Aranyér-kisokos férfiaknak: ezért ne trónolj órákat a WC-n!

Szponzorált tartalom

2021. január 11. Kontent

Tény, hogy a magyar férfiak, még ha bajuk is van, nem nagyon szeretnek orvoshoz menni, sem pedig megelőző vizsgálatokra járni. Ám a betegségek őket sem kerülik el, a korai diagnózis pedig minden kórkép esetében fontos lenne. Így van ez az aranyér esetében is, épp ezért elengedhetetlen, hogy mindkét nem tisztában legyen a tünetekkel, az okokkal és a megelőzés lehetőségeivel is.

shutterstock_1302062818_1.jpg

Ideje félretenni a macsó viselkedést

Főleg, ha egészségi problémákról van szó! Higgyék el uraim, ezzel számos kellemetlenséget megspórolhatunk, arról nem beszélve, hogy a korai diagnózis bizonyos betegségek esetében életet is menthet. Az aranyér például igen gyakori, ellenben jól kezelhető betegség. A statisztikák szerint 70-80 százalékra tehető azoknak a felnőtteknek az aránya, akik fájdalmat vagy végbélből származó vérzést tapasztalnak székeléskor. Az aranyeresség kétségtelenül nem az a betegség és nem az a téma, amiről szívesen beszélünk az orvosunkkal vagy a családtagjainkkal, de ha struccpolitikát folytatunk, azzal csak felesleges szenvedésnek, fájdalomnak és veszélynek tesszük ki magukat. 

A tévhitekkel ellentétben az aranyér mindkét nemnél előfordul, és szinte egyforma gyakorisággal, az életkorral növekvő tendenciával jelentkezik. A betegség lefolyása és kezelése is hasonló, a kiváltó okok ugyanakkor nemenként némiképp eltérőek lehetnek. 

Olvassunk inkább karosszékben, mint “nagydolog” közben...

A férfiak esetében a jellemző okok között a nehéz fizikai munka vagy a megerőltető sporttevékenység mellett bizony az is táptalaja lehet az aranyérnek, hogy a teremtés koronái szeretnek hosszan trónolni a WC-n.  Ezek a felsorolt „tevékenységek” ugyanis mind fokozott hasűri nyomást eredményeznek, ami bizony elősegíti az aranyér kialakulását. Az okok persze lehetnek genetikai eredetűek, valamint fakadhatnak a túlsúlyból vagy az életmódból is. Épp ezért mindkét nem esetében egyaránt fontos a rostdús táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a rendszeres mozgás és a túlsúly kezelése. Utóbbi azért fontos, mert a megnövekedett testtömeg hatására a gáttájékra nehezedő nyomás fokozódik, amit a végbélben található vénák is megsínylenek.  Ez pedig aranyérbetegséget okozhat, ami a végbélnyílás környékén kialakuló csomók formájában mutatkozik.

A kipukkadt erekből keletkező vérömlenyek maradványai, az úgynevezett „külső aranyerek” duzzadt csomói egyszerű tapintással felismerhetők. Megjelenésük fájdalmas, kellemetlen tünetekkel jár, amelyek megkeseríthetik a mindennapokat. 

Tünetek, amikre férfiként érdemes figyelni

  • Ismeretlen csomó vagy duzzanat tapintása a végbél környékén.
  • Pecsételő vérzés székeléskor – a vérzéshez gyakran nem társul fájdalom.
  • Viszketés a végbélnyílás körül.
  • Váladékozás, ami általában színtelen, de barna, pecsételő foltok is megjelenhetnek a fehérneműn.
  • Fájdalmas, nehéz székelés
  • Tompa vagy akár nyilalló fájdalom
  • Előesés, vagyis a végbél utolsó szakaszának kifordulása.
  • Megkülönböztetünk külső és belső aranyeret, ezekről bővebben itt írtunk.

Néhány megelőzési tipp, amiket érdemes megfogadni:

A férfiak nagy része, főleg az idősebb generáció bizony szereti a zsírosabb falatokat, a húsos ételeket, ugyanakkor a férfi szervezet számára is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a helyes táplálkozási szokások kialakítása döntő jelentőségű az aranyér megelőzésének szempontjából.  A rendszeres székletürítéshez ugyanis elengedhetetlen a magas rosttartalmú ételek (ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, vagy a lenmag, mazsola, búzacsíra, és az olyan gyümölcsök, mint a füge, szilva, sárgabarack) fogyasztása. 

Mindez pedig azért fontos, mert a rendszeres székletürítésnek előfeltétele az egészséges, kiegyensúlyozott étrend (rostok, gyümölcsök), és a megfelelő folyadékbevitel. Mindemellett a helyes székelési technika elsajátítása is elengedhetetlen: az erős hasi préselés helyett tanácsos először ellazulni, ezt követően a záróizmunkat rövid időre összeszorítani, majd elengedni. Ürítés után ne feledkezzünk meg a higiéniáról sem, érdemes megmosni vagy alaposan megtörölni az altestünket.

Visszatérve a helyes táplálkozásra: csak kis mennyiségben fogyasszuk az olyan székletfogó élelmiszereket, mint az alma, banán, vagy a csokoládé, a fehérkenyér, valamint a zsíros, csípős, illetve intenzíven fűszerezett ételeket, és inkább hanyagoljuk az egyébként is különösen egészségtelen gyorséttermi kosztot. Sok férfi hajlamos a habzsolásra is, holott az ételek alapos megrágása az emésztést is megkönnyíti, ezért érdemes kényelmesen, megfelelő időt fordítani az étkezésre. Ahogy azt már korábban is említettük, legalább ennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel, ahogy a rendszeres mozgás is elengedhetetlen, már ha nem szeretnénk megtapasztalni az aranyér kellemetlen tüneteit. Tartózkodjunk a sok állástól és üléstől, ha pedig a munkánk miatt erre kényszerülünk, kompenzáljuk napi sporttal. A mozgás lehet napi fél óra séta, de természetesen a futás, úszás is megfelelő – a nagy súlyok emelését viszont szintén nem ajánljuk.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közbeni fájdalom, viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termekcsalad.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6516375946
süti beállítások módosítása