És te mit gondolsz a menopauzáról? Tényleg csak a hőhullámokból áll?

Szponzorált tartalom

2023. július 31. Kontent

shutterstock_1661044870_rf8.jpg

Ha azt mondjuk, menopauza, a legtöbben a hőhullámokra asszociálnak, pedig a tünetek széles skálán mozognak, ahogy az is nagyon sok tényezőtől függ, ki hogyan éli meg az új időszakot az életében. Mutatjuk, mi minden befolyásolhatja a közérzetünket, a panaszokat és a hozzáállásunkat.

A menopauza egy természetes életszakasz a nők életében, amit egyáltalán nem kell szégyellni. Rengeteg sztár beszél már nyíltan erről az időszakról, ahogy arról is, hogy nemcsak negatív oldalai vannak

A változókor, amivel sokáig szinte megbélyegezték az idősebb nőket, általában a negyvenes évek közepétől kezdődik. Ez az időszak az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődésének csökkenésével jár együtt, és számos fizikai és érzelmi változást hozhat magával. A menopauzában jelentkező tünetek azonban egyénenként eltérőek lehetnek, és számos tényező befolyásolhatja, hogy egy nő mennyire meri felvállalni ezeket, és melyek jelentenek valódi problémát a számára.

Magyarországon egymillió nő él változókorban, és egy kérdőív szerint a megkérdezettek összesen 18 százaléka mondta azt, hogy tabunak tartja a menopauzát. Ez már egész jó arány, ami azt mutatja, hogy a köré épített elhallgatás falai kezdenek leomlani. A többség (67%) barátnőkkel beszéli meg a menopauzát, majd jön a férj/partner, aztán a nőgyógyász. 60 százalék nem próbált még semmilyen nem hormonális készítményt a tünetei enyhítésére, 75 százalék pedig már megtapasztalta azt, hogy a menopauza hatással volt a munkavégzésére.

Mint kiderült, nem a hőhullám a „legnépszerűbb” tünet, magasan vezet az alvászavar, majd jön a hízás és a fáradékonyság, a hőhullám csak a 4. helyen szerepel. És ha már a tüneteknél tartunk, nézzük meg, mik is lehetnek ezek!

Változó tünetek a menopauzában

A menopauza idején jelentkező tünetek széles skáláját tapasztalhatja meg egy nő. A gyakori tünetek közé tartoznak:

  • Hőhullámok és éjszakai izzadás: hirtelen hőhullámok, amelyeket intenzív izzadás követ. Ezek az epizódok kellemetlenséget és alvászavarokat okozhatnak.
  • Hüvelyszárazság: az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyhám vékonyabbá és szárazabbá válhat, ami kellemetlenséget és fájdalmat okozhat a szexuális együttlétek során. Szerencsére ettől sem kell megijedni, lehet ellene tenni.
  • Hangulatingadozások és szorongás: a hormonális változások hatással lehetnek az érzelmi állapotra, és gyakran előfordulhatnak hangulatingadozások, szorongás és depresszió.
  • Alvászavarok: nehéz lehet az elalvás, vagy nyugtalan éjszakák zavarják a pihenést és az energiaszintet.
  • Szív- és érrendszeri tünetek: a menopauza növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és előfordulhat például magas vérnyomás, szívritmuszavarok vagy érrendszeri problémák.

Befolyásoló tényezők

A menopauzában jelentkező tünetek mértéke és azok egyénre gyakorolt hatása számos tényezőtől függhet:

  • Életmód és egészség
    Az egészséges életmód, mint például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés pozitív hatást gyakorolhat a menopauzális tünetekre és azok mértékére.
  • Genetikai tényezők

Az egyéni genetikai hajlam befolyásolhatja, hogy egy nő milyen mértékben tapasztal menopauzához kapcsolódó tüneteket.

  • Életkörülmények és támogatás
    Az életkörülményektől és a szociális támogatás szintjétől is függ, hogy egy nő hogyan éli meg a menopauzát és mennyire meri felvállalni a vele járó tüneteket.
  • Kulturális és társadalmi tényezők

A kultúra, a társadalom és a vallásos meggyőződés is hatással lehet arra, hogy egy nő mennyire nyíltan beszél a menopauzáról és mennyire keres segítséget.

A menopauza során jelentkező tünetek egyéntől függően változóak lehetnek, és számos tényező befolyásolhatja, hogy ki mennyire meri felvállalni ezeket és melyek jelentenek valódi problémát. Fontos, hogy minden nő legyen tisztában a menopauza jellegzetes tüneteivel, és ha szükséges, kérjen segítséget orvosától vagy más egészségügyi szakembertől a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. A megfelelő tájékoztatás és támogatás segíthet abban, hogy a menopauza pozitívabb életszakasszá váljon, és hogy a nők hatékonyan kezeljék a vele járó kihívásokat.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

rf-doboz-120db_legfrisebb.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8818177797
süti beállítások módosítása