A vaspótlás 5 tipikus hibája, amit próbálj elkerülni

Szponzorált tartalom

2023. június 20. Kontent

shutterstock_2038354247_mfo5.jpg

Előfordulhat, hogy az orvosod vaspótló készítményt ír fel, hogy feltöltsd a kimerülőben lévő vasraktáraidat. Nem mindegy azonban, mikor, mivel és hogyan veszed be ezeket a készítményeket. Tippek, amiket érdemes megfogadnod vaspótlás idején.

Biztosan te is tudsz arról, hogy a vas létfontosságú ásványi anyag a szervezetünk számára, ezért, ha kevés van belőle, a testünk nem tud elég oxigénszállító vörösvértestet előállítani. Egészséges vörösvértestek nélkül pedig nem jutunk elegendő oxigénhez, ami fáradékonyságot okoz, valamint az agyműködéstől kezdve az immunrendszer védekezőképességéig sok mindent befolyásolhat.

Tudtad?

Terhesség idején a súlyos vashiány növelheti a koraszülés, a vetélés vagy a normálisnál kisebb születési súly kockázatát is.

Honnan tudhatom, hogy vashiányos vagyok-e?

Az emberek többsége egészen addig nem tudja, hogy vashiányban szenved, amíg nem jelentkeznek nála a tünetek.

Ezek egyebek között az alábbiak lehetnek:

  • krónikus fáradtság
  • légszomj
  • szapora szívverés
  • hideg kezek és lábak
  • az illető furcsa anyagokat, például piszkot vagy sarat kíván
  • törékeny körmök, hajhullás
  • sebek a száj sarkában
  • duzzadt, fájó nyelv, jégszopogatás iránti vágy
  • nyelési nehézségek

 A vashiány különböző stádiumait egy egyszerű vérvizsgálattal viszonylag könnyű kimutatni és diagnosztizálni. A terhes nőknek és az olyan gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a cöliákia, tanácsos rendszeresen megnézetni a vasanyagcsere fontosabb paramétereit.

A kiváltó ok megismerése és a diagnózis felállítása után, az alapbetegség kezelése mellett a vashiány rendezésének módja attól is függ, hogy milyen súlyos a vashiány. Enyhe vashiány esetén elegendő az étkezésünkön változtatni, ügyelve a kiegyensúlyozott étrendre.

Érdemes

  • olyan recepteket használni, amelyek vasban gazdag alapanyagokat tartalmaznak,
  • rendszeresen fogyasztani vörös és egyéb sovány húsokat, halakat,
  • napközben dióféléket és magokat nassolni,
  • teljes kiőrlésű, esetleg vassal dúsított gabonaféléket vagy pékárukat választani,
  • vasban gazdag ételféleségeket bizonyos vitamindús, például magas C-, A-vitamin- és béta-karotin-tartalmú ételekkel párosítani, mert azok segíthetnek a vas felszívódásában,
  • vasban gazdag salátát készíteni növényi vasforrásokkal, például spenóttal, borsóval, lencsével, fehér gombával vagy fekete olajbogyóval.

shutterstock_1987675724_mfo5_2.jpg

Vaspótlás okosan
Amennyiben vaspótló készítmény formájában is kell a vasat pótolni, az sem mindegy, hogyan tesszük. Mutatjuk, mire figyelj.

Ne keverd összetett hatóanyag-tartalmú étrend-kiegészítőkkel!
Az ásványi anyagok közül a magnézium és a kalcium, a nyomelemek közül pedig a mangán és a cink gátolhatja a vas felszívódását. Amennyiben szedned kell valamelyiket, figyelj oda, hogy a vastartalmú készítmény és az étrend-kiegészítő bevétele között legalább 2 órás eltérés legyen!

Ne keverd gyógyszerrel sem!
A legtöbb vaskészítményt nem szabad együtt bevenni gyomorégés vagy reflux kezelésére használt kalcium, magnézium, illetve alumíniumsókat tartalmazó savlekötőkkel. Hasonlóképpen bizonyos antibiotikumokkal, illetve pajzsmirigygyógyszerekkel sem tanácsos egy időben beszedni. Mindegyik esetében legalább 2 órás szünetet tarts, mielőtt bevennél egy újabb készítményt!

Milyen készítményt vásárolj?
Érdemes megfelelő vastartalmú, jól felszívódó, patikában kapható készítményt szedni. Terhességben ajánlott folsavat is tartalmazó készítményt szedni.

Ne várj csodát pár nap alatt!
A vashiány hosszú idő alatt alakul ki, ezért logikus, hogy sok idő kell a visszapótlásához. Legalább 4-12 héten keresztül minden nap szedni kell a vasraktárak teljes feltöltéséig. Ezt érdemes vérvizsgálattal, a szérumvas mellett a ferritin, azaz a raktárvas szintjének mérésével is ellenőrizni.

Fontos az üres gyomor!
A legtöbb vaspótló készítményt üres gyomorra kell bevenni, legalább 30 perccel étkezés előtt. Arra is figyelj, hogy mit eszel utána, egyes tápanyagok ugyanis csökkentik a vas felszívódását! Ilyenek a tej(termékek), a tea, a kávé és a magas rosttartalmú élelmiszerek. Keress olyan vaspótlót, amelyet ezektől függetlenül, kényelmesen szedhetsz!

Milyen készítményt érdemes venni?
A vaspótló gyógyszerek a két vegyértékű vasiont tartalmazó, úgynevezett vas(II)-só, valamint háromvegyértékű, vas(III)-komplex hatóanyagú készítményekre oszthatók fel. A vas(III)-komplex hatásossága ugyanolyan, mint a vas(II)-termékeké, viszont a szervezetünk számára több előnye van:

  • Bármikor, így étkezéskor is bevehető, mivel az ételek nem gátolják a felszívódását, sőt így még jobban is hasznosul.
  • Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyire a szervezetünknek szüksége van, ezért túladagolása sem jár veszéllyel.
  • Kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással, ritkábban előforduló székrekedéssel jár, mint a vas(II)-sók szedése.

A szakemberek tanácsa, hogy ne várjuk meg, amíg súlyosabb vashiány lép fel a szervezetünkben, inkább gondoljunk a megelőzésre, és figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A kezeletlen vashiány során előbb-utóbb kiürülnek a vasraktárak, ami vashiányos vérszegénységhez (anémia) vezethet, amely életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapot.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818147660
süti beállítások módosítása