A nagyon fájdalmas menstruáció gondot jelez

Szponzorált tartalom

2023. április 25. Kontent

pm6_2.png

Gyakran cseréled a tampont, a betétet, kimarad a menstruációd, esetleg teljesen random vérfoltokat találsz a bugyidon? Ne hagyd figyelmen kívül ezeket a tüneteket: így jelez a tested, ha valami nincs rendben a működésével.

Ahogy azt már a korábbi cikkünkben is írtuk, jó, ha figyelemmel kísérjük a menstruációs ciklusunkat, és nem csak akkor, amikor gyermeket tervezünk. Az egészségünk szempontjából is jelzésértékűek lehetnek a menstruációnk változásai.

Nem jött meg, pedig tuti nem vagyok terhes!

Ha a mensi késik, vagy egyáltalán nem jelentkezik, esetleg szokatlanul kevés a mennyisége, annak bizony több oka is lehet, és rendszerint valamilyen problémára utal. Hacsak nem vagyunk kamaszok, ugyanis serdülőkorban még előfordulhat, hogy egy-egy hónap kimarad, hiszen ilyenkor nem rendszeres a petefészek-működés.

A szexuálisan érett lányok, nők esetében a túl ritka havivérzés hátterében legtöbbször valamilyen hormonális probléma áll. Amennyiben a menstruáció elmarad, az azt jelenti, hogy nem következik be a szabályos tüszőérés és tüszőrepedés (ovuláció), épp ezért nagyon fontos a kivizsgálás, főleg, ha szeretnénk gyermeket.

A túl sok sport vagy a drasztikus fogyás, kemény diéta is okozhat menstruációs problémát. Szintén oka lehet a kimaradásnak a túlzott mértékű stressz, valamint a táplálkozási zavarok, például az anorexia vagy a bulimia.

Többször jön meg, mint kellene

A túl gyakori vérzés oka általában valamilyen szervi probléma, mint például gyulladás, ciszta vagy daganat, és ahogy a kevés vérzés esetében, úgy a túl sűrű menstruáció mögött is állhat hormonális egyensúlyzavar. A vérvesztés önmagában is megterheli a szervezetet, pláne, ha gyakran megtörténik, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ha ezt a tünetet tapasztaljuk.

Túl erős vérzés

A rendkívül erős vérzéssel járó menstruációs zavart hypermenorrhoeának nevezik. A legnagyobb gond az, hogy sok páciens nem gondolja problémásnak a helyzetet, pedig hosszú távon vérszegénységet is okozhat, ha két -három evőkanálnál több vért veszítünk.

A bővebb vagy akár elhúzódó vérzés mögött állhat a méhnyálkahártya túltengése, amelyből rosszindulatú elváltozás alakulhat ki, de a bő vérzés jelezhet olyan egészségi problémákat is, mint a mióma (jóindulatú méhizomdaganat), a méhben vagy a méhnyakon növekvő polipok. Mindezeken túl utalhat például a PCOS nevű hormonális betegségre is. A probléma okát mindenképp fel kell tárni, ezért fontos, hogy mielőbb konzultálj a nőgyógyászoddal.

Az sem normális, ha nagyon fáj

A korábbi cikkeinkben már utaltunk rá, hogy a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem törvényszerű, és nem is normális, ha a menstruáció nagyon fájdalmas. Amennyiben a görcsök annyira erősek, hogy ki se bírsz kelni az ágyból, az problémát jelez. Persze, a menstruáció egyébként is megviseli a női testet, és természetesen lehetnek egyéni eltérések abban, hogy kinek milyen a fájdalomérzete, ugyanakkor szélsőséges fájdalom esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. A nagy görcsöknek több kiváltó oka is lehet: ilyen az endometriózis, amely manapság igen gyakori a nők körében.

Barnázás, pecsételés

Új fogamzásgátló tabletta szedése mellett vagy terhesség esetén előfordulhatnak az úgynevezett „pettyezgetések”. Ha viszont nem vagy várandós, és gyógyszert sem szedsz, mégis pecsételő vérzésből eredő foltokat tapasztalsz, az kismedencei gyulladásra is utalhat, vagy bakteriális fertőzés előjele is lehet. A kismedencei megbetegedés pedig meddőséggel járhat, ezért mindenképp fordulj orvoshoz!

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8218105390
süti beállítások módosítása