Az ördögi kör, amitől sok nő szenved: így szabadulj meg tőle

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 22. Kontent

shutterstock_2254026341_mv5.jpg

Rettentő frusztráló egy nő életében, amikor a hüvelygomba újra és újra előjön, akkor is, amikor azt hittük, már tényleg megszabadultunk tőle, amikor már úgy tűnt, minden rendben. De vajon mitől jönnek vissza a kellemetlen tünetek, és mit tehetünk, hogy véget vessünk az ördögi körnek?

Tény, hogy a nők nyolcvan százaléka megtapasztalja élete során legalább egyszer a hüvely gombás fertőzését. Vannak azonban, akik hajlamosabbak rá, mint mások, ami azt jelenti, hogy rendszeresen visszatérnek náluk a hüvelygomba kellemetlen tünetei. A fertőzést érdemes minél hamarabb kezelni, hiszen a panaszok nemcsak a hétköznapokat teszik elviselhetetlenné, de a nemi életünkbe is bezavarhatnak.

Az élesztőgombák csoportjába tartozó Candida albicans elszaporodása a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása kapcsán létrejövő pH-emelkedés miatt következik be, és nem azért, mert összeszedtük valahonnan, vagy mert a közhiedelemből származó sztereotípia szerint a hüvelygomba nemi betegség, és a férfi „hozza haza”.

Ez már csak azért sem lehetséges, mert a Candida a hüvely nedves nyálkahártyáján képes könnyedén elszaporodni, a férfi nemi szerv száraz bőrén azonban nem él meg. A kezelés ideje alatt ugyan érdemes a nemi életet kerülni, de nem a pingpongeffektus miatt, hanem mert gombás fertőzés mellett az együttlét egyenesen fájdalmas. A hüvelybemenet környéke és a szeméremajkak ilyenkor duzzadtak és túlérzékenyek lehetnek, a hüvelyhám a gyulladás miatt sérülhet, és ha súrlódásnak tesszük ki, akár vérzés is kialakulhat.

Azt is fontos tudni, hogy a túlzásba vitt nemi élet nem kedvez sem a hüvelyflórának, sem a hüvely élettani pH-jának.

Visszatérő formában jelentkező hüvelygombás esetekben általában az alábbi okok vagy hajlamosító tényezők játszanak szerepet:

  1. Antibiotikumok:
    A széles spektrumú antibiotikumok elpusztítják a hüvelyben lévő „jó” baktériumokat, ami megzavarhatja a hüvelyflóra egyensúlyát és hozzájárulhat a gomba elszaporodásához.
  2. Gyenge immunrendszer:
    A csökkent immunitás vagy a gyengült immunrendszer hajlamosíthat a hüvelygomba kialakulására.
  3. Hormonális változások:
    Például terhesség, menstruáció vagy hormonális fogamzásgátlók szedése befolyásolhatja a hüvelyflórát, és ezzel fokozódhat a hüvelygomba kockázata.
  4. Magas vércukorszint:
    A cukorbetegség vagy a magas vércukorszint az immunrendszer gyengítése által segítheti elő a gomba elszaporodását a hüvelyben.
  5. Irritáló anyagok:
    Illatosított higiéniai termékek, szintetikus alsónemű viselése vagy spermicid fogamzásgátlók használata irritációt okozhat a hüvelyben, ami kedvező környezetet teremthet a gombák elszaporodásához.
  6. Stressz:
    Egy 2013-ban, Németországban végzett kutatás szerint a túlzott stressz nagyon fontos szerepet játszik a hüvelyi fertőzések kialakulásában. A stressz ugyanis kibillenti az egyensúlyából a szervezet ösztrogénszintjét, ami kiválthatja a gombás fertőzéseket.
  7. Betegségek a háttérben
    A legritkább okok közé a háttérben húzódó komolyabb betegségek tartoznak, de jó tudni, hogy minden olyan állapot, ami gyengíti az immunrendszer működését – például a HIV, kemoterápia vagy éppen a diabétesz –, hozzájárulhat a gombás hüvelyfertőzések gyakori kialakulásához.

Amikor valaki visszatérő hüvelygombával küzd, fontos, hogy konzultáljon a nőgyógyászával. Az orvos a tünetek és az előzmények alapján megállapíthatja a diagnózist, és kezelési tervet dolgozhat ki. A kezelés általában az alábbi lehetőségeket foglalhatja magában:

Gombaellenes szerek:
Szájon át szedhető vagy hüvelyi gombaellenes készítményeket alkalmazhatnak a kórokozó elpusztítására és a tünetek enyhítésére.

Hüvelyi krémek és kúpok:
Hüvelyi krémek vagy kúpok is hatékonyak lehetnek a gomba elleni küzdelemben.

Életmódváltás:
Az egészséges táplálkozás, a cukor- és édesítőszer-fogyasztás csökkentése, a szellősebb alsóneműk viselése és az irritáló anyagok elkerülése hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi lehet, és a kezelési tervet az orvos az egyéni szükségletek alapján alakítja ki. A rendszeres orvosi ellenőrzés és a megelőző intézkedések, mint például az egészséges életmód, segíthetnek csökkenteni a visszatérő hüvelygomba kockázatát. Továbbá a megbízható forrásokból származó információk mindig hasznosak a pontosabb és naprakész tudás megszerzéséhez. Konzultálj a nőgyógyászoddal, aki szakmai útmutatást és ajánlásokat adhat a visszatérő hüvelygomba kezelésére vonatkozóan.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.pngFotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818196185
süti beállítások módosítása