Elfelejtett bevásárlólisták: a memóriára is kihat a menopauza

Szponzorált tartalom

2023. július 6. Kontent

shutterstock_1661848771_rf2_2.jpg

A hirtelen jelentkező feledékenység, szétszórtság nem feltétlenül jelzi a demencia vagy a rettegett Alzheimer-kór kezdetét. Könnyen lehet, hogy a változókorral járó hormonális változások váltják ki a ködös gondolkodást. Ne ijedj meg, az állapot nem állandó!

Klára szinte remegett az idegességtől, annyira rettegett, hogy valami szörnyű diagnózist közöl vele az orvos. Már hetek óta küzdött a feledékenységgel, előfordult, hogy sehol sem találta a kocsikulcsát, nem emlékezett arra, milyen programot ígért a lányának, és a múltkor azt is elfelejtette, hogy a pizzát betette a sütőbe.

Az orvos sokatmondóan levette a szemüvegét, majd mosolyogva megszólalt: „Nyugodjon meg, nincs komoly baj, ez egy átmeneti probléma, ami egyes nőknél a változókor velejárója. Ez az úgynevezett menopauzás köd” – magyarázta az orvos, és Klára megkönnyebbülten felsóhajtott, amikor azt is megtudta, hogy amint a hormonszintek stabilizálódnak, a mentális egészsége is javulni fog.

Az orvos elmagyarázta, hogy a menopauza egy természetes életszakasz, amely a nők életében bekövetkező hormonális változásokat jelenti. Az ilyenkor tapasztalható tünetek egyike a menopauzás köd, amely gyakran összetéveszthető a demenciával vagy az Alzheimer-kórral, de valójában más jellegű, és csupán átmeneti problémákat jelent.

A menopauzás köd tünetei közé tartozik a feledékenység. Sok nő tapasztalhatja, hogy gyakrabban elfelejt dolgokat, például bevásárlólistákat, neveket, vagy Klárához hasonlóan azt, hogy mit hová tett. Emellett a munkamemória csökkenése is jellemző lehet, vagyis hosszabb időre van szükségük bizonyos információk megértéséhez és feldolgozásához. A figyelemzavar szintén gyakori, valakit például egy telefoncsörgés is képes teljesen kizökkenteni a koncentrálásból.

Fontos megjegyezni, hogy a verbális memóriaproblémák általában később jelentkeznek. A menopauzás köd elsődlegesen a munkamemóriával és a figyelemmel kapcsolatos funkciókra gyakorol hatást.

Mindennek oka, az ösztrogén

Mint sok más menopauzás tünetnek, a változókori feledékenységnek is az ösztrogénszint csökkenése az egyik fő oka. Az ösztrogénhormon ugyanis szerepet játszik a kognitív, azaz az értelmi működést lehetővé tevő funkciók, gondolkodási tevékenységek fenntartásában, és amikor a szintje csökken, az hatással lehet az agy működésére. Emellett a menopauzával járó stressz, alváshiány és más hormonális változások is hozzájárulhatnak a tünetek jelentkezéséhez, súlyosbodásához.

Jött és ment

A jó hír az, hogy a menopauzás köd jelensége normális velejárója a változókornak, és általában átmeneti. Kutatások igazolták, hogy amint a hormonszintek stabilizálódnak, a legtöbb nő visszanyeri kognitív képességeit. Ez azt jelenti, hogy a menopauzás köd tünetei idővel enyhülhetnek, vagy megszűnhetnek.

Nem krónikus állapot!

Fontos megérteni, hogy a menopauzás, vagy más néven agyi köd nem azonos a demenciával vagy az Alzheimer-kórral. A demencia krónikus és progresszív állapot, amely tartós kognitív károsodással jár, míg a menopauzás köd átmeneti jellegű, és a hormonális változásokkal függ össze. Ezért fontos az időbeni felismerés és a megfelelő tájékoztatás, hogy a nők ne aggódjanak feleslegesen az elbutulás korai jeleinek vélt tünetek miatt.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818157016
süti beállítások módosítása