Csini az edzőruhád, de vajon szellőzik is?

Szponzorált tartalom

2021. október 29. Kontent

kep1.jpg

Te gondolsz arra, amikor sportolni mész, hogy nemcsak a jó edzőruha, hanem a megfelelő bugyi is számít? Mármint nem az edzés hatékonysága szempontjából, hanem azért, mert odalent sem mindegy, hogy miben izzadsz.

A legtöbben megválasztjuk, miben járunk sportolni, és jobb esetben odafigyelünk arra is, hogy az edzőruha olyan anyagból készüljön, amiben nem fullad meg a testünk. Aliz igazi sportember, hiszen hetente kétszer kosarazik és minden nap eljár futni: ő például azok közé tartozik, akik pontosan tudják, mi a jó a testüknek, beleértve az intim zónájukat is.

Kényelem és minőség

Hiba azt gondolni, hogy csak a felsőruházat megválasztása számít. A komolyabb edzések során keletkező nagy mennyiségű izzadság odalent is csak jól lélegző textilián át tud távozni” – mondja, és milyen igaza van: fontos, hogy a ruha ne szorítson sehol, ne irritálja a bőrödet, így az rendesen tudjon „lélegezni”, még akkor is, amikor keményen edzel. A lényeg tehát, hogy a ruhád alul is olyan anyagból készüljön, amely magába tudja szívni az izzadságot. A műanyag dolgokat tehát hanyagold, bármilyen jól nézzenek is ki. A trendi színek helyett fókuszálj inkább a jó alapanyagra, és ehhez nem is feltétlenül kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen akár a no-name márkák között is találni elfogadható minőségű darabokat.

Persze az sem mindegy, hogy melyik sporttevékenységhez milyen ruhát választasz, hiszen attól függően, hogy mit sportolsz, más a mozgásod intenzitása és jellege. Ha például Alizhoz hasonlóan szeretsz a szabadban futni, a mostanság beköszöntő hidegebb időkben akár az egészséged bánhatja, ha ezt nem a megfelelő ruhában teszed. Hiszen ha csorog rólad a víz a hidegben, az egyrészt borzasztó érzés, másrészt könnyen meg is fázhatsz emiatt.

Barátunk, a leggings

Akár kint, akár bent sportolsz, nagy eséllyel leggingset viselsz. Nem mindegy azonban, hogy milyet választasz: a lényeg, hogy ne szorítson, de ne is csúszkáljon rajtad, illetve ne vágjon be sehol. A legjobbak a magasan szabott derekú fazonok, mert a nagyobb mozdulatoknál sem tudnak lecsúszni – míg ha állandóan igazgatnod kell magadon a ruhát, az rém idegesítő, bármit is csinálsz. „Vásárlásnál tartsd szem előtt, hogy a textil legyen légáteresztő és nedvességelvezető: így garantáltan felszívja majd az izzadságot” – tanácsolja Aliz, aki a hidegebb időben a kinti futáshoz szintén mindig leggingset visel.

A sportolók szívesen voksolnak a lycra anyagra, ami nemcsak a rugalmasságáról ismert (és épp ezért nagyon kényelmes), hanem mert jó légáteresztő tulajdonsággal is bír. Hasonlóan jó barátja a sportok kedvelőinek a latex és a spandex. Sőt, léteznek már úgynevezett páraáteresztő öltözetek is, amelyek felettébb hasznosak a kinti mozgás alkalmával, pontosan azért, hogy az izzadságtól később ne fázzunk meg. Mint a legtöbb bőrrel érintkező öltözetnek, ennek is az a szerepe, hogy a testnedvességet áteressze.

És mi a helyzet a bugyival?

„Nem elhanyagolható kérdés, mert egyrészt nagyon kellemetlen, ha edzés közben kényelmetlen a fehérnemű, másrészt női problémáid is lehetnek abból, ha nem a megfelelő anyagú és fazonú bugyiban edzel” – magyarázza Aliz.

Korábban már beszéltünk arról, miért ne viseljünk olyan bugyit, ami nem szellőzik át megfelelően – pl. mert műszálas anyagból készült –, hiszen az kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. Sportoláshoz is ugyanezért válassz természetes anyagú alsóneműt, ami a lehető legkevesebb kemikáliával került kapcsolatba a gyártása során. Ilyen például a pamut, sőt még jobb, ha rögtön organikus pamutot választasz. Arra is mindenképp figyelj oda, hogy a bugyi kényelmes legyen, azaz jól illeszkedjen. Légyszi ne vegyél fel olyat, ami kettévágja a nagyajkaidat: a túl szoros alsónemű fájdalmat okozhat, kidörzsölheti a bőrt, mikrosérüléseket okozhat, de a benőtt szőrszálak vagy éppen a fibrómák kialakulásáért is felelős lehet.

Ha a felsőöltözeted (nadrágod, leggings-ed) megfelelő, tehát nem irritál, nem túl szoros, nem vág be és jól szellőzik, akkor az sem az ördögtől való, ha bugyit már nem is veszel fel alá. Sőt, a nőgyógyászok szerint ezzel teszel csak igazán jót a vaginádnak, elvégre biológiailag semmi szükség rá, hogy ruhával fedjük el a szeméremtestet. Aliz is gyakran dönt így: „Kosarazáshoz például általában nem veszek fel bugyit, a bővebb nadrágban nincs is ennél kényelmesebb, szabadabb érzés” – árulja el.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9316737796
süti beállítások módosítása