A szorongás hatással lehet az intim zónádra is

Szponzorált tartalom

2021. május 19. Kontent

ck_5.jpgSok női problémának gyökere lehet a túl sok stressz, amelyből valljuk be, az elmúlt hónapokban kaptunk eleget. A hatványozott szorongás az egész szervezetünkre, így még az intim zónánk működésére is negatív hatású lehet.

A pandémia miatt életbe léptetett szigorú korlátozások, a négy fal közötti élet, az izoláció, a globális egzisztenciális szorongás okozta stressz bizony hatással van a szervezetünk egészséges működésére is. Ellenben sokat tehetünk azért, hogy a kockázati faktorokat csökkentsük, és kellő tudatossággal megóvhatjuk a túlzott stressz negatív hatásaitól az egészségünket, beleértve az intim zónánkat is.

A női lét nehézségei

Amint azt korábban a GyógyTudor posztjaiban már megírtuk, a nőknek különösen oda kell figyelniük magukra – már ami a nőgyógyászati problémákat illeti, hiszen alkati adottságaink, a hüvelyflóránk kényes egyensúlya különösen érzékennyé tehet bennünket a fertőzésekre, illetve a vaginát érintő egyéb problémákra. Jó hír, hogy a mai információk és megoldások birtokában egészségtudatos életmóddal, valamint odafigyeléssel kiküszöbölhetjük vagy akár meg is szüntethetjük a kellemetlen tüneteket, legyen szó például a hüvelyi fertőzésekről, amelyek igen gyakoriak a nők körében, vagy az olyan tabusított női gondokról, mint a hüvelyszárazság, amely minden életkorban megnehezítheti a mindennapokat és a szexuális életünket.

A hüvelyszárazság jellemzően idősebb korban, a menopauza környékén jelentkezik, amelynek oka elsősorban a korral járó hormonális változásokban keresendő, és amelynek hatására a hüvelyváladék mennyisége csökken, a hüvelyhám pedig elvékonyodik. A vaginális atrófiának nevezett állapot tünetei kellemetlen égő érzéssel, szex közbeni fájdalommal járnak, de a hámsorvadás bakteriális fertőzésekre is hajlamosíthat, hiszen ilyenkor a hüvely jóval védtelenebbé is válik. Mindezek mellett az sem ritka, hogy a hüvelyszárazsággal küzdő nők húgyúti problémákkal (pl. gyakori hólyaghurut) is szembesülnek.  A hüvelyszárazság tünetei minden életszakaszban hasonlóak, ám az okok korosztálytól függően eltérőek lehetnek. A fiatalabb korban jelentkező hüvelyszárazság hátterében a szülés és a szoptatás okozta hormonális változások állhatnak, valamint az étkezési zavarok, az erős fogyókúra, de ugyanezt a problémát akár a versenysportok negatív hatásai is kiválthatják.

Stressz a járványidőszak alatt

Az is előfordulhat, hogy extrém élethelyzetek váltják ki a fájó tüneteket. Például a túl sok stressz hatására is elvékonyodhat a hüvelyhám, emiatt sérülékennyé, kevésbé rugalmassá, fertőzésre hajlamossá válhat, és hüvelyszárazság alakulhat ki. A stresszfaktort nem lehet kikapcsolni az életünkből, sajnos ez mai életünk mindennapjainak velejárója, a koronavírus árnyékában pedig még inkább kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat. A szorongások adódhatnak a munkából, vagy egyéb egzisztenciális problémákkal összefüggő gondokból, túlzott elvárásokból, rajtunk kívül álló, globális helyzetből, iskolai, magánéleti problémákból. A stressz egyfajta önvédelmi mechanizmust indít be a testünkben, amely természetes reakció, ugyanakkor amennyiben a stressz folyamatos, a szervezetünk nem tud visszaállni normál „üzemmódba”, ez pedig számos egészségügyi szövődménnyel járhat, testi tüneteket, megbetegedéseket generálhat.

A stressz a szervezetünk szinte összes funkciójára negatív hatással lehet, legyen szó a szív- és érrendszerről, az emésztőrendszer, az idegrendszer vagy akár az intim zónánk működéséről.

A stresszes állapot hatással lehet a nemi szerveink működésére is

Mégpedig úgy, hogy a szervezet a közösülés idején is a szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll, a nők hormonrendszere pedig úgy is reagálhat a stresszre, hogy az ösztrogén hormon szintje a szorongással teli időszakokban jelentősen csökkenhet. Emiatt a nemi szervek sem úgy viselkednek, mint „kellene”, így például hüvelyszárazság léphet fel.

A kellemetlen tünetekkel járó probléma ördögi kört generálhat: a fájdalmas közösülés további szorongásokat hívhat elő, a fellépő fájdalomtól való félelmében pedig a nő a következő alkalommal elutasíthatja a partner közeledését.

A helyzetet ugyan lehet síkosítóval enyhíteni, ám ha a szorongás nem csökken, akkor az együttlét valószínűleg nem lesz örömteli, azaz a probléma gyökere kezeletlen marad.

Próbáld megtalálni a stressz forrását!

Ahogy fentebb is írtuk, a jelenlegi terhelt időszakban a stresszt szinte lehetetlen kikapcsolni. Azonban törekedni kell a feszültség csökkentésére, vagy legalább a szorongó érzések levezetésére. A cél elérése érdekében a legfontosabb, hogy megtaláljuk a szorongásunk gócpontját, és annak okain próbáljunk meg változtatni, illetve mindemellett keressünk stresszkezelő megoldásokat is.

Beszélj a problémáidról!

Oszd meg a gondjaidat a barátaiddal, a családtagjaiddal, vagy keress fel önsegítő csoportokat! Ha megszabadulsz a kínzó gondolatoktól, már jobban fogod érezni magad, és egy kívülálló talán hasznos tanácsokat is adhat.

Használj relaxációs módszereket!

Ez lehet egy nyugodt, illatos fürdő, segíthet a jóga és a meditáció gyakorlása is.

Mozogj!

A testmozgás nagyon fontos a szervezeted egészséges működéséhez. Sétálj egy nagyot, akár egy nap többször, kirándulj a természetben, végezz otthoni edzéseket. Szerencsére ma már rengeteg online óra közül választhatsz, még csak ki sem kell mozdulnod hozzá otthonról. Remek megoldás lehet az is, ha jógázni tanulsz; ugyanis a jóga nemcsak a test karbantartásában, hanem az ülőmunka negatív hatásainak enyhítésében, valamint a mentális egyensúly megtartásában is segíthet. 

Ha túlságosan rettegsz a koronavírustól...

Próbáld meg elkerülni a rémhírek olvasását, légy inkább megfontolt, és egyszerűen csak tartsd be az előírt higiéniai és a távolságtartási szabályokat. Ha odafigyelsz a maszkhasználatra, a kézmosásra, már sokat tettél azért, hogy ne kelljen rettegned, és ez a tudat a belső szorongásodat is enyhítheti.

Amennyiben már tapasztalod a hüvelyszárazság tüneteit

Ne szégyelld, és ne bagatellizáld el a panaszokat! Szerezz be a patikában egy recept nélküli készítményt, vagy keresd fel a nőgyógyászodat, akivel közösen megoldást fogtok találni a tünetek enyhítésére, azok megszüntetésére, hiszen számos alternatíva kínálkozik a probléma megoldására. Mindemellett beszélj a tünetekről a pároddal is, és amennyiben a panaszok miatt nem komfortos a szex, jelezd neki bátran: együtt  könnyebb lesz túllendülni az akadályokon.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr716563350
süti beállítások módosítása