Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nem mindegy a vaginádnak, hogy milyen fogamzásgátlót használsz!

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 17. Kontent

shutterstock_2147372651_mv4.jpg

A fogamzásgátlás elengedhetetlen egy felnőtt életében, ugyanakkor, mivel a legtöbb módszer főleg a nőket célozza meg, az sem mellékes, hogy melyik a legjobb a szervezetünknek. Egyes termékeknek ugyanis kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátlás mennyire fontos a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében. Amikor arról döntünk, milyen védekezési módszert alkalmazzunk, azzal is tisztában kell lennünk, hogy melyiknek milyen mellékhatásai lehetnek.

A legtöbb termék a nőket célozza meg, és nem mindig könnyű megtalálni az ideális megoldást, ugyanis a vagina a fogamzásgátlási módszerek némelyikére érzékenyen reagálhat.

Nézzünk egy körképet, melyik fogamzásgátló módszer hogyan hat a vagina belső, kényes egyensúlyára!

Hormonális fogamzásgátlók

A hormontartalmú tabletták, a fogamzásgátló tapaszok és injekciók, spirálok (spirálból létezik hormonmentes is), illetve a hüvelygyűrűk az ösztrogén és a progeszteron hormonok kombinációját tartalmazzák. Ezek hormonális változásokat okoznak a szervezetben, amelyek befolyásolhatják a hüvelyi pH-t, azaz felboríthatják a hüvelyflórát, zöld utat engedve a kórokozók elszaporodásának, egyebek között a hüvelygombának.

A fertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, így a hüvelyben is. Csak akkor okoz panaszokat, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, így a gombák el tudnak szaporodni.

Amennyiben túl gyakran térnek vissza a gombás tünetek, és hormontartalmú módszert alkalmazol, érdemes a kezelőorvossal konzultálni és alacsonyabb hormontartalmú készítményre váltani, vagy másik fogamzásgátló módszert választani.

Fontos tudni, hogy minden olyan termék vagy készítmény hüvelygombát okozhat, amely befolyásolja a hormonháztartásunkat, sőt, minden hüvelybe juttatott idegen tárgy, kemikália, vagy akár a szexuális együttlét hajlamosíthat a hüvely gombás megbetegedésére, hiszen bezavarhat a hüvely kényes egyensúlyába.

A gumióvszer

Kétségtelenül az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló eszköz, előnye, hogy véd a szexuális úton terjedő betegségektől is, és kisebb eséllyel okoz hüvelygombát, mint a hormonális módszerek.

A férfiaknak gyártott termék mellett létezik az úgynevezett női óvszer is. Ez a méhszájsapka, vagy más néven pesszárium, de közel sem annyira kedvelt, mint a hagyományos óvszer.

Spirálok

A méhen belüli réz- vagy hormontartalmú spirálok használatához orvosi segítség kell, mivel a felhelyezésük szakértelmet igényel. Felhelyezés után a viselőjüknek hosszú évekig nem kell törődni a fogamzásgátlással, de hüvelygombára ezek is hajlamosítanak.

Krémek, kúpok, habok

Léteznek hüvelykúp, krém, zselé, hab formájú kémiai fogamzásgátlók is, amelyek a spermiumok megtermékenyítő képességét szüntetik meg (a statisztikák szerint nem ezek a legbiztosabb módszerek), ugyanakkor nagyon nem tanácsos ilyesmit használni azoknak a nőknek, akiknek kényes a hüvelyük belső egyensúlya. Sajnos könnyen meg tudják változtatni a hüvely enyhén savas pH-ját, ami a kórokozók elszaporodásához vezethet.

Szimptotermális módszer

A naptármódszernél már ismert testhőmérséklet-ellenőrzés mellett további biológiai jelek megfigyelése (méhnyaknyák állaga, méhnyak állásának kitapintása) pontosabban segít meghatározni a „termékenységi ablakot”, vagyis azokat a napokat, amikor nagyobb esély van a megtermékenyülésre. A naptármódszerrel közös bennük, hogy a termékeny napokon a hüvelyi behatolás helyett alternatív örömszerzési módok alkalmazásával elkerülhető a nem kívánt terhesség. Kétségtelenül ez az egyik legkíméletesebb módszer a vaginád számára, ugyanakkor nem olyan biztonságos, mint az óvszer vagy a tabletta, nagy odafigyelést igényel, és nem véd meg a nemi betegségektől. Ha érdekel a téma, érdemes ellátogatni Hormonmentes Janka oldalára, ahol edukatív tartalmakat olvashatsz a hormonmentes fogamzásgátlásról.

Mit lehet tenni, ha visszatérő hüvelygombával küzdünk?

  • Konzultálj nőgyógyászoddal a megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztásáról és az esetleges mellékhatásokról!
  • Tartsd szárazon a hüvelyi területet, és ne hagyd befülledni az intim részeidet!
  • Kerüld az indokolatlan hüvelyöblítést (irrigálást) és az erős vegyi anyagok használatát a hüvelybemenet környékén!
  • Táplálkozz egészségesen, és kerüld a túlzott cukorbevitelt!
  • Fontos megjegyezni, hogy az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek.

Ahhoz, hogy megtaláljuk az egyéni szükségleteinknek leginkább megfelelő fogamzásgátlási módszert, érdemes szakemberrel konzultálni és alaposan tájékozódni a fogamzásgátlás és a hüvelygomba közötti összefüggésekről.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7618190099
süti beállítások módosítása