Bizony, a vaginád is lehet stresszes

Szponzorált tartalom

2023. május 11. Kontent

shutterstock_1611246235_ck3.jpg

Gondoltad volna, hogy a mentális egészséged hatással lehet a hüvelyedre? Talán furcsának tűnhet, de bizony így van, a test sokféle módon jelezheti, ha túl sok a stressz a mindennapokban.

Bár a koronavírus-járványnak már vége, a fokozott elszigeteltség és bizonytalanság ma is érezteti a hatását, kimutathatóan gyakoribb a szorongás, a stressz és a depresszió előfordulása szerte a világon. Talán az emelkedő tendencia hatására többet is beszélünk a stressz okozta egészségi problémákról, a mentális egészség fontosságáról vagy arról, hogy a testi tüneteket holisztikus szemléletmóddal kell megközelíteni. Már azt sem kell bizonygatni, hogy a mentális állapot nagymértékben kihat az általános egészségi állapotra, így a női nemi szervek egészséges működésére is.

A stresszt nem csak mentálisan éli meg az ember?

Jogos a kérdés: te is biztos észrevetted már, hogy a szorongás fokozódásával a szívverésed felgyorsul, többet izzadsz, fáj a fejed, az izmaid megfeszülnek. Természetesek a fizikai tünetek, hiszen a stressz és a szorongás fiziológiai reakciót vált ki a szervezetünkből. Ilyenkor erőteljes hormonváltozások történnek, adrenalin és kortizol (az elsődleges stresszhormon) szabadul fel, amely kritikus fontosságú az általános egészség és jóllét szempontjából. A stresszre adott „harc vagy menekülés” válasz során az adrenalin megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, míg a kortizol segít szabályozni a vércukorszintet. A kortizol emellett módosítja az immunválaszt, csökkenti a gyulladást és szabályozza az anyagcserét. Ezek a hatások egy-egy alkalommal segítenek nekünk, bizonyos helyzeteket (legyen az egy vizsga, állásinterjú vagy egy baleset) így tudunk jól, hatékonyan kezelni, átvészelni. Ha azonban a stressz állandósul az életünkben, ezek a hormonok túltermelődnek, és az eredeti, egyébként teljesen természetes reakció a visszájára fordul, vagyis az általános egészségünket veszélyezteti. Az alacsony energiától a súlygyarapodáson vagy a magas vérnyomáson át egészen a női problémákig széles a palettája azoknak a következményeknek, amelyek a stresszes életmódból fakadnak.

Nem is vagyok különösen stresszes!

– mondják sokan, ugyanakkor ez nem teljesen igaz, csak a legtöbb esetben észre sem vesszük, mennyire sikerült „orvosolnunk” a mindennapi stresszhatásokat. A stressz ugyanis nemcsak egy munkahelyi konfliktusból eredő ideges állapotot jelent, hanem ide tartoznak a szorongások – a munkával, kenyérkeresettel és más egzisztenciális problémákkal összefüggő gondok, vagy a megfelelési kényszer. Ezek mind a fentebb említett önvédelmi rendszert indítják be. Ilyenkor az úgynevezett szimpatikus idegrendszer irányítása alatt áll a szervezet, még a nemi aktus ideje alatt is, ami különböző szexuális problémákat okozhat. Ráadásul a stressz intenzív dehidratáló hatása mellett az agyban termelődő prolaktin és azzal összefüggésben a petefészekhormonok (ösztrogén, progeszteron) termelődésének szabályozása is felborulhat. Ez utóbbi különösen a női reproduktív szervek működésében okoz problémát, ami cikluszavarokhoz, hüvelyszárazsághoz is vezethet. A csökkent hormonszint befolyásolja a véráramlást a hüvelyben, ami felboríthatja a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát, csökkentheti a természetes síkosságot, és hüvelyi fertőzés mellett hüvelyszárazságot is okozhat, ami kellemetlen érzéshez, fájdalmas szexhez vezethet.

Fokozott folyás

Tartós stressz vagy szorongás hatására a lecsökkent ösztrogénszint miatt a hüvelyi folyás bővebbé válhat és a szaga is megváltozhat.

Libidócsökkenés

A stressz és a szorongás okozta magas kortizol- és alacsony ösztrogénszint csökkentheti a libidót.

Menstruációs problémák

Amikor erős trauma ér, tartósan szorongsz, a kortizolszinted (stresszhormon) megemelkedik, az ösztrogénszinted lecsökkenhet. A ciklus hihetetlenül érzékeny ezekre a hormonális változásokra, így a menstruáció szabálytalan lehet, vagy akár el is maradhat.

Hüvelyi fertőzések

Amikor tartós szorongást tapasztalunk, az a női hormonháztartás és a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát is felboríthatja, ami gyakoribb hüvelyi fertőzéshez, például bakteriális vaginózishoz vezethet, amelynek kezelés nélkül komoly szövődményei is lehetnek, például gyakoribb felfázás, vagy akár meddőség is. Erről bővebben itt írtunk.

Hirdetés
A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9518120230
süti beállítások módosítása