Kisokos a nők mumusáról, a húgyúti fertőzésekről

Szponzorált tartalom

2021. március 31. Kontent

uz_8.jpgNőként nagy eséllyel találkoztál már a húgyúti fertőzés, hétköznapibb nevén a felfázás fájó tüneteivel. De vajon azt tudod, hogy pontosan mitől alakul ki, mit tehetsz a megelőzésért, illetve a fájdalmas tünetek jelentkezésekor? Íme egy kisokos, amiben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket jó, ha tudsz a betegségről.

Kezdjük a tévhitekkel, amelyek akadályozhatják a gyógyulást és a megelőzést is.

Már a köznyelvben elterjedt elnevezés is bajos, a húgyúti rendszer különböző megbetegedéseit legtöbben ugyanis felfázásnak nevezik, ám ahogy azt már a korábbi posztunkban is leírtunk, a hidegnek kevés köze van hozzá. Jó, ha tudod, hogy a húgycső, a húgyutak, a vesék és a vesevezetékek gyulladásos állapotát helyesen húgyúti fertőzéseknek hívjuk, hiszen ezeket elsősorban nem a hideg okozza, hanem különböző kórokozók, jellemzően baktériumok. A hideg annyiban játszik szerepet a kialakulásukban, hogy a lehűlt altest és a legyengült immunrendszer kedvező feltételeket teremthet a kórokozók szaporodásához.

Tudtad?

  • A hólyaghurut 80-90 százalékát valójában a bélflórában található E. coli nevű baktérium okozza. Ugyanakkor más baktériumok is kiválthatják a megbetegedést.

Gyakoribb a nőknél

A nők húgycsöve rövidebb, így a kórokozók is gyorsabban juthatnak el a húgyhólyagba.

  • Gyakran jelentkezik szex után, ezért sokan teszik fel a kérdést: „A fiúmtól kapom el?” – a válasz: Nem, a fertőzés forrása te magad vagy, nem a partnered. A szexet követő tünetek azért jönnek elő, mert a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás igen közel helyezkedik el a végbélhez, így a nemi aktus során az említett E. coli baktérium könnyen átsodródhat a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe.

  • Emelett a hüvelyből is átjuthatnak a bacik, főleg ha a hüvelyflórád nincs rendben. Ugyanis ha felborul a belső egyensúly, ott is elszaporodhatnak a rossz bacilusok, amelyek aztán a húgycsőbe kerülve, majd továbbjutva a hólyagba, fájdalmas tüneteket produkálnak. Éppen ezért nagyon fontos a szex előtti és utáni higiénia, sőt a lányoknak ajánlott rögtön az aktus után pisilniük is, hogy a húgyhólyagból kiürítsék a szex közben rossz helyre keveredett baktériumokat.

Mit tehetsz a megelőzésért?

  • A megfelelő higiénia elengedhetetlen, de hanyagold az intim területeid szappanozását, illetve az irrigátort, mert ezek kibillenthetik a hüvelyflórád egyensúlyát.

  • A pisilést követő helyes törlési irány szintén kardinális: mindig elölről hátrafelé mutasson ez az irány, sose visszafelé. A kézmosás ugyancsak elengedhetetlen, tamponfelhelyezés előtt se felejtsd el! Alsóneműk tekintetében érdemes kerülni a tanga fazont, mivel a fertőzés rizikóját ez is fokozza.

  • Akinek visszatérő fertőzése van, annak orvosi javaslatra segítséget nyújthat az immunoaktív megelőzés, melynek során nem fertőző baktériumkészítményt juttatunk a szervezetbe. A saját védekező rendszerünk ezt követően hatékonyabban tud fellépni a fertőzés ellen.

Milyen tünetekre figyelj?

  • Ha azt érzed, hogy fáj az alhasad, és a pisiléssel csípő érzés társul, egyből vesd be az otthoni praktikákat; ezek közül a legfontosabb, hogy fogyassz minél több folyadékot. Ne várj a pisiléssel – bármennyire is félsz elmenni a mosdóba a fájdalom miatt –, a pangó vizeletben ugyanis gyorsan szaporodnak a baktériumok.

  • Érdemes a kezelést medveszőlőlevél-kivonattal kezdeni, mely tünetenyhítő hatása mellett fertőtleníti is a vizeletet. Ezt kiegészíthetjük az irritációt csökkentő hatású készítményekkel is, ilyen a tökmag, a szömörce, a komló, a lestyán, a rozmaring vagy a kis ezerjófű. A tőzegáfonya is hasznos lehet, hiszen segít megakadályozni, hogy a baktériumok megtapadjanak és szaporodásnak induljanak a húgyhólyagban.

  • Ha időben fülön csíped a tüneteket, nagy eséllyel nem lesz szükség antibiotikumra. Ha az említett gyógynövényes, vény nélkül kapható készítmények használatával sem múlnak el a fájdalmas panaszok több napon keresztül, akkor viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A betegség diagnózisát a klinikai képen túl vizeletvizsgálat segítségével állíthatják fel, a baktérium elpusztításához pedig antibiotikumot alkalmaznak.

FONTOS!

Mivel a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, ezért mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert alkalmazd, és semmiképpen se kezdj el a saját szakálladra antibiotikumot szedni a diagnózis előtt! Legalább ennyire fontos, hogy az antibiotikumos kezelést követően gondolj a hüvelyflórád védelmére is, aminek célja, hogy a hüvelyi pH-érték visszaálljon a normális tartományba, mert ez segíti elő a jótékony Lactobacillus-állomány szaporodását.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2216475246
süti beállítások módosítása