Védekeznél? De nem tudod, mivel?

Szponzorált tartalom

2020. június 3. Kontent

A fogamzásgátlás kérdése a szexuális élet elkerülhetetlen része. A legjobb, ha a párok előre átbeszélik a lehetőségeket és közösen hoznak döntést, hiszen mindkét fél egyformán érintett az ügyben. 

Nem árt a széles repertoárt tüzetesebben is szemügyre venni, hiszen a legtöbb esetben a nő testét, szervezetét érinti ezen eszközök alkalmazása, így érdemes mérlegelni a választott módszer előnyeit és hátrányait is! 

fogmaz.PNG

Ez a kisokos talán segíteni fog a döntésben, vagy abban, hogy átértékeld, vajon az a legjobb fogamzásgátló eszköz-e, amit jelenleg használsz?

  • Gumióvszer:

Régi ismerősünk , ami még ma is az egyik legbiztonságosabb eszköz, ha a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is óvnátok egymást a partnereddel. Praktikus, könnyen hozzáférhető, viszont a hosszú kapcsolatoknál, ahol már kialakult a bizalom, érdemes másra berendezkedni.

  • Hormonális fogamzásgátló tabletta:

A legelterjedtebb hormontartalmú fogamzásgátló módszer. Előnye, hogy magas hatékonyságú a nem kívánt terhességgel szemben, illetve hogy szedése mellett a menstruációhoz képest lényegesen kisebb mennyiségű, úgynevezett megvonásos vérzés napra pontosan tervezhető, és általában a vérzés sem jár alhasi fájdalmakkal.
Hátránya, hogy alkalmi együttlétek, számunkra még nem teljesen ismert múltú partner esetén nem javasolt a használata. Ellene szólhat az is, hogy alkalmazása mellett előfordulhatnak mellékhatások, például fejfájás, libidócsökkenés, illetve a hormontartalma miatt nem mindenkinek javallott.

  • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirál):

Rézzel, valamint hormonnal bevont vagy bevonás nélküli T alakú, rugalmas vázú eszköz, amely a méhbe felhelyezve fejti ki hatását. Előnye, hogy a szakemberek szerint elegendő 3-5 évente cserélni, hátránya viszont, hogy a használat első 3-4 hónapjában erősebb vérzést és alhasi fájdalmat okozhat. Bár ezt követően kevesebb a vérzés, az első pár hónap kellemetlenségei miatt többen abbahagyják a használatát. A hátrányként gyakran emlegetett kismedencei gyulladás viszont rendszeres kontroll mellett elkerülhető. 

Ma már léteznek innovatív spirálok, melyeket fiatalabbak, illetve olyan nők is használhatnak, akik még nem szültek.

Ez is érdekelhet

  • Hüvelygyűrű:

A hüvelybe helyezett, hormontartalmú gyűrű három hetente cserélendő, a csere szakember segítsége nélkül is elvégezhető. Ha nehéz fejben tartanod, hogy a tablettát minden nap bevedd, akkor ez a módszer ideális lehet a számodra. Előnye, hogy használatával csökkennek a vérzés alatti panaszok, hátránya viszont, hogy ez költségesebb fogamzásgátlási módszer. A spermicid fogamzásgátlók alacsony hatékonyságuk miatt általában valamilyen egyéb fogamzásgátló módszer kiegészítéseként alkalmazandók, önmagukban nem nyújtanak kellő biztonságot a nem kívánt terhesség ellen.

Recept nélkül, kapszula, krém, tabletta, kúp formájában kaphatók. Helyileg alkalmazva csökkentik az ondósejtek mozgékonyságát, életképességét.

További hátrányuk, hogy használatuk mellett fokozódhat a gombás fertőzésekre való fogékonyság. Mivel a hüvely savas kémhatását a bevitt idegen anyag megváltoztatja, emiatt a hüvelyben természetes formában is jelen lévő gombák és baktériumok elszaporodhatnak. 

  • Amikor nem fogamzásgátlás a cél:

Bizonyos esetekben előfordul, hogy hormonális fogamzásgátlót nem a terhesség elleni védekezésre, hanem egy hormonális eredetű betegség, például endometriózis vagy PCOS kezelésére javasol a szakorvos.

Hirdetés

Micovag Plus hüvelykúp hasznos kiegészítője a hüvelygomba-ellenes, azaz antimiotikus terápiának. A Micovag plus komplex összetételének - tejsav, bórsav kamillából származó bizabolol - köszönhetően a a hüvelyi pH optimalizálásával képes meggátolni a gombák szaporodását, mérsékli a gyulladást, valamint enyhíti a hüvelygomba kellemetlen tüneteit is, így többek között a viszkető és égő érzést is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr415715962
süti beállítások módosítása