Légy jóban a ciklusoddal, és kiegyensúlyozottabb lesz az életed

Szponzorált tartalom

2023. április 19. Kontent

shutterstock_1413061064_pm4.jpg

A ciklustudatossággal jobban megtanulhatsz szinkronban élni a tested változásaival. Gyere, tarts velünk, és ismerkedj meg ezzel a viszonylag új és fontos szemlélettel.

Sokak számára a menstruációs ciklus még mindig negatív töltettel bír. Ennek sajnos megágyaztak az évszázadok óta velünk élő hiedelmek, sztereotípiák, amiket csak mostanában kezdtek kigyomlálni a közgondolkodásból. Bár még sok a munka ezzel kapcsolatban, szerencsére komoly változások is történtek, ma már jóval kevesebb a tabu a menstruációs ciklus körül. Sőt, egyre több nő gondolkodik tudatosan arról a csodálatos folyamatról, ami hónapról hónapra végbemegy a testében.

Próbáld megszeretni a menstruációdat!

Tény, a menstruáció nem a legkönnyebb része a hónapnak, vannak nők, akiket kevésbé, és vannak, akiket jobban megvisel ez az időszak. Ami viszont biztos, hogy egy olyan fontos folyamat része, ami minden nőre hatással van: befolyásolja a teljesítményünket a munkában, a sportban, és bizony a hangulatunk is változhat tőle, sokszor szélsőségesen is. Sokat segíthet mindezek elviselésében, ha tudjuk, hogy miért történik mindez a testünkben.

Némi tudatossággal megkönnyíthetjük a mindennapjaink hatékony tervezését, kiegyensúlyozottabbá tehetjük az életünket, növelhetjük a produktivitásunkat, legyen szó a munkánkról vagy a magánéletünkről. Igazából a ciklustudatosságnak az iskolai tananyag részének kéne lennie, ám a legtöbb nő csak akkor ismerkedik meg vele, amikor gyereket szeretne. Pedig az önismeret szerves része az is, ha tudjuk, mi történik a testünkben, hiszen a menstruációs ciklus komplex és szerteágazó módon hat a fizikai és a mentális állapotunkra. És nem utolsósorban a termékenységünkre.

Te mennyire ismered a tested „négy évszakát”?

A ciklusnak négy különböző szakasza van, amelyek dinamikusan változnak. Vannak olyanok, amelyeket könnyebb megélni, míg más szakaszokban több a nehézség, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy épp melyikben járunk. A ciklustudatosság alapja, hogy ismerjük ezeket. Menjünk is végig rajtuk:

Follikuláris szakasz, 7-10 nap

A menstruációs ciklus a mensi megérkezésétől indul, azt követően kezdődik a follikuláris szakasz, amikor az agyalapi mirigy elkezd tüszőérést serkentő hormont termelni a petefészkek számára, aminek eredményeként a tüszők láncszemszerűen felfűzve elkezdenek érlelődni, megnőni. Ezzel egy időben emelkedik az ösztrogénszint, ami a méhnyálkahártya megvastagodásáért felel. Ekkor a test felkészül, hogy fogantatásra kész állapotba kerüljön. Ilyenkor jellemzően növekszik a testi energiánk.

Ovulációs szakasz, időtartam: 3-4 nap

Ez a szakasz a menstruációs ciklusunk legfontosabb pontja, ekkor lökődik ki az érett petesejt.

Ilyenkor továbbra is termelődik a tüszőérést serkentő hormon, míg az agyalapi mirigyből érkező sárgatestserkentő hormon szintje is megugrik. Mindezek hatására a tüszők egyike megduzzad, majd végül felreped, és kilökődik belőle az érett petesejt az egyik petevezeték felé, vagyis megkezdi utazását a méh irányába. Kilökődése után a petesejt nagyjából 24 órán át marad életben, azaz ennyi idő áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez. A női test ilyenkor kész a befogadásra, a fogantatásra, az energiaszintünk pedig tetőzik.

Luteális szakasz, időtartam: 10-14 nap

Ebben a szakaszban a kifakadt tüszőből lesz a sárgatest, amely egyre több progeszteront termel. Ez biztosítja, hogy a méh megvastagodott nyálkahártyája megmaradjon és a megtermékenyült petesejt biztonsággal be tudjon ágyazódni.

A progeszteronszint megnövekedése miatt leáll a tüszőérést serkentő és a sárgatestserkentő hormon termelése, de az ösztrogénszint ekkor még mindig emelkedik.

Menstruációs szakasz, időtartam: 3-7 nap

Amennyiben a petesejt nem termékenyült meg, úgy a méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik, és ezzel kezdetét veszi egy új ciklus. Ekkor megszűnik a progeszterontermelés, és az ösztrogénszint elkezd lassan csökkenni a szervezetünkben.

Ebben a szakaszban jellemzően megnyugszik a szervezet, az energiaszintünk alacsonyabb lesz, de az ezt megelőző luteális szakaszban sokak szenvedhetnek a hirtelen hangulat- és energiaingadozástól, azaz a PMS-tünetektől.

Milyen az egészséges menstruáció?

A ciklus 2. felében tehát, ha nem történt fogantatás, a sárgatest visszafejlődik, ezáltal a méhnyálkahártya elveszti a progeszteron nyújtotta támogatást. Így a középső és a legfelső rétege leválik, majd vérzés kíséretében távozik a szervezetből. A folyamatot a méhfal simaizomzatának összehúzódásai segítik, ez okozza ilyenkor a görcsöket. Érdemes tudni, hogy a petesejt nem távozik a menstruációs váladékkal, hanem egyszerűen felszívódik a szervezetben.

Az egészséges menstruációs vérzés 3-7 napig tart. Egy kis fájdalom, görcsölés teljesen rendben van, azonban a tévhitekkel ellentétben nem normális, ha a vérzés nagy fájdalommal jár.

Így dolgozik a testünk

A folyamatot egységben látva, jobban megismerve egyértelművé válhat, hogy egyes időszakokban miért más a hangulatunk, miért reagálunk másként, miért vagyunk energikusabbak, esetleg fáradékonyabbak. Ha tudatosítjuk magunkban, hogyan és mikor változnak a hormonjaink, és mindez milyen hatást gyakorol ránk, akkor megtanulhatunk szinkronban élni velük.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9918100928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása