Késik, hamarabb jön meg – ciklus kisokos, hogy tudd, mi a normális

Szponzorált tartalom

2023. április 21. Kontent

shutterstock_2151967283_pm5.jpg

Ahány nő, annyiféle tapasztalás létezik arról, mit jelent a normális menstruációs ciklus. Ez persze érthető, hiszen nincs két teljesen egyforma szervezet. De mégis, honnan tudhatod, melyek azok a tünetek, amelyek cikluszavarra utalhatnak? Vegyük végig!

Ha gyerekprojektről van szó, vagy éppen a teherbeesést szeretnénk elkerülni, a ciklus működése egyből középpontba kerül. Az odafigyelés és tudatosság azonban nem csak ilyenkor válhat hasznunkra. Ahhoz ugyanis, hogy fel tudjuk ismerni az eltéréseket, ismernünk kell a szervezetünk normális működését. Ennek feltérképezésében sokat segítenek például a menstruációs naptárak – ezekben napokra bontva tudjuk vezetni, mikor és mit érzünk.

A vérzés kimaradásának vagy éppen túlzott gyakoriságának számos oka lehet, így egy-egy eltérés nem feltétlenül utal egészségi problémára. Tinédzserként és idősebb korban, illetve szülést követően, szoptató nők esetében például nem számít kórosnak, ha az élettani hormonális változások miatt a menstruáció rendszertelen.

Mikor gyanakodhatunk cikluszavarra?

Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napból áll, de pár napos eltérésekkel is még a normális kategóriába tartozik, feltéve, hogy 21 napnál nem érkezik korábban és 35 napnál nem később jön. A menstruációs vérzés időtartama normál esetben 2-től 7 napig terjed.

Cikluszavarra utalhat, ha az előbbi időintervallumnál korábban vagy később jön meg, de a menzeszek közti vérzés, illetve a vér mennyisége és milyensége is árulkodó lehet.

Tünetek, amelyekről érdemes a dokiddal konzultálni:

Mindenképp irány egy szakember, ha kizárható a terhesség, mégis három hónapig kimarad a menstruáció. Ha 35 napnál később vagy 21 napnál korábban jelentkezik a vérzés. Ha időben érkezik, a menzesz időtartama azonban 7 napnál hosszabb. Intő jel lehet az ismétlődő, rendkívül fájdalmas görcs, illetve a két menzesz közti (akár barnás) pecsételés is. A vér állagának szokatlansága is utalhat problémára. A darabos vérzés nagyrészt természetes, ugyanis a leváló méhnyálkahártya távozik ilyenkor. Ám problémát jelezhet, ha méretüket túl nagynak érezzük, és erősen, fájdalmasan vérzünk. Nem árt kivizsgáltatni, ha a rendszeres ciklusunk hirtelen rendszertelenné válik, a szokásosnál erősebb lesz a vérzésünk, vagy ha óránként több mint egy tampont vagy betétet elhasználunk. Illetve azt is, ha tamponhasználat után rosszul leszünk, belázasodunk.

Mi állhat az eltérés hátterében?

Cikluszavart számos dolog okozhat, lelki eredetű problémától a fizikai kórképekig. Így egyebek között a stresszes életmód vagy egy nagy érzelmi megrázkódtatás is generálhat vérzészavart. De állhat mögötte fizikai megerőltetés, erős intenzitású sportolás, drasztikus fogyókúra vagy nem megfelelő táplálkozás, evészavar, esetleg bizonyos gyógyszerek is.

Hormonális problémákat jelezhet a ritka vagy a túl gyakori vérzés, ám ez utóbbi szervi elváltozásokra is utalhat. A menstruációs zavarok hátterében állhatnak olyan betegségek, mint a PCOS, a korai petefészek-kimerülés vagy a kismedencei gyulladás.

Fontos, hogy figyeljük és felismerjük a testünk jelzéseit, ez azonban nem váltja ki a rendszeres szűrővizsgálatot. Ha gyereket tervezünk, vagy rendellenesnek érezzük a ciklusunk működését, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr518105382
süti beállítások módosítása