Varangyos békával a menstruációs fájdalom ellen?

Szponzorált tartalom

2023. április 27. Kontent

pm7.jpg

Nem is olyan régen még erkölcsi útmutatásokat kaptak azok a nők, akik menstruációs fájdalomra panaszkodtak, és forgalomba került egy tampon, amely annyira nedvszívó volt, hogy hüvelyszárazságot okozott. Érdekességek és furcsaságok a menstruáció történetéből.

A menstruációról való gondolkodás kezd lényegesen megváltozni: hosszú évszázadokig pejoratív tartalom tapadt hozzá, amihez hozzájárult az is, hogy több vallás szerint a női vérzés a tisztátalanság jele. Mára nemcsak a higiénés termékek modernizálódtak, hanem a menstruációhoz való hozzáállás is kezd átalakulni. Bár még hosszú út áll előttünk, a fokozatos változás érezhető: nagyot fordult a világ azóta, hogy a menstruációs fájdalmat betudták annak, hogy Éva bűneiért kell vele vezekelnünk.

Íme a menstruáció történetéből néhány érdekesség:

Ősi tamponok

Az ókori menstruációról csak kevés dokumentáció maradt fenn. Ugyanakkor azt tudjuk, hogy a nők már az ókorban valamiféle tampont használtak. Ennek persze nem sok köze volt ahhoz, amit ma ismerünk ezen a néven. Az elképzelések szerint ugyanis az ókori egyiptomiak papirusz rostokból készült "tampont" használtak. Nem lehetett túl kényelmes…

Görcsök a középkorban

A középkorban a vallási dogmák tabusították és stigmatizálták a menstruációt. Az egyik nézet szerint a görcsök „Éva eredendő bűnére emlékeztetnek”, épp ezért az egyház nem tette könnyen elérhetővé a fájdalomcsillapítást a nők számára, bár ez a középkorban amúgy is gyerekcipőben járt. Léteztek ugyan gyógynövényes és természetes segédeszközök a fájdalom vagy a tünetek enyhítésére, de ezeket sem kínálták fel a menstruáló nőknek.

Ennek ellenére a nők néha alkalmaztak közszájon forgó „gyógymódokat”. Elterjedt volt például az a hiedelem, hogy a varangyos békák számos betegséget gyógyítanak: a fogfájástól kezdve az erős menstruációig. Az intenzív vérzés gyógyítására a nők megsütöttek egy varangyot, és a belőle lett hamut a hüvelyük közelébe kenték. Egy másik lehetőség a varangyporos gyógyszer szedése volt. Szerencsére a gyógymód a történelem homályába veszett.

Menstruációs mítoszok

A menstruációval kapcsolatos archívumokban kutakodva egy dolog egyértelműen kiviláglik: a történelem során számos bizarr mítosz keringett a menstruáció körül. Olykor gyógymódként és átokként is hivatkoztak rá.

Az ókori Egyiptomban például a menstruációs vért gyógyírként alkalmazták a megereszkedett mell és combok ellen, vagyis bekenték vele a testrészeket, hogy „rendbe hozzák” azokat. A menstruációs vérnek a középkori Európában is gyógyító erőt tulajdonítottak. Úgy hitték, hogy a menstruációs vér gyógyítja a leprát.

De voltak helyek, ahol átoknak tartották. Plinius, egy római természettudós egyenesen azt állította, hogy a menstruáció képes irányítani az időjárást és így tönkretenni a termést.

Egy iparág kezdete

Az általunk ismert női higiéniai ipar az első világháború körül jött létre, amikor elkezdték erre a célra használni a nagy nedvszívó képességű kötszereket. Ez volt az előszele az egészségügyi betétek bevezetésének, amelyek még igencsak mások voltak, mint a ma használt eszközök.

A tamponok az 1930-as években jelentek meg a színen, a menstruációs kelyhekkel egyetemben, amelynek modern verzióját ma újra felfedeztük magunknak. Míg a modern kori egészségügyi betét mérföldekre van a kezdeti betétektől, a kereskedelmi forgalomban kapható tampon nem fejlődött jelentősen.

„A történelem legrosszabb tamponja”

Az 1970-es évek végéhez közeledve egy ellentmondásos termék került forgalomba. Nem véletlenül kapta a „történelem legrosszabb tamponja” címet. Az 1974-ben bevezetett Rely-t szuper nedvszívó termékként reklámozták. A Rely nedvszívó képessége azonban a hüvely természetes nedvességtartalmára is kihatással volt, és hüvelyszárazságot okozott. Sőt, gyakran a hüvelyhámot is felszakította, amikor eltávolították, a sebek pedig zöld utat engedtek a baktériumoknak, ami fekélyek kialakulásához vezetett. A Rely 1980-ban eltűnt a szupermarketekből.

Hülyeségekből ekkor sem volt hiány

Bár már javában zajlott a modernizáció, még mindig számos butaság tapadt a menstruációhoz.1926-ban egy népszerű orvosi értekezés például arra figyelmeztette a nőket, hogy menstruáció alatt ne énekeljenek. Ha pedig fájdalmas, erős vagy túl gyenge menstruációról panaszkodtak, akkor az orvosoktól általában valamilyen erkölcsi feddést, útmutatást kaptak válaszul.

Ami biztos, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható egészségügyi termékek megjelenése megváltoztatta a menstruációval kapcsolatos diskurzust. Az ipar által készített füzetek az erkölcsi megítélés helyett „a fiatal nők pozitív gondolkodásmódjának” kialakítására törekedtek. A menstruációval kapcsolatos tabuk még ma is befolyásolják a témához való hozzáállásunkat, és ahogyan arra sokan rámutattak, egészségügyi rendszerünk olykor még mindig negligálja a nők fájdalmát. Ha ezt tapasztalod, válts orvost: egy naprakész tudással rendelkező szakembernek tudnia kell, hogy a túl fájdalmas menstruáció mögött egyéb probléma húzódhat.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7218110388
süti beállítások módosítása