnek, melegek lesznek, jellemző tünet még a láz, a rossz közérzet. Mivel baktériumok okozzák, antibiotikumos terápia kell a kezeléséhez, szélsőséges esetben azonban műtét is szükséges lehet.

Járj szűrésre és vizsgáld magad!

Évente több mint egymillió nőről derül ki, hogy mellrákos. Az esetek 80 százalékában ötven feletti hölgyeknél fordul elő, ám sajnos a fiatalokat sem kíméli. Magyarországon évente 7000 mellrákos betegséget diagnosztizálnak, és évente 2300 nő hal meg emlőrákban.

A korai felismerés nagyon fontos, ekkor az esetek 90 százaléka biztonsággal gyógyítható. Figyelj oda arra, mi történik a testedben, és természetesen az éves szűréseket se feledd!

kep3_1.jpg

Önvizsgálat, lépésről lépésre

Havonta egyszer tarts önvizsgálatot, így könnyen ki lehet szűrni és idejében fel lehet ismerni a mellrákot. Érdemes a menstruáció vége utáni második, harmadik napon az alábbi lépések szerint megvizsgálni magadat:

  1. Állj szembe a tükörrel, és tapintsd ki a melled alatti részt, hogy érzel-e valamilyen elváltozást.
  2. Engedd le a bal karodat, és jobb kezeddel tapogasd végig a jobb melledet. Tedd meg mindkét melleddel.
  3. Tedd fel a bal alkarodat a fejedre. Figyeld meg a bal melled körvonalait, majd (ugyanebben a helyzetben) a másik melledet is. Ha ez megvan, emeld fel mind a két karodat, és nézd meg, hogy a mellbimbóid azonos magasságban vannak-e, és felfelé mutatnak-e.
  4. Emeld a magasba a jobb karodat, és bal kézzel vizsgáld meg a jobb melled és a hónaljad, hogy nincs-e benne csomó vagy kidudorodás. Ismételd meg ezt a másik oldalon is.
  5. Feküdj hanyatt, és tedd a kezed a fejed alá. Másik kezeddel alaposan tapintsd végig a melled.

Ha csomót, elváltozást, esetleg fájdalmat észlelsz, fordulj a nőgyógyászodhoz. Amennyiben betöltötted a negyvenet, ne feledd a rendszeres mammográfiát sem.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818100916
süti beállítások módosítása