Keményből lágy - 8 tipp, hogyan lazítsd a kőkemény székletet

Szponzorált tartalom

2024. május 30. Kontent

pr6_1.jpg

A kőkemény széklet nemcsak fájdalmas lehet, de hosszú távon komoly egészségügyi problémákat, akár aranyeret is okozhat. Szerencsére vannak hatékony módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni a székrekedést és lazítani a kőkemény székletet.

Egy tökéletes világban a széklet puha és könnyen üríthető lenne minden alkalommal, amikor a vécére mész. Ám ez nem mindig van így. A legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll a probléma kialakulásának hátterében. A feldolgozott élelmiszerek, a rostban szegény táplálékok fogyasztása és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel okozhatja a széklet túlzott keménységét. Más esetben egyes betegségek (hormonális betegségek, mellékvese vagy hasnyálmirigy problémák, idegrendszeri betegségek, cukorbetegség), valamint gyógyszerek mellékhatásai is székrekedéshez vezethetnek. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel megkönnyítheted a mindennapi székletürítést.

Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása

Az egyik legfontosabb lépés a megfelelő hidratáltság fenntartása, ami egyebek mellett a jó emésztés és székletképződés szempontjából is kulcsfontosságú. Az ajánlott napi folyadékbevitel körülbelül 8-10 pohár vizet jelent, de ez az egyén igényeitől is függ. A víz, gyógyteák vagy friss gyümölcslevek segíthetnek puhítani a székletet.

Rostban gazdag étrend

A rostok fontos szerepet játszanak a megfelelő emésztésben és székletképződésben. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint a férfiaknak napi 38 gramm rostot, a nőknek pedig 25 grammot kell fogyasztaniuk, ám egy átlagos felnőtt ennek csak körülbelül a felét viszi be a szervezetébe. Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. Az oldható rostok lassítják az emésztést, ami a vércukorszint lassú, fokozatos emelkedésével jár az étkezések után. Az oldhatatlan rostok, mint a diófélék, magvak, sötét levelű zöldségek, gyümölcsök héja, segíthetnek gyorsan enyhíteni a székrekedést, ha elegendő folyadékot iszol. További előnyük, hogy eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből.

Testmozgás

A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni és enyhíteni a székrekedést is. A mozgás serkenti a belek működését, és elősegíti a széklet mozgását a vastagbélben. Próbálj meg naponta legalább 30 percet mozogni, legyen az séta, futás, kerékpározás vagy bármilyen más mozgásforma. Egyes „széloldó” jógapózok kifejezetten hatékonyak ebből a szempontból.

Természetes hashajtók

A kókuszolaj, olívaolaj vagy lenmagolaj kis mennyiségben történő fogyasztása puhítja a székletet, és serkenti a bélműködést. Fontos azonban, hogy ezeket a természetes hashajtókat mértékkel alkalmazd, és konzultálj orvossal, ha rendszeresen kemény a székleted.

Stresszkezelés

A stressz és a szorongás negatív hatással lehet az emésztőrendszerre és a székletképződésre is. Fontos tehát, hogy időt szánj a stresszkezelésre és relaxációs módszerekre, mint például a meditáció, légzőgyakorlatok vagy jóga.

Hasmasszázs

Minden reggel, ébredés után a has óramutató járásával megegyező irányban való finom masszírozása segít a has felmelegedésében, serkenti a bélmozgást, fokozza a székelési inger érzését, és megkönnyíti a székletürítést.

Meleg víz

Ha óvatosan meleg vizet pumpálsz a végbélbe, az segít lágyítani a székletet, és csökkenti a székrekedés esetén jelentkező égő érzést. A magnézium-szulfátból álló Epsomsós fürdő nemcsak a fájó izmok megnyugtatására alkalmas, a problémás széklet fellazítására is jó. Az áztatás pihentető hatású, és fokozza a bél perisztaltikus mozgását.

Székletlazító gyógyszerek, kúpok

Bizonyos esetben nem kerülhető el a gyógyszerek alkalmazása. A székletlazító kúpok növelik a víz és a zsír mennyiségét a székletben, ezáltal megpuhítják azt. További előnyük, hogy gyors hatásuk van.

Ha a módszerek kipróbálása után a probléma továbbra is fennáll, fontos konzultálnod az orvosoddal. Ne hagyd, hogy a székrekedés és a túl kemény széklet befolyásolja életedet!

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9118406857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása