Elmarad, késik? Nem csak terhesség állhat a háttérben

Szponzorált tartalom

2021. április 14. Kontent

pms_3.jpgVérzészavar minden életkorban jelentkezhet, de bármikor is tapasztaljuk, nem szabad félvállról venni. Ahogy a közmondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

Fiatalabb korban gyakran kötjük össze a menzesz elmaradását vagy késését a terhesség lehetőségével, ugyanakkor számos egészségügyi ok is állhat a háttérben, ezért érdemes szakemberhez fordulni, ha menstruációs zavart észlelünk.

4-5 nap még nem tragédia

Általánosságban a két egymást követő menstruációs vérzés kezdete között 28 nap telik el, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés 4-5 napját is. A menstruációt bonyolult folyamatok befolyásolják ezért előfordulhat, hogy valakinek nem pontosan 28 napra jön meg a vérzése, de ha csak 4-5 nappal tolódik el (bármelyik irányban), az még nem ad okot aggodalomra.

Menstruációs problémát jelezhet viszont a 21 napnál gyakoribb, vagy 35 napnál ritkább menzesz, vagy ha az erős vérzést 24 óránál tovább észleled, de az is, ha ugyan nem erős, de 7 napnál hosszabb ideig tart a vérzésed. Az sem jó, ha 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad, vagy ha ismételten és szokatlanul fájdalmas, illetve ha erős görcsökkel jár.

A menstruáció a gyakorisága alapján is lehet kóros

Ennek többféle formáját különböztetik meg:

  • Primer amenorrhea: ha egy 16. évet betöltött lánynak még soha nem volt menstruációja.

  • Szekunder amenorrhea: az az állapot, amikor egy nő korábban már menstruált, de – bár nem terhes - több mint három hónapja nincs vérzése.

  • Polimenorrhoea: 22 napnál gyakrabban jelentkező menstruáció, amelynek fő oka az ovuláció elmaradása.

  • Oligomenorrhoea: ha a menstruáció ritkán, 35-90 naponta jelentkezik. Oka szintén lehet az ovuláció hiánya vagy hipotalamusz-elégtelenség.

Panaszok esetén fontos szakemberhez fordulni, ugyanis számos ok húzódhat meg a háttérben, amelyeket jobb minél korábban felderíteni. Csak kivizsgálással zárhatók ki a komolyabb szervi vagy funkcionális, pl. hormonrendszert érintő problémák.

A kiváltó okok tárháza igen széles, mutatjuk a leggyakoribbakat

Stressz


A fokozott stressz miatt megjöhet a vérzés korábban, de az is előfordulhat, hogy sokat késik, esetleg kimarad, vagyis a stressz összezavarhatja a ciklusodat.

Mióma


A rendszertelen menstruáció oka mióma is lehet. Ez a méh izomzatában kialakuló, jóindulatú daganat, de erős hasi görcsöket és vérzést okozhat.

Petefészekciszta


A petefészekciszta a menstruáció kimaradásának igen gyakori oka. Ha az érett petesejt nem lökődik ki a tüszőből, a tüszőfolyadék felszaporodik, és egy rendellenes, akár öt-tíz centiméter átmérőjű, többnyire folyadékkal telt tömlőszerű képződmény alakul ki a petefészken, mely hormont termelve befolyásolhatja a ciklust. Hatására a menstruáció késhet, kimaradhat. Ha néhány menstruációs ciklus alatt a ciszta nem szívódik fel magától, orvosi beavatkozásra van szükség.

Méhpolip


Egy jóindulatú daganat is lehet az oka a rendszertelen vérzésnek. A méhpolip nem más, mint a méhtestet bélelő nyálkahártya kóros túlburjánzása. Gyakrabban jelentkező menstruációval, illetve közti vérzéssel hívhatja fel magára a figyelmet. A polip eltávolítása minden esetben lényeges, mert megléte akár meddőséghez is vezethet.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616498556
süti beállítások módosítása