Így beszélj a lányoddal a testéről

Szponzorált tartalom

2020. május 18. Kontent

Ki ne emlékezne az iskolai felvilágosító órákra, amikor még a biológiatanár is zavarba jött, ha a szexualitás alapvető kérdéseiről kellett beszélnie. Ennek a témának nem kéne ilyen kínosnak lenni, sőt, a gyerekeket úgy kellene nevelni, hogy a szexualitás és az intim problémák kérdésköre ne legyen tabu.

shutterstock_772783273.jpg

Mutatjuk, hogyan beszélj a lányoddal az intim témákról. 

A lányoknál és a fiúknál is fontos, hogy tisztában legyenek a saját testükkel, és azzal, hogy milyen betegségek, problémák fordulhatnak elő az intim zónában.Minthogy a női nemi szervek (különösen a hüvely) – anatómiai helyzetük miatt – jobban ki vannak téve a fertőzéseknek, ezért különösen fontos, hogy a lányok ne féljenek beszélni arról, ha esetleg kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Hogy ez gördülékenyen menjen, szükséges a megfelelő anya-lánya bizalom, és az is fontos, hogy a gyerek már egészen kiskorától kezdve ismerje a testrészeit.

Vagyis a szexuális nevelést ne a gyerekneveléstől különválasztva kezeljük, hanem annak részeként. Ez egy folyamat, nem pedig egy előadás, amit egy óra alatt “le kell darálnunk” az iruló-piruló kiskamasznak.

Ne címkézzük!

A lányokat időben fel kell készíteni a menstruációra, és a szülő feladata jelezni, hogy milyen testi változásokra számíthat. Ugyanakkor legyünk óvatosak, hiszen a kiskamaszok érzékenyek, és mivel épp fejlődőben van személyiségük és a testképük (ahogy a testük is), semmiképp se címkézzük a testi tulajdonságait. “Neked olyan hízékony alkatod van, vigyázz nehogy gyorsan felszaladjanak rád a kilók” Ez például egy ártalmatlannak tűnő mondat, de sok lánynál pont az ilyen jellegű kiszólások adnak táptalajt a későbbi étkezési zavaroknak.

Ne erőszakoskodjunk, tartsuk tiszteletben a döntését!

Beszéljünk az első nőgyógyászati vizsgálatról, de bízzuk rá a döntést, hogy velünk, egyedül, vagy valamelyik barátnőjével szeretne elmenni. Elég, ha az anya megemlíti, hogy ha a lánya szeretne elmenni nőgyógyászhoz, szívesen segít neki az orvos kiválasztásában, és ha igényli, el is kíséri. Előtte készítsük fel, mi fog vele történni a vizsgálat során, de csak általánosságban beszéljünk róla, az esetleges rossz, személyes élményeink elmesélésével ne alakítsunk ki fölösleges szorongást. 

Ismerjék meg a testüket

Fontos, hogy a lányok már egészen kiskoruktól kezdve ismerjék a vaginájukat és tudják, hogyan tartsák higiénikusan, ahogy az is elengedhetetlen, hogy kamaszkorban már tudjanak a nemi úton terjedő betegségekről és azokról az egyszerű, hüvelyi fertőzésekről is, amelyek minden nő életében előfordulhatnak.

Mindenképpen tudniuk kell, hogy a hüvelyflóra egészséges egyensúlya számos fertőzéstől megóvja a nőket, ezért nem árt, ha a lányaink már tiniként tisztában vannak azzal is, melyek azok a külső tényezők, amelyek árthatnak ennek. Ne használjanak például illatosított intim pipere holmikat, bármilyen csábítók is a hasznosságukról szóló reklámok. Táplálkozzanak egészségesen, és ha szóba kerül a fogamzásgátlás, azt is vegyék figyelembe a megfelelő módszer kiválasztása során, hogy egyes megoldások árthatnak a hüvelyflórának.

Itt egy remek videó, ami a témával kapcsolatban segítséget nyújthat az édesanyáknak:

Menstruációs problémák

Beszéljünk nekik az első menstruációról, előzzük meg az esetleges félelmet, szégyenérzetet, készítsük fel őket, hogy mivel jár ez a természetes folyamat.

Fontos, hogy ne ijesszük meg őket, ne démonizáljuk a menstruációt, ugyanakkor tudjanak arról, hogy a menstruáció sok nőt megvisel, beszéljünk nekik a menstruációs időszakot megelőző tünetegyüttesről (PMS) is.

A bizalom, a beszélgetés mindennél többet ér

A szükséges bizalom megteremtésén túl fontos, hogy a gyerek kérdéseit komolyan vegyük, azokat ne bagatellizáljuk el, és főleg ne nevessük ki miattuk. Ha beszélgetsz a lányoddal, azzal eloszlathatod a különböző félelmeit, és segíthetsz, hogy jó viszonyt alakíthasson ki a saját testével. Egy nyitott beszélgetés megalapozhatja a későbbi beszélgetéseiteket a szexualitásról, vagy akár az intim problémáiról is.

Hirdetés

Micovag Plus hüvelykúp az antimikotikus (hüvelygomba-ellenes) kezelés kiegészítésére alkalmas, különösen gyakran kiújuló hüvelygomba esetén. A Micovag Plus speciális összetételénél fogva egyrészt segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát, ily módon a gombák szaporodását képes gátolni, másrészt enyhíti a hüvelygomba kellemetlen tüneteit, a viszketést és az égő érzést. A Micovag Plus hüvelykúp alkalmazása olyan esetekben is hasznos, amikor a fertőzést a hagyományos gombaellenes hatóanyagokkal szemben ellenálló (rezisztens) gombafajok okozták.

webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8615695974
süti beállítások módosítása