Az aranyér kezelése ma már fájdalommentes

Szponzorált tartalom

2023. november 21. Kontent

pr5.jpg

Az aranyér kezelése során az a cél, hogy a beteg tünetei enyhüljenek és a panaszok megszűnjenek. A terápiás lehetőségek azonban a betegség stádiumától függenek. Nem mindegy, mikor fordulunk orvoshoz.

A jó hír az, hogy az időben megkezdett kezelés és az életmódbeli változtatások segíthetnek a tünetek enyhítésében és az aranyér hosszú távú kezelésében anélkül, hogy műtétre lenne szükség. Mutatjuk, milyen alternatívák jöhetnek szóba.

Első stádiumú aranyér

Az első stádiumban az aranyér még nem prolabált (türemkedett ki), és a tünetek általában enyhék. Ebben az esetben az alábbi kezelési lehetőségek közül választhatunk:

  • Életmódbeli változtatások

    Rendszeres testmozgás, rostban gazdag étrend, megfelelő hidratáltság és a székrekedés megelőzése segíthet a tünetek enyhítésében.
  • Helyi kúpok és kenőcsök

    Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök vagy kúpok alkalmazásával a viszketés és a fájdalom mérsékelhető.
  • Fürdők

    Különösen szülés után vagy a tünetek fellángolásakor meleg fürdőkkel csökkenthetjük az aranyérrel járó kellemetlen érzést.

 

Második stádiumú aranyér

A második stádiumban a kitágult vénák megjelennek a végbélnyílásnál, de még nem türemkednek ki, illetve visszahúzódhatnak a végbélbe. Ilyenkor az alábbi terápiás lehetőségek jönnek szóba:

  • Az aranyér gyűrűzése

    Ez egy minimálisan invazív rutinbeavatkozás, amellyel hatékonyan megszüntethetők a mérsékelt, belső aranyeres elváltozások okozta panaszok. Lényege a megnagyobbodott belső aranyerek vérellátásának megszüntetése. Egy apró, szorító gumigyűrűt helyeznek az aranyeres csomók nyakára (tövéhez), így azok 3-5 nap múltán elhalnak, és lelökődnek. Az eljárás – bár kissé talán rosszul hangzik – csak néhány percet vesz igénybe, fájdalommentes és nem megterhelő. A beteg közvetlenül a felhelyezés után távozhat, és visszatérhet szokásos napi teendőihez, a fizikai terhelést azonban kerülnie kell.
  • Szkleroterápia

    A belső aranyér vérkeringéstől való elzárása egy az aranyérbe fecskendezett, hegesedést előidéző oldattal. Többnyire 2. és 3. stádiumú aranyereknél használatos.
  • Infravörös koaguláció (IRC)

    Az aranyérre infravörös sugárzást alkalmaznak, ami segít az aranyér elzárásában.

 

Harmadik stádiumú aranyér

A harmadik stádiumban az aranyerek kitüremkednek a végbélből, de még visszahelyezhetők.

  • Gumigyűrűk (ligatúra)

    A második stádiumhoz hasonlóan, de a kezelés hatékonysága valamivel alacsonyabb lehet.
  • Szkleroterápia vagy IRC

    Ezek a kezelések továbbra is alkalmazhatók, de hatékonyságuk csökkenhet a prolabált aranyerek esetében.

Negyedik stádiumú aranyér

A negyedik stádiumban az aranyerek tartósan a végbélnyíláson kívül vannak, és nem húzódnak vissza. Ebben az esetben kizárólag műtéti beavatkozás jöhet szóba. Ilyenkor az orvos a kitüremkedett aranyereket levágja vagy leválasztja.

  • Hemorrhoidopexia (PPH)

    Egy speciális eszközzel az orvos a kitüremkedett aranyereket összehúzza, és rögzíti.
  • Hemorrhoidectomia

    Az aranyér teljes eltávolítására irányuló hagyományos műtét, amely során az érintett szöveteket eltávolítják.

Az aranyér kezelése során fontos, hogy az orvos segítségével válasszuk ki a legmegfelelőbb kezelési módot, és érdemes a tünetekkel korán orvoshoz fordulni, hogy elkerüljük a műtéti beavatkozást.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8618260067
süti beállítások módosítása